Podd Yippie 1 2023

Härnösandspodden med Dag Jonzon möter

Joakim Byström

Text Dag Jonzon Foto Martin Sundqvist

1. NÅR 100 MILJONER I ÅR I OMSÄTTNING
I Härnösandspodden får du möta Joakim Byström, välkänd vd och grundare av företaget Absolicon. Han har ett spännande år framför sig efter en 20 år lång resa med sina koncentrerande solfångare som han och företaget utvecklat i Härnösand. Joakim har just kommit tillbaka från Egypten med en påskriven order på 40 miljoner kronor och ser 2023 som året då Absolicon spränger 100-miljonersvallen i omsättning. Det är en dröm på väg att förverkligas att få rulla ut den här typen av massproduktion av solfångare som producerar värme och ånga och kan ersätta kol, olja och gas över hela världen. Så lyssna till ett spännande samtal med Joakim som ser solen som den energikälla som kan bidra till att vi lyckas med den omställning världen behöver för att bli en hållbar värld.

2. SOLKUNGEN OCH KUNGEN
Han fick pris av Kungen för sina uppfinningar redan på högstadiet. Den nyfikne forskaren och entreprenören Joakim Byström var tolv år gammal när han ritade han sin första solfångare. Tillsammans med sina kompisar på gymnasiet höll de till i ett skyddsrum på skolan. De utforskade och experimenterade med allt möjligt i sin naturvetenskapliga förening. Senare blev han ordförande för Unga Forskare under universitetstiden i Uppsala och delade ut pris till andra yngre forskare tillsammans med kronprinsessan Victoria. 2023 börjar bra med en inbjudan till Sverigemiddag med kungaparet. Joakim tar med sig några foton för att påminna om starten på hans framgångssaga och deras gemensamma engagemang för miljön.

3. UPP TILL BEVIS FÖR ABSOLICON
444 miljoner kronor har Absolicon dragit in i nyemissioner sedan det börsnoterades.
När företagets framtid analyseras av aktieanalytiker är optimismen stor. Samtidigt kallas bolaget för ett förhoppningsbolag som har kvar att visa att affärsmodellen håller i längden och ger lönsamhet. Joakim själv kallar hela solvärmebranschen för en förhoppningsbransch som har framtiden för sig. Med kontrakt på att uppföra företagets robotiserade produktionslina för massstillverkning av solfångare i både Egypten och Kanada under 2023 visar det att det går göra affärer. Han fortsätter räkna upp länder med samarbetspartners som är på väg att göra affärer med Absolicon. Stora pilotprojekt i Grekland och Italien med bryggerijättar. PepsiCola i Sydafrika. Kenya, Zimbabwe och Mexico är andra exempel på avsiktsförklaringar, ramavtal och värmeköpsavtal. Och 1/3-del av den ryska gasen kan ersättas med solvärme i Europa.

4. EN FOLKBILDARE MED ETT SOLKLART BUDSKAP
Två tydliga linjer finns i Joakims liv. Den ena är den nyfikna forskaren och entreprenören. Den andra är den värderingsstyrda opinionsbildaren och folkbildaren som vill berätta för hela världen att det är solvärmen som är räddningen för att nå klimatmålen. Hälften av all energi som vi gör av med är värme. 50% värme, 30% transporter och endast 20 % är el. Vill vi rädda värden måste vi sluta elda kol, olja och gas och ersätta det med värme från koncentrerande solfångare. Marknaden är omättlig, men fortfarande något av en blind fläck för politiker och multinationella företag. Det är Joakims mission i livet att ändra på. Med sina robotiserade produktionslinjer som kan sättas upp runt om i världen vill han vara en del av lösningen på klimatfrågan.

Artikeln publicerades i Yippie 1 2023 på sidan 27