Näringsliv Yippie 12 2021

10 Härnösandsföretag

Text Lennart Lundberg Foto Anders Eliasson

Det finns över 100 företag i Härnösand som arbetar med att tillverka produkter. Stort och smått. Några är kända och några är okända. Yippe presenterar ett knippe av kommunens företag som expor­terar inrikes som utrikes. Men många fler skulle kunna platsa på denna subjektiva lista.

Anders Wahlqvist, EdmoLift

1. Edmo lift: Lyftar

Edmo Lift är, vid sidan av RIK assistans, Härnösands största privata företag med flest anställda. Hur många ryggar har inte företaget räddat genom sina ergonomiska lyftbord? Företaget har nu i över 50 år levererat ergonomiska lösningar och gjort samhällsnytta. Och de ger sig inte med ­beprövade produkter utan utvecklar hela tiden nya lösningar. Den som vill testa en av företagets produkter kan besöka ICA Maxi Härnösand där det finns en lyft som är anpassad för att lyfta en kundvagn så det är lättare att plocka upp varorna på bandet.

Fredrik Forssberg, Logosol

2. Logosol: Sågar och hyvlar

Här är företaget som satsat på småskalighet. Först utvecklade Logosol Solosågen, ett sågverk som en person kan sköta. Familjeföretaget, som startade 1989 av Bengt-Olov Byström och ägs fortfarande av familjen, är marknadsledande inom småskalig träförädling i Sverige. Logosol går bra och växer börjar närma sig en årsomsättning på 200 miljoner kronor. Ny vd är Fredrik Forssberg läs mer om honom på sidan 10.

Jan Nivfors, Norrlands trä

3. Norrlands trä: Trägolv och paneler

För Norrlands trä är just trä den viktigaste komponenten. Sedan starten 1964 har Norrlands trä målmedvetet satsat på utveckling. Det har lett till produkter som är ledande vad gäller såväl kvalitet som design. Företaget vill respektera råvaran och att det ska märkas på produkterna. Varenda bräda ska gå att härleda till träförädlingen i Älandsbro. Råvaran förtjänar att förvaltas med aktning. Och det hoppas man ska märkas i kvaliteten på trägolv och paneler.

Karin och Mikael Kalling, Guldsmed Kalling

4. Guldsmed Kalling: Smycken och butik

Kallings gör egna smycken Härnösand och har en guldsmed som inte bara säljer smycken utan som också utvecklar egen design och egen tillverkning. Och dessutom har man både tillverkning och försäljning också för de som inte tål eller inte gillar guld då man även har smycken av titan. Guldsmed Kalling startade 1994 när man tog över Eriksson guld och Mikael Kalling slutade på konkurrenten Severins för att starta eget. Och nu rullar verksamheten på. Inte minst med den egna smyckes­tillverkningen. Made in Härnösand.

Joakim Byström, Absolicon

5. Absolicon: Solfångare

Joakim Byström ville mera än att vara med och driva familjeföretaget Logosol. Han började redan som barn intressera sig för solfångare. Företaget Absolicon Solar Collector grundades 2007. I dag är Absolicon ett affärsföretag med 20 installationer på tre kontinenter och 30 anställda i tre städer. Absolicon har verksamhet på många platser men har tillverkning av solfångare i huvudanläggningen i Härnösand. Den 30 september invigdes Sveriges största anläggning för koncentrerande solvärme i fjärrvärmen Högslätten Solar Thermal Park. Det är det första storskaliga exemplet på solvärme i den svenska fjärrvärmen på 20 år.

Agtira

6. Agtira: Fisk och grönsaker, systemleverantör

Agtira är företaget som lyckats kommersialisera Pekka Nygårds idé om att odla fisk och grönsaker på ett ekologiskt sätt. Företagets grönsaker finns att köpa i olika butiker i Härnösandsområdet. Agtiras nya affärsidé är att sälja fullskaleanläggningar i anslutning till livsmedelshallar nära konsumenter som äter grönsaker och fisk. På så sätt finns varken ett behov av transporter eller av jordbruksmark. Nyligen gjorde företaget ett genombrott när de sålde en anläggning som ska monteras intill en ICA-butik i Östersund och senare en mindre anläggning till en butik i Skellefteå. Spännande fortsättning följer.

Jon Hillgren, Hernö Gin

7. Hernö Gin: Gintillverkning med mera

Det var tio år sedan som Jon Hillgren startade sin gintillverkning i Dala utanför Härnösand. Och nu är Hernö Gin en av världens ledande producenter av hantverksmässigt framställt gin. Hernö Gin vinner pris på pris för sina produkter och arbetar hela tiden för att utveckla hantverket i alla led och med fokus på kvalitet. Hernö Gin vill sprida premium-ginkulturen brett, nu med filial i Stockholm. Dessutom ska Hernö Gin bygga hotell vid simhallen i Härnösand.

