Mat & dryck Yippie 10 2020

Marika & chokladfabriken

Text Karin Pettersson Skarby Foto Pawel Maronski

Det började med en pralinkurs i morsdagspresent. Idag producerar Marika Bystedt Gaulitz mellan 300 och 500 praliner i veckan hemma i Gånsvikshamn – och säljer i stort sett allt.

“Det ser ut som det finns ett uppdämt behov för att äta praliner.”

Det går bra nu för Gånsviks Choklad.
– Det ser ut som det finns ett uppdämt behov för att äta praliner, säger ägaren Marika Bystedt Gaulitz.
Hon började sälja sina hemmagjorda praliner på Reko-ringen Härnösand i sommar, och beställningarna ramlar in. Produktionen är nu uppe i mellan 300 och 500 praliner i veckan, allt producerat av Fair Trade-choklad och lokala råvaror.
Till vardags jobbar Marika på Länsstyrelsen, och jobbet betyder en hel del skrivbordsarbete.
– Pralinerna är en coronaeffekt. Jag sitter framför datorn hela dagen och hade behov för att jobba mer kreativt med ett hantverk, säger Marika och hon tycker hon har hittat en fritidssysselsättning vid sidan av ordinarie arbete som är otroligt bra och som ger glädje och ro.

Det hela började egentligen med att hon fick en pralinkurs i morsdagspresent för några år sedan. I sommar gick hon ytterligare en kurs.

Den första pralinproduktionen testades på familj och vänner, de gillade resultatet och hon ansökte hos kommunen om tillstånd för att utöka produktionen. När hon hade fått tillstånd, började hon ta in beställningar via Reko-ringen – och det har gått väldigt bra.
– Det har uppenbart glatt andra också.
Planen var att hon skulle tillverka praliner en helg i månaden. Nu tillverkas praliner i Gånsvikshamn varje söndag, plus flera kvällar i veckan.
– Min högsta önskan i närtid är att få en ny logga. Jag har inte någon nu och chokladaskarna är tråkiga utan.
Gånsviks Chokladhar ingen butik. Utbudet finns på företagets Facebooksida och försäljningen sker via Reko-ringen.

Marika Bystedt Gaulitz

Ålder 39
Familj Tre barn på 4, 7 och 11 år, man och katt
Bor Gånsvikshamn
Gör Jobbar som utvecklingsstrateg på Länsstyrelsen

Artikeln publicerades i Yippie 10 2020 på sidan 12