Sport & fritid Yippie 9 2023

Nya rullskidbanan invigd

Text Lennart Lundberg Foto Kenneth Zetterlund

Nu är den på plats och invigd, den nya rullskidbanan på Bondsjöhöjden. En bana där Allmänna arvsfonden stått för det mesta av finansieringen men där till exempel även kommunen gått in med en betydande del.

– Om jag har siffrorna rätt så gick vi in med en miljon i investeringsmedel på samhällsnämnden. Projektet i sin helhet landade på 6,7 miljoner, berättar kommunalrådet Andreas Sjölander (S).

Projektets syfte är dels att möjliggöra rullskidåkning för i huvudsak barn och ungdomar på trafiksäkra banor, dels att kunna bredda Bondsjöhöjdens verksamhet genom att starta rullskidskytte- och luftgevärsskidskytte. Målsättningen med projektet var att rullskidbanan ska kunna användas av alla.

I projektet ingår en asfalterad rullskidbana med både en teknisk och en enklare del för exempelvis rullstol, rollator och inlines. På så sätt kan även personer med olika funktionsvariationer få en större möjlighet att kunna träna tryggt och säkert. Grus har gjort det besvärligt för dessa personer att träna.

På skidstadion finns en skjutvall för luftgevärsskytte. Stadion har belagts med asfalt för att möjliggöra teknikträning.
Rullskidbanan är 2,9 kilometer – 1,3 kilometer runt Godstjärn och 1,6 kilometer på befintligt elljusspår. Dessutom innehåller rullskidbanan en skjutstation med fem mål för luftgevär.

Artikeln publicerades i Yippie 9 2023 på sidan 20