 

8. Hernö Hantverksöl: Öltillverkning

Alla orter med självaktning har numera ett så kallat mikro­bryggeri. Och det har ju även Härnösand.
2011 startade Hernö Hantverksöl i en ombyggd källare. 2019 flyttade företaget in i de nuvarande lokalerna. Men Hernö Hantverksöl tillverkar inte bara Lungö Pale, Hernö Folk, Hemsö IPA och det övriga sortimentet. Lokalerna används till mycket mer. Öbacka Jazz och Blues anordnar sina jazz- och blueskvällar, Brewclub arrangerar konserter. Och företaget ordnar egna event med olika artister, företagsarrangemang, konferenser, julfester och privata fester. En anekdot är att Hernö Hantverksöl håller till på samma plats som gamla Hernö Bryggeri (1888–1973) hade sitt is/kylrum.

 

9. SCA Pellets: Pellets

SCA Pellets, tidigare Bio Norr, tillverkar pellets i Härnösand. Här gör man pellets av det som blir över vid avverkning, nämligen sågspånet. SCA lovar att man kommer även i fortsättningen att plantera minst två nya träd för varje som avverkats. Och håller man det löftet kommer skogen även i fortsättningen kunna ta upp koldioxid och sågspånet kommer till nytta. Man lovar också att spåntorken drivs med bioenergi och att företaget använder vind-energi från egna vindkraftverk.

Marika Bystedt Gaulitz, Gånsviks choklad

10. Gånsviks choklad: Chokladtillverkning

Vem vill inte ha en närtillverkad liten pralin så här under den mörka årstiden. Gånsviks Choklad tillverkar och säljer praliner och annan choklad i liten skala. Företaget skaffar råvaran från Malmö chokladfabrik som är märkt med Fair trade. I övrigt vill man satsa på att använda råvaror av högsta kvalité och så ofta det går även lokala råvaror. I år har man bland annat tillverkat en chokladkalender med en teckning av Härnösandskonstnären Hans Forsell.

 

 + 5 till                   

Friendship Rum
Visserligen har deras rom sitt ursprung, med upp till en 8-årig grundlagring, i Karibien innan den kommer till Sverige och Härnösand. Friendship Rum sätter genom sin dubbellagring en stark prägel på produkterna och skapar något unikt för Höga kusten. Deras rom kallade Ek, Lönn och Björk går att beställa på Systembolaget.

CA-Boden
Ska man bygga ska det vara effektivt. CA-Boden startade verksamheten år 2002 med en målsättning att ta lärdom och följa produktionsprocessen i modern tillverkningsindustri i f.d. Hernöverken. Företaget anser att produktionsutvecklingen inom den traditionella småhustillverkningen hade då i det närmaste stått stilla de senaste 50 åren och måste förnyas. Man använder klassat virke av högsta kvalitet Tack vare en genomtänkt och effektiv produktion lägger företaget i stället pengar på inköp av virke med högsta kvalitet. CA-Boden har sedan starten levererat tusentals byggsatser för stugor, fritidshus, bolundare, attefallshus och friggebodar till kunder i hela ­Sverige, Norge, Nederländerna, Danmark och Tyskland.

Xavitech
Xavitech med dotterbolaget Xavitech Micropumps AB har satt Härnösand på pump-kartan. Bolaget har utvecklat en smart och unik skalbar digital pumpteknologi. Pumpar som nu finns inom gas analys för miljö-, industri- och i medicintekniska produkter. Med ett patenterat inbyggt, optiskt styrsystem och intelligent mjukvara får man pumpar med en marknadsledande livslängd och pumpar som kan byggas små och billiga.

Lockeby bryggeri
Det finns fler bryggerier i Härnösand. Ett finns i Lockeby. Hösten 2016 satte bygget av det nya bryggeriet igång och sedan dess har det gått fort. Ett bryggeri som lägger stor vikt vid detaljer vid bryggningen och och väljer noggrant råvaror. Snygg design på etiketter och hemsida. Sortimentet finns på utvalda Systembolag i närheten av Härnösand.

Sandlund/Hossain
Startades 2016 av Anders Sandlund och Tulin Hossain. Böle i Sverige och Bagatipara i Bangladesh. Sandlund/Hossain startade med ett tydligt syfte. Att visa att det går att förena kvalitet och design tillverkat på ett hållbart sätt som ger tillbaka. Ett nytt sätt att konsumera på, där du och din väska blir en del av ett större sammanhang. Ett samarbetsprojekt mellan Sverige och Bangladesh som drivs från Tobaks i Härnösand

Artikeln publicerades i Yippie 12 2021 på sidan 31