Härnösand Yippie 11 2016

Ovan där

Text Lars Kågström Foto Pawel Maronski & Bobby Toninski

Fler bilder:

Som plåtslagare jobbar Bobby Toninski ofta på hög höjd, inte minst den här årstiden när det är högsäsong för snöskottning. Han ser då Härnösand på ett sätt som få andra gör och när det är ovanligt fint tar han fram sin mobil och tar en bild.

Borislav ”Bobby” Toninski

Borislav ”Bobby” Toninski

Bobby toninski har varit uppe på många av Härnösands tak. Oftast handlar det om att laga gamla eller lägga nya tak. Under vintern blir det också mycket snöskottning. Och när han ändå är där uppe tar han bilder av Härnösand med sin mobil.
– När jag kommer upp ser jag mig alltid omkring först och hittar jag en fin vy så tar jag en bild.
Bobby kommer ursprungligen från Bulgarien och tycker att det är stor skillnad att fotografera i Sverige.
– Det är speciellt här, särskilt när det är soluppgång eller solnedgång. Det blir helt andra färger än i Bulgarien. Där blir himlen mer brun medan här är det rött, rosa och sådana nyanser. Molnen är också annorlunda här.
Han har ingen ”riktig” kamera utan bara sin vanliga mobil, men ibland använder han olika filter för att få finare bilder. Särskilt när det är mörkt är det bra med filter som ljusar upp.

I sin ungdom höll Bobby på med både keramik och glaskonst. I gymnasiet gick han på en konstskola där hans pappa också var lärare, men när skolan tog slut tog också den konstnärliga banan slut.
– Ja, jag började jobba direkt och då lade jag ner allt det där. Men jag är fortfarande intresserad. Kanske kan jag ta upp det igen när jag blir pensionär.

”Varje dag är annorlunda och jag tycker det är skönt att jobba utomhus. Man får frisk luft och vi har bra kläder så det spelar inte så stor roll vad det är för väder.”

Han jobbade först med ventilation i femton års tid i Bulgarien. Men så fick han via en vän erbjudande att jobba åt Y-Plåt i Härnösand. Det var 2010 och under några år åkte han fram och tillbaka mellan Härnösand och Bulgarien, där familjen fortfarande bodde kvar.
2013 flyttade hela familjen till Härnösand och nyligen köpte de också ett hus på Vangstagatan.
– Barnen trivs och det känns som om vi blir kvar här nu. Åtminstone tills de har gått ut skolan.
Jobbet som plåtslagare trivs han bra med.
– Varje dag är annorlunda och jag tycker det är skönt att jobba utomhus. Man får frisk luft och vi har bra kläder så det spelar inte så stor roll vad det är för väder. Ofta kan vi också planera så att vi jobbar inne i plåtverkstaden om det är riktigt dåligt väder.

Det är förstås inte helt ofarligt att klättra omkring på tak. Men Bobby tycker att säkerhetstänkandet är bra i Sverige.
– Ja, vi har alltid rep och säkringar. Men det är ändå viktigt att alltid tänka sig för och inte ha för bråttom.
En stor fördel med takjobbet är förstås att han kan ta sina bilder. Han får ofta kommentarer om att det är roliga vinklar och på Instagram har han några hundra följare.
– Men det spelar inte så stor roll hur många följare jag har. Jag gör det mest för att det är roligt.

Borislav ”Bobby” Toninski

Ålder 42
Familj Fru och två barn, 12 och 16 år
Bor Hus på Vangstagatan
Gör Plåtslagare på Y-Plåt
Favorittak i Härnösand Riddaren (huset där Mormor Hilma låg). Det är ett fint koppartak och så är ju utsikten bra.
Instagramkonto toninnski

Artikeln publicerades i Yippie 11 2016 på sidan 30