Näringsliv Yippie 9 2022

Allt för våra gäster

Text Olof Wigren Foto Frida Sjögren

Fler bilder:

”Vill du köpa en mack i Härnösand tillsammans med mig?”
Frågan ställdes en novemberdag 2001 av Kristina Engström till sin äldsta dotter Angelica. Svaret blev, efter en kort stunds betänketid, JA! Och där startade entreprenörsresan för mor och döttrar ­Engström. Den som alltjämt pågår och bidragit till att göra Härnösand till en ännu attraktivare stad.

Bensinstationen som var till salu var en sliten Shell-station på Södra vägen. En som Shell-kedjan inte ansåg ha rätt förutsättningar för att driva vidare eller bygga om till det nya Select-konceptet.
– Jag jobbade inom Shell som distriktschef och affärsutvecklare och macken på Södra vägen tyckte jag – tvärt emot vad företaget ansåg – hade stor potential, framför allt ett fantastiskt läge, säger Kristina som är ”Kina” med de flesta.

När Angelica – som då jobbade på en Shell-station i centrala Sundsvall – sa att hon vara beredd att vara med i satsningen, fanns det ingen tvekan.
Sedermera kom även syster Sophie med i företaget.
– Då mamma och Angelica tog över macken gick jag fortfarande på högstadiet, men jag började med att jobba på helger och lov. När jag var klar med gymnasiet beslutade jag att kliva in i företaget fullt ut, säger Sophie.

Fullt ut är förresten ett bra uttryck när det gäller Engströms.
Det är så det fungerar.
Allting görs fullt ut.
Målmedvetet, hängivet och utan att räkna de egna arbetstimmarna.
– Vi älskar det vi gör, drivs av utveckling och ser möjligheterna före hindren, säger Angelica.
”Kina” fyller på:
– Familjen och vännerna vet hur vi är. Vi är passionerade och brinner för det vi gör. Det är bara för andra i vår omgivning att anpassa sig till det, säger hon med ett hjärtligt skratt.

Det Shell som Engströms tog över på Södra vägen var en station i behov av både kärlek och nytänkande.
Vilket den fick.
– Vi var helt på det klara redan från början med att det här med att utgå ifrån intäkterna från bränsle var dödsdömt. Den ger en hög omsättning men genererar minimal vinst.
– Det är allt annat du måste bygga verksamheten på idag, för att kunna ha personal, driva en den framåt och med lönsamhet, säger Angelica.
Och det är också utifrån ens sådan situation som den engströmska trion trivs som allra bäst. Eftersom det stimulerar kreativiteten, triggar utmaningsnerven och eldar på det jävlar anamma som under 20 år varit en stor tillgång i det som är en ständigt pågående process.
En annan styrka är allas delaktighet i det som sker.
– Vi är alla tre väldigt målinriktade och inte rädda för att hugga i där det behövs, säger Angelica.
– För oss är det och har alltid vart en självklarhet att göra det tillsammans.

Att vara mor och två döttrar i ledningen kan tyckas vara både en styrka och… låt oss säga, riskfyllt.
Har det inte funnits konfliktsituationer, tillfällen när det varit svårt att komma ifrån förhållandet mellan mor och döttrar och att hitta en väg framåt och inte fastna på vem som ska bestämma vad..?
– Det är klart att vi inte alltid är överens om allting. Oftast är vi ganska eniga om målbilden men vägen till målet kantas av rätt livliga diskussioner, säger ”Kina” med ett leende och låter blicken gå från den ena dottern till den andra.
– Men när vi fattat beslut så går vi för det. Då handlar det bara om att leverera. Full fart framåt!
Sophie nickar instämmande.
– I dag när verksamheten växt sig så stor har vi blivit tvungna att dela upp en del områden mellan oss, även om vi bollar och lägger oss i alla delar fortfarande. Vi gillar att jobba så och det tar verksamheten framåt, säger Sophie.
– Just nu tillbringar jag mer tid på macken. Du, Angelica, är sedan öppningen av restaurangen, större delen där.
”Kina” ler.
– Och jag har börjat prova på att vara pensionär.
Hur går det?
– Dåligt! gapskrattar hon.

Det har nu gått 20 år sedan familjen Engström tog över stationen på Södra vägen.
– Vi hade en tydlig bild av hur framtidens bensinstation skulle se ut och vilka behov vi trodde att framtidens kunder skulle ha, säger Angelica.
– Vårt fokus var redan från start att satsa på mat i farten, kaffe, fika och en bra och attraktiv butik.
I planerna ingick att bygga ut butiksdelen men framför allt att satsa mer på ett bredare sortiment av snabbmat, fräscha maträtter och sallader. Liksom att erbjuda egna bakverk och riktigt bra kaffe.
Steg för steg har det förverkligats.
I dag är macken större – den har byggts ut på både bredden och höjden, den gamla bilverkstan är idag ett kök för take away–mat och catering som sysselsätter sex personer på heltid – och har etablerat sig som ett självklart stopp på vägen för åtskilliga bilister längs Norrlandskusten.
Utöver all mat som produceras i den gamla bilverkstan är semlorna en framgångssaga i sig och de ständigt överträffade rekorden av sålda semlor har fått bred, nationell uppmärksamhet.

Engströms köpte ut fastigheten och marken från Shell 2008 och 2013 valde de att inte förlänga avtalet med bolaget utan i stället skylta om till Gulf.
– När svenska Shell såldes till St1 kände vi att vi inte längre delade samma filosofi, säger ”Kina”.
– Vi jobbar med service, personligt kundbemötande och en levande butik.
St1 är en automatkedja där man har andra fokus.

– Med Gulf hittade vi hem. Vi har alla fördelar med att ha ett starkt varumärke i ryggen men samtidigt fick vi stor frihet att forma verksamheten som vi ville. Det är perfekt, säger Sophie.
När det legendariska Gulf-märket skulle återetableras i Sverige blev Engströms mack nummer två efter en i Skellefteå.

Antalet anställda har gått från sju till 25 och omsättningen har ökat år efter år.
– Vi älskar förändringar, att hitta nya möjligheter, att hela tiden blicka framåt runt nästa hörn, säger Angelica.
– Dock görs det alltid med ekonomisk försiktighet, påpekar ”Kina”. Vi har alltid jobbat ihop pengarna för nästa stora investering för att inte ta onödiga lån och stora ekonomiska risker.
– Och allt handlar i slutändan om att vara bäst på service och ge kunderna vad de vill ha, säger Sophie. Allt vi gör för att förbättra oss – och det vill vi göra hela tiden – utgår ifrån vad vi tror ska ge nöjda kunder.
Det kräver att man ständigt ägnar sig åt skarpa omvärldsanalyser och trendspaningar.
– Det är klart att vi har otroligt många idéer. Alla produkter och koncept som vi har testat genom åren har inte slagit igenom eller varit en fluga under en kortare period, men vi har också lyckats hitta mycket som inte bara gynnat vår verksamhet utan hela vår bransch, säger Angelica

För några år sedan började tankarna att gå mot att även starta en restaurang.
– Vi var ute på väldigt många cateringar och någonstans där kände vi att vi skulle vilja göra hela grejen, från start till mål, säger Angelica.
– Vi älskar själva att umgås med vänner och familj på restaurang, i en schysst miljö, och att äta och dricka gott, att kunna vara spontan, ta ett glas vin till lunchen en lördag efter en shoppingrunda på stan, en AW med jobbet likväl som lördagsmiddagen. En mötesplats, ett ställe som kunde erbjuda allt det saknades i Härnösand, tyckte vi.
En dialog inleddes mellan Engströms och fastighetsägaren Westerlinds och till sist dök den rätta lokalen upp i gamla Prisma–huset.
— Den hade stor potential för vår tilltänkta verksamhet; en stor yta för restaurang, lounge och bar och en del av lokalen nära entrén passade perfekt för en liten butiksdel.

Det finns även en separerad våning där vi skulle kunna ha olika event eller tillställningar för slutna sällskap, företag och privatpersoner, säger Sophie.
Engströms Food & Deli har på kort tid – med öppning mitt under pandemin – blivit både en mötesplats och en favoritrestaurang för långt fler än bara härnösandsbor.
Ett ställe som hämtat från en populär storstadsgata, med en atmosfär lika intim som på en kvarterskrog.
– Vi öppnade mitt under en pandemi men också i en period när det fanns ett otroligt stort behov av få ses och träffas , säger Angelica. Sommaren 2021 går nog till historien för hela branschen, det var ett helt galet tryck!
– Och det är så kul att se att vi har gäster som är allt ifrån tonåringar, barnfamiljer och par till dem som har affärsmöten och pensionärer som passerat 80-årsstrecket, säger ”Kina”.
Nu när pandemin och första kaoset lagt sig är planen för Engströms att satsa ännu mer på event, happenings, konferenser och möten.
– Vi vill att Härnösand skall vara en ännu mer levande och attraktivare stad, säger Sophie.

Snart 21 år har gått sedan Angelica Engström fick frågan från ”Kina” om hon ville bli delägare i en bensinmack i Härnösand som Shell inte såg någon positiv utveckling i.
Det hon, ”Kina” och Sophie åstadkommit sedan dess har givit dem priser och utmärkelser och applåder, men aldrig fått dem att känna sig nöjda eller färdiga.
– Drivkraften hos oss är främst att aldrig slå oss till ro utan att ständigt spetsa till det, utveckla utmaningarna, bygga på möjligheterna och tänka i nya banor, säger ”Kina”.
– Vi älskar själva att vara i driften, nära våra kunder och medarbetare. Mycket inspiration, många idéer och lösningar kommer just där, på golvet i våra verksamheter. Vi har aldrig varit rädda för att jobba hårt och jag tror att det har gjort någonting med inställningen och mentaliteten hos vår personal också. