Härnösand Yippie 12 2015

Nobelhjältar för Härnösand tjugohundrafemton

Text Lars Kågström Foto Pawel Maronski

120 år efter att Alfred Nobel skrev sitt testamente har det plötsligt uppdagats ett litet tillägg. I en tidigare okänd bilaga skriver han att lokala Nobelpris ska delas ut i Härnösand. ”Priserna ska delas ut inom samma områden som de riktiga Nobelpriserna, men tolkningsutrymmet får vara mycket stort”, skriver han och ger tidningen Yippie Härnösand mandat att fördela priserna på lämpligt sätt.
Vi tackar för förtroendet och har härmed nöjet att stolt presentera Härnösands Nobelpristagare 2015!

 

Fred

Birgitta Holmgren Wallin och alla volontärer

Fred: Birgitta Holmgren Wallin

Ett tack för volontärernas tid

För tre år sedan startade den frivilliga svenskundervisningen för asylsökande på Sambiblioteket. Birgitta Holmgren Wallin hörde talas om det och erbjöd sig att hjälpa till.
– Jag hade precis slutat jobba och tänkte att något kan väl en gammal lärare göra.
Nu är hon bokad fyra dagar i veckan, dels med svenskundervisningen på Sambiblioteket, dels hjälper hon ungdomarna på Semret med läxor och annat.
– Det blir också automatiskt att man hjälper till med annat, som att ringa Migrationsverket och fylla i blanketter.
Totalt är det upp emot 40 volontärer som undervisar flyktingar, inte bara på Sambiblioteket utan även i Utansjö, på Highway Hotel, Pingstkyrkan, Sporthotellet och i Älandsbro. Och alla volontärer är inte gamla lärare, det räcker med att vara svensktalande. Allt sker i ABFs regi och det finns även till exempel musik- och matlagningskurser.
– Det är både roligt och spännande. Och så känner man att man gör en insats. De får ju ingen SFI förrän de fått uppehållstillstånd och det kan ta lång tid. Det här gör att de kan komma fortare in i samhället.
Hur många timmar Birgitta lägger ideellt har hon ingen aning om, men många blir det.
– Men det är inte betungande, bara berikande. Man får så mycket kärlek och många vänner. Och god mat ibland, säger Birgitta.

 

Litteratur

Tim Falbe

Litteratur: Tim Falbe

182-årig tradition

När Tim Falbe tog över bokhandeln i Prismahuset räddade han en snart 200-årig tradition. 1843 startade Härnösands första bokhandel och det är i princip den som sedan har bytt ägare och namn några gånger och nu heter Öbacka
Bok och drivs av Tim Falbe.
Han jobbade tidigare i samma bokhandel, men blev uppsagd 2009 av dåvarande ägaren Akademibokhandeln. Under tiden av arbetslöshet funderade han fram och tillbaka på framtiden.
– Jag hade många idéer, men det slutade med att jag kände starkt att det ändå var det här jag verkligen ville.
På julafton 2009 stängde Akademibokhandeln och en dryg vecka senare öppnade Öbacka Bok och sedan dess har det rullat på.
– Ja, Härnösand är av hävd en akademisk stad och det finns ett stort intresse för böcker här. Och det är mycket roligare nu när det är mitt eget. Nu kan jag ju göra precis som jag vill.
Vad många inte vet är att Öbacka Bok faktiskt ingår i en kedja med 44 andra bokhandlar. Men det är mest ett samarbete kring inköp och ingenting som syns eller ens ska synas.
– Nej, idén är att varje bokhandel ska ha sin egen profil.
Efter en dipp i bokbranschen för några år sedan är det nu uppåt igen och det ges ut och trycks fler böcker än någonsin. Tim Falbes favorit från 2015 är ”Ljuset vi inte ser” av Anthony Doerr.
– Den handlar om en fransk flicka och en tysk pojke under andra världskriget som visar sig ha en gemansam punkt bakåt i historien. Det är min bästa läsupplevelse det här året.

 

Kemi

Jon Hillgren

Kemi: Jon Hillgren

Bara ett pris ytterligare i raden

Att försöka reda ut hur många och hur fina priser Hernö Gin har fått de senaste åren börjar snart bli omöjligt.
– Vi har inte ens lagt ut alla priser på hemsidan, säger Jon Hillgren.
Den utmärkelse han är mest stolt över är ” Boutique Distiller of the Year ”, Årets småskaliga destilleri i världen. Det delades ut under International Wine and Spirits Competition (IWSC), världens största och mest prestigefyllda tävling.
– Vi är det första svenska destilleriet som har fått det.
Att Hernö Gin skulle fungera tvivlade Jon Hillgren aldrig på. Men det har gått fortare och har blivit större än han någonsin kunde drömma om. I Sverige finns ginet nu i 140 av Systembolagets butiker och på många och allt fler restauranger. Dessutom exporteras det till 15 länder. Och fler ska det bli.
– Ja, vi satsar mest på utlandet. Hongkong är hetast just nu. Där finns vårt gin på några trestjärniga restauranger.
Mest förvånad har Jon blivit över den stora potentialen Hernö Gin har som besöksmål. Många vill komma på studiebesök och provning och i början av året byggdes destilleriet ut med en stor och fräsch visningslokal.
– Från den 1 april nästa år kommer vi att ha en person anställd på heltid, enbart med ansvar för besökscentret.
Hernö Gin vinner inte bara tävlingar, de arrangerar också. I december ordnades en cocktailtävling där professionella bartenders fick i uppgift att skapa en ”Jon Collins”, en twist på den kända Tom Collins.
– Vinnaren gjorde en variant som serverades ur ståltermos i emaljmuggar.

