Näringsliv Yippie jul 2016

Stans juligaste butik?

En mer ombonad butik med varm atmosfär av hellylle,  hemvirkat och träsnidat är svår att hitta i Härnösand.
– Den startade i början på 30-talet av Ångermanlands Hemslöjdsförening och är idag den enda hemslöjdsbutiken i Ångermanland, berättar butiksföreståndaren Anna Zetterlund (t.h).
Hemslöjdsföreningen i Ångermanland grundades 1909 med uppgift att bevara och föra kulturarvet vidare. Det var en tid då landet började industrialiseras och det fanns de som ville att hemslöjdarna skulle ha en plats där deras alster kunde säljas. Av de butiker som under årens lopp startats, återstår idag alltså bara en, vår butik här i Härnösand.
Bland det som säljs finns från länet bland annat smide av Thor Holmlund och träsnideri av Jakob Baumann. En Ångermanlandsdräll från Härnösands vävstuga hänger bredvid några svepfat och svepta brödburkar med karvsnitt tillverkade av Kent Hammarström. I fönstret stå stearinljus från Pelle Hägglund från Bondsjöhöjden.
Vill man inte köpa något färdigt, så finns här det man behöver för eget skapande.
– Vi ser som vår främsta uppgift att hålla ett stort sortiment av slöjdmaterial och verktyg för att främja hemslöjdsarbetet ute i stugorna, säger Anna Zetterlund och Anna Åkesson.

Artikeln publicerades i Yippie jul 2016 på sidan 11