Reportage Yippie 11 2020
Aktivt småbarnsliv
255 nya individer såg dagens ljus för första gång 2019 och under det första halvåret 2020 blev ytterligare 130 barn födda i Härnösand. Under sommaren och hösten landade storken med ännu flera nyfödda Härnösandsbor. Flera hundra småbarnsföräldrar med barnvagn kan nu ses på torg och i parker samt längs med vägar och stigar utanför stan. Yippie utforskar vad några av dem gör under dagarna, när de inte byter blöjor, lagar mat, försöker ta igen sömn eller har lämnat barnen på förskolan och är på jobb.
Vi har varit med på träning med småbarn och deras mammor ute vid simhallen, varit på öppna förskolan i Älandsbro, pratat med en småbarnsmamma som tränar upp sig efter födseln med en personlig tränare, och träffat en yogalärare som har grupper med småbarnsföräldrar.
Äventyrsslingan vid Tjusarklinten
Det var en gång en mamma som berättade en historia för sin treåriga son, om tomten som kom till ett hus inne i skogen. Så byggde hon huset i skogen, och så blev det ett till hus, och ett till – och till sist blev det en hel upptäcksresa, en promenadslinga i Tomtar och trollskogen.
Carolin ”Carro” Bergman är röd som julen där hon står i dörren till huset på Sockenvägen med en korg. Idag ska Yippie följa med henne ut till promenadslingan Tomtar och trollskogen som hon har skapat i skogen, från bakom sitt hus till grillplatsen vid Tjusarklinten på toppen av Sockenvägen.
Längs stigen har hon satt ut ungefär 20 små hus, som alla har sin historia att berätta. I någon av husen lyser det när det är mörkt och om man ser riktigt nära kan man se att småfolk och nissar har funnit sig till rätta i denna minivärld.
Nu har tomten frågat om Carro kan sätta ut en postlåda där barn kan lägga sina önskelistor till jul. Nisseposten kommer sedan frakta önskelistorna till Nordpolen och tomten.
Vi är alltså på ett viktigt uppdrag.
Slingan som Carro har skapat är ungefär en kilometer lång, och med små barn tar det kanske 40 minuter att gå hela slingan.
Alla som vill kan gå och kika. Många har redan gjort det.
– Jag märker att många barn tycker att det är roligt, säger Carro och berättar att hon själv går och kollar lite i slingan tre gånger i veckan, gärna tillsammans med sin son som tycker det är kul.
– Det passar bra att gå här för barnfamiljer. Nu i corona är det också något barn kan göra tillsammans med mor- eller farföräldrar som är i riskgruppen – det är ju utomhus. För en treåring kan det vara svårt att förstå varför inte de kan leka med dem nu i coronatider och jag hoppas det här kan vara en rolig grej de kan göra.
Stor och liten på öppen förskola
Svenska kyrkan i Härnösand driver öppen förskola i Härnösand, Högsjö, Stigsjö och Älandsbro. Coronaviruset har inte stoppat aktivitetsnivån.
– Vi börjar med att tända ett ljus, säger församlingspedagog Elenor Andersson.
Det är måndag morgon och Elenor och kollega Helena Norberg tar mot sex vuxna med barn i kyrkkällan i Älandsbro för att sjunga, prata, leka, pyssla och fika ihop.
Kyrkan driver den öppna förskolan Stor & Liten på flera ställen i kommunen. Inte bara i Älandsbro, utan också i Högsjö, Stigsjö och i domkyrkans lokaler i Härnösand. När pandemin slog till tog aktiviteterna ett par veckors uppehåll för att tänka om, innan man öppnade upp igen med covid-19-anpassade aktiviteter. Ett gratis erbjudande för barn mellan noll och fem år som deltar tillsammans med föräldrar, eller någon annan vuxen. Efter pandemiutbrottet måste deltagare boka på förhand. Det är begränsat med platser på varje ställe för att kunna hålla distans.
– Det här är bra. Det kan vara ensamt att vara förälder. Vi har fått mycket beröm och uppskattning för att vi ändrade om under coronan, säger Elenor.
Öppen förskola i gamla sjukhuset
Härnösands kommun har en gratis öppen förskola i det gamla sjukhuset.
På grund av pandemin har förskolan begränsat antal med platser och färre aktiviteter än normalt. Föräldrar med barn upp till ett år kan delta måndag och fredag mellan 09.00–12.00 och föräldrar med barn 0-3 år är välkomna på tisdagar 13.00–
15.30.
För att kunna vara med, måste föräldrar ringa och anmäla sig. Det kan delta max sju vuxna med barn på varje träff.
– Vi har de här tiderna fram till årsskiftet, men vi hoppas att vi kan hålla mer öppet, och också ha en grupp för äldre barn, nästa år, säger pedagog Lena Viklander.
Den öppna förskolan är efterfrågad och har fullbokade grupper.
– Många som har fått barn det här året har inte haft möjlighet till att delta i en föräldragrupp. Det är viktigt att det finns ett ställe att gå till för småbarnsföräldrar som inte har något annat sätt att utbyta erfarenheter och umgås på, säger Lena.
På den kommunala öppna förskolan är det sångstund, barn och föräldrar leker och umgås, de kan skapa i en ateljé och de fikar tillsammans.
Finner formen med PT
Angelica Engström började träna fem veckor efter att hon hade fått sitt andra barn.
– Det är jätteskönt, säger den nyblivna mamman.
Det är tisdag morgon och på STC Training Club på Kronholmen tränas Angelica av sin personliga tränare, eller PT, Sara Malm. Angelicas åtta veckor gamla son, Algot, är med och sover gott i en bilstol vid sidan av.
