Näringsliv Yippie 12 2022

Mitt företag

Nytt liv i gammal VVS-butik

Text Lennart Lundberg Foto Frida Sjögren

Fler bilder:

Den före detta VVS-butiken på Bondsjöhöjden har fått nytt liv och blivit Fastlandet. Nu finns Emmeli Nyberg Studio Em. frisör och nagelstudie i lokalerna. Lokaler som hon delar med Hans Forsell vars företag ”art by hans forsell” har sin konstateljé i huset. Tillsammans har de även öppnat en butik i lokalen.

– Förutom produkter kopplade till sina egna verksamheter kommer de vara återförsäljare åt Gånsviks choklad, återbruksdesignern Pommagratt, samt förhoppningsvis fler förmågor och företag med Härnösandskoppling på sikt, berättar Hans Forsell.

Hans Forsell och Emmeli Nyberg lärde känna varandra eftersom de bor på samma gata och har barn i samma ålder och upptäckte att deras målgrupp var rätt lika. Detta ledde till att de köpte den gamla VVS-butiken som ännu tidigare varit en livsmedelsaffär. De började renovera och från och med i höstas finns frisör och nagelföretaget, ateljén och butiken i lokalen
– Vi lyfter varandra, säger Hans Forsell.

Nu pågår ett arbete med att utveckla verksamheten.
De har ett gemensamt bolag som heter Fastlandet som äger fastigheten.
På övre planet hyr de ut ett par lägenheter och på nedre plan finns deras verksamhet. Efter årsskiftet flyttar även Hultman Family Tattoo till lokalerna. Det finns också andra planer.
– Vi har haft en provspelning i lokalen med Sångsystrar, (det vill säga Sofia Sandén och Ulrika Bodén). Det gick bra och nu kommer vi att ordna fler spelningar i lokalen

En lokal som skulle kunna rymma 60-70 personer i publik.De har redan kontaktat vännen Tony Naima som bland annat är känd som en av upphovsmännen bakom succéföreställningen Eld upphör. Han kommer nu att under nästa år uppträda en gång i månaden i Fastlandet-lokalen.
Det blir en alkoholfri bar som också kommer att sälja Gånsviks choklad. Och Hans Forsell kommer, precis som på Bryggeriet, att måla inspirerad av musiken. Tony Naima är bara en början och det kan mycket väl bli fler artister som kommer uppträda under 2023.

– Vi konkurrerar inte med någon annan scen i stan. Och vi har fler idéer och vill knyta ihop olika konstformer. Lokalen skulle också kunna till exempel kunna fungera för Stand upp och för föreläsningar.
Hans Forsell arrangerar även workshops i lokalen för företag för svensexor, möhippor och andra som vill testa på att vara kreativa tillsammans med Hans Forsell. Men man hyr också ut lokalen för olika ändamål.

HANS FORSELL

Ålder: 47
Familj: Hustrun Sara, dottern Ines, storpudeln Arty och mopsen Bill
Bor: Bondsjöhöjden (Härnösands Brooklyn)
Gör: Är konstnär, författare, serietecknare och driver Fastlandet tillsammans med Emmeli.
Lyssnar på: Enligt Spotify är mina topp-fem-artister 2022: Nails, The National, Big Thief, Tony Naima och Gulch.
Tittar på: Wednesday och NFL
Läser: Just nu ”Vänligheten” av John Ajvide Lindqvist
Favoritplats förutom Fastlandet: Smitingen och Gotland. Jag är lite förtjust i öar trots allt.
Bästa egenskap: Jag har en jävla fantasi. Och så är jag oftast snäll.
Sämsta egenskap: Jag är väldigt långsur. Det brukar många räkna som nåt dåligt, men jag är inte säker på att jag håller med.

EMMELI NYBERG

Ålder: 39
Familj: Maken Jonas, sonen Edwin och dottern Inez
Bor: Bondsjöhöjden
Gör: Är frisör och nagelterapeut och driver Fastlandet med Hans.
Lyssnar på: Typ allt förutom dödsmetall (som Hans lyssnar på typ jämt).
Tittar på: ÄLSKAR att gå på bio och ser gärna filmer jag tycker om flera gånger. Har sett ”A star is born” 6 ggr och ”Top Gun” 8 ggr på bio. Annars gärna serier som Pörni, Dead to Me och Handen på hjärtat.
Läser: Alldeles för lite tyvärr.
Favoritplats förutom Fastlandet: Bönhamn och Gotland
Bästa egenskap: Omtänksam
Sämsta egenskap: Är dålig på att erkänna att jag har fel.

Artikeln publicerades i Yippie 12 2022 på sidan 12