Mat & dryck

Njutbar hobby

För fem år sedan började Annika Öhman Forsström göra egna praliner. Det visade sig vara vansinnigt roligt.
För ett år sen gick hon en chocolatierkurs och i höstas startade hon egna företaget Hernö Chokladmakeri och började sälja sin hantverksmässigt tillverkade chokladkonst till Härnösandsborna.

Produktionen växlar ganska mycket i chokladmakeriet. Inför jul var det full fart i köket och all ledig tid gick åt till att fixa alla beställningar. Nu i februari innebar Alla hjärtans dag en ny arbetstopp.
– Jag vill att det ska förbli en bisyssla. Jag startade inte företaget för att tjäna pengar utan för att det är så kul att göra praliner. Och eftersom jag gillar att testa nya grejer så producerade jag till slut så mycket så att familj, släkt och vänner inte kunde äta upp allt. Det var då jag kom på idén att börja sälja.
Nu har köket byggts om och det lilla företaget har skaffat livsmedelstillstånd. För även om Hernö Chokladmakeri är en hobby så är Annika noga med att allt ska göras ordentligt och det ska vara hög kvalitet på det hon producerar, både när det gäller råvaror och hantverk. Chokladen kommer från toppleverantörer och så långt det är möjligt är övriga råvaror lokalproducerade. Ingår det bär i receptet kan du räkna med att Annika själv har stått för plockningen.
– Sedan undviker jag tillsatser så långt det är möjligt och utseendemässigt vill jag att pralinerna ska vara fina, men ändå se ”naturliga” ut och inte allt för färgade.
Det tar tid att göra chokladpraliner på det här sättet. Om man inte fuskar tar processen tre dagar. Dag 1 gjuts skalen och får sätta sig. Dag 2 görs fyllningen som får sätta sig. Dag 3 monteras pralinen ihop.
Förutom praliner gör Annika även till exempel minibars – små fyllda chokladkakor – och chokladmunsbitar. Men räkna med att sortimentet utökas. Annika gillar som sagt att testa och experimentera.
– Något som jag verkligen vill göra framöver är att göra egen choklad från ”bean to bar”, alltså gå från hela kakaoböna till färdig produkt. Jag vill också göra likörpraliner med flytande fyllning och chokladdippers, en chokladklubba som man doppar i varm mjölk eller kaffe.

Annika Öhman Forsström

ÅLDER 50 år.
FAMILJ Man, tre barn.
BOR Brännan.
GÖR Chokladmakare och biblioteksassistent.