Angelica tränade innan födseln och var tillbaka i träningsstudion fem veckor efter att Algot kom till världen. Som nybliven mamma tränar hon speciellt mage och bäckenbotten .
– Kroppen förändras ju men jag tycker att jag redan har fått tillbaka någon styrka. Det är också jätteskönt mentalt att träna, och återgången har gått bättre den här gången, berättar Angelica och jämför med då hon fick sitt första barn för sju år sedan.
Det är inte ovanligt att barn är med på träningscentret.
– Det är ganska vanligt att våra medlemmar tar med sig småbarn, innan de börjar att krypa och de är svåra att ha med av säkerhetsskäl. Äldre barn är också med ibland och hänger i loungen, säger platschef Sara Malm på STC i Härnösand.
Daniel och Ebba på babysim
En handfull mammor och en pappa med barn står och sjunger i mellanbassängen på Härnösands simhall. Det er förmiddag, förmodligen den bästa tiden för ettåringar att vara i aktivitet, innan förmiddagsluren och lunch.
– Hjulen på bussen, de går runt och runt, sjunges det av instruktören Jessica Jakobsson som står i mitten av en ring, och föräldrarna som idag deltar på babysim.
Det är svårt att peka ut vem som är gladast; en tvärlycklig ettåring som fascinerad iakttar Jessica eller någon av de andra i bassängen, eller föräldrarna som smittas av sitt barns smil. Eller oss på bassängkanten, en pappa med klorallergi och vi från Yippie, som är minst lika påverkade av den tydliga förtjusningen i vattenförsamlingen.
– Här står jag, vattentanten, säger Jessica och får barnens uppmärksamhet och fortsätter att sjunga, ta fram leksaker och dirigera aktiviteter i 30 minuter.
Det slängs ut färgglada plastleksaker, det bubblas och sparkas, hoppas och strilas, rutschas och rids i vattnet.
Daniel Gustavsson och dottern Ebba Danielsdotter Sjögren, 15 månader är här idag. Idag är också mamma Jessica Sjögren med.
Det er den tredje babysim-kursen Ebba är med på. Hon började när hon var fem månader.
– Vi har sett fram mot varje vecka. Ebba är så himla nöjd. De första gångerna var hon mer avvaktande, men vi ser nu att hon tycker om det och att hon har koll. Hon ser på Jessica för att se om det är en ny grej på gång, säger Daniel.
Han känner inte till någon aktivitet som är anpassat pappor med barn. Daniel tror att pandemin har begränsat antal föräldrar och barn-aktiviteter. Det har gått bra ändå.
– Vi har delat på föräldraledigheten och det har varit jättebra för alla. Vi är ute varje dag, jag och Ebba, och besöker bland annat lekparker, berättar Ebbas pappa.
Det är vecka 46 och sista gång med babysim i den här rundan.
– Vi drar igång simskola och babysim igen vecka 48. Vi hinner med tre omgångar per år; tidig höst, senhöst och vår, berättar Jessica Jakobsson.
Kurserna för babysim finns för nybörjare tre–sex månader, eller sex-åtta månader. De som har gått nybörjarkursen kan fortsätta på steg 1 och 2. Det finns också simkurs för äldre barn på Härnösands simhall.
Covid-19 har påverkat, men inte stoppat, kursverksamheten.
– Vi har begränsat antal platser och följer föreskrifter som att hålla avstånd. Jag har informerat om vad som gäller på ett möte utomhus innan uppstart, berättar Jessica.
Tar sig yogatid
Eija Antonilli erbjuder yoga för bland annat gravida och nyblivna mammor.
På Köpmangatan har Eija etablerat Yoga By Antonilli på två våningar, med kontor som kan fungera som amningsrum i övervåningen, och yogastudio och kök nere med fönster mot en innergård där man kan ställa barnvagnar.
Från och med januari erbjuder Härnösand Yogaskola yoga för gravida och nyblivna mammor.
– Numera är gravida kvinnor så upptagna. På yoga kan de ta sig den tiden och känna efter att de är gravida en dag i veckan, knyta an till sitt barn i magen och träna på andningsövningar till förlossningen. Detsamma gäller nyblivna mammor. Det är en tid när det är lätt att glömma bort sig själv. Här kan de sätta syrgasmasken på sig själv först för att kunna vara en bra mamma, samtidigt som de har det mysigt med sitt barn, säger Eija.
Hon har praktiserat yoga i 16–17 år och går nu en nio månader lång yogalärarutbildning i Stockholm som hon är färdig med i april.
– När jag har utfört yoga har jag saknat att fördjupa mig i pranayama andningsövningar, yogafilosofi och meditation. Det är tillfredsställande att nu få in det och kunna erbjuda det – det känns jätteroligt.
Babyboom
I 2014 föddes 218 barn i Härnösand. Under 2019 föddes 255 barn, alltså 37 flera. Det är en ökning på 17 procent!
Födda i Härnösand
- 2019 255
- 2018 265
- 2017 243
- 2016 234
- 2015 236
- 2014 218
Källa: SCB
Härnösandsbor i siffror
- I 2019 föddes 255 personer i Härnösand, 132 tjejer, och 123 killar
- Det dog 287 personer, ändå hade Härnösand en folkökning på 63 personer tack vare inflyttning
- I slutet av 2019 var 25 183 personer folkbokförda i Härnösand. Det var lika många av varje kön och medelåldern var lite över 44 år
- Det var flera svenskfödda i Härnösand än i landet som helhet. 85,1 procent Härnösandsbor var födda i Sverige mot 80,4 i hela Sverige
- Flera bor utanför tätort i Härnösands kommun än i Sverige som helhet. 20,8 procent i Härnösands kommun bodde 2018 utanför tätort och i Sverige var talet 12,6 procent
0 comments