Citronskal är en av ingredienserna som sätter smak på Hernö Gin. Det gör också enbär (så klart) och vaniljstång, koriander, lingon, pepparkorn och kassiabark (en kanelvariant).

 

Medicin

Anders Fahlén

Medicin: Anders Fahlén

Doftgran à la Rö

”Dofttillverkaren” Anders Fahlén i Rö har ett spännande år bakom sig. Han har levererat ett komplett system till Portugal och har då fått chansen att utveckla destillationstekniken än mer.
– Ja, vi har fått ta ut svängarna och har utvecklat ett system som jobbar med både ånga och vakuum. Med vakuumtekniken så kan vi sänka temperaturen för när ämnena övergår i gasform och det blir då enklare att plocka ut de fraktioner man vill ha.
Idén är alltså att destillera aromatiska växter till eteriska oljor som sedan kan användas i doft- eller livsmedelsindustrin. Hans intresse för den här udda branschen började när han reste mycket i Sydostasien i jobbet. Där såg han den här typen av anläggningar och blev nyfiken.
Hemma igen byggde han en prototyp och började köra. Förutom en mindre destillator på en visningsträdgård i Skåne är hans destillator i Rö, såvitt han vet, den enda i Sverige.
Mest har han kört kvanne, mynta, älgört och citronmeliss, men det senaste året har han också experimenterat mycket med gran. Han har provat olika delar av granen och även ändrat andra parametrar.
– Det finns 200 kända kemiska substanser i granolja. Genom att ta ut olika fraktioner kan den dofta på många olika sätt, från väldigt mycket skog till mer citrusliknande dofter.
– Jag försöker se vad vi har för förutsättningar här och ta fram särpräglade Norrlandsdofter. Det är roligare än att försöka leka Provence.

 

Fysik

Härnösands Orienteringsklubb

Fysik: Härnösands orienteringsklubb

Klubben som fick ut oss i skogen

Ingen har som Härnösands Orienteringsklubb lyckats få så många Härnösandsbor att komma ut och röra på sig. Friskvårdssatsningen HittaHärnösand lockar allt fler deltagare och i år registrerades nästan 37 000 checkpoints.
Det startade för fyra år sedan och fick ett ordentligt lyft för två år sedan när orienteringsklubben skapade en egen lokal variant i stället för hänga på ett nationellt koncept.
– Allt vi gör bygger på att skapa ett lokalt engagemang. Det blir så mycket starkare då, säger klubbens ordförande Per Edström.
Han och några andra gamla orienterare började engagera sig i klubbens ungdomsverksamhet för sådär fem år sedan, när de hade egna barn i lämplig ålder. Ungefär samma gäng utgör idag styrelsen och det har blivit ett ordentligt drag i klubben.
Förutom vanlig orientering har de numera både skidorientering och mountainbike-orientering på programmet. Och i höstas var det test för Härnö Trail, ett riktigt tufft och fysiskt lopp över stock och sten, berg och dal.
– Vi har ett träningssamarbete med Öbacka Löparklubb och i somras gav vi oss ut för att hitta fina stråk och det resulterade i Härnö Trail.
Testloppet i oktober var mest tänkt för att prova bana och tävlingsorganisation och klubben hoppades på 10-20 deltagare. Det blev nästan 200!
– Men det är inte bara ett lopp. Det är också en krävande men fantastiskt vacker led som vem som helst kan vandra eller springa.

Orienteringsklubbens styrelse består av (i bakre raden) Torbjörn Engberg, Jonas Lundgren, och (i främre raden) Pia Sandström, Per Edström, Pelle Molin, Leif Selling samt (saknas på bilden) Eva Henning.

 

Ekonomi

Familjen Lundin/Sundelin (och alla som har flyttat till Härnösand under 2015)

Ekonomi: Familjen Lundin/Sundelin (och alla som har flyttat till Härnösand under 2015)

Härnösand på tillväxt

I januari 2015 flyttade Sofia Lundin, Peter Sundelin och deras två barn Mira och Harry in i sitt nyköpta hus i Härnösand. Två veckor senare utökades familjen med lille Melker. Han var en av orsakerna till att familjen flyttade tillbaka till Härnösand från Uppsala där de bott i många år.
– Ja, det var ett bra läge när Melker var på väg och Mira skulle börja skolan. Dessutom längtade vi till bergen och havet och inte minst närheten till anhöriga.
Sofia är uppväxt i Härnösand medan Peter kommer från Övik. I och med flytten är de en del av den positiva inflyttningstrenden. Under hösten passerade Härnösands invånarantal 25 000 invånare för första gången sedan 2006. Nya invånare stärker Härnösands totala ekonomi med större skatteintäkter, mer statsbidrag och mer fart, liv och tillväxt i kommunen.
Peter jobbade på ett IT-företag i Uppsala och var beredd att säga upp sig för flyttens skull, men företaget ville ha honom kvar så nu jobbar han på distans.
– Tanken är att vi ska öppna ett kontor i Sundsvall/Härnösand så småningom.
Sofia har inte fått något fast jobb ännu, men vikarierar just nu som kommunikatör på Specialpedagogiska Skolmyndigheten. Efter ett år på hemmaplan igen är familjen nöjd med tillvaron.
– Ja, vi har hittat ett fint hus och det var viktigt för oss. Närheten till allt gör livet enklare och vi har också känt oss väldigt välkomna i skolan, förskolan och i stan över huvud taget.

 

Artikeln publicerades i Yippie 12 2015 på sidan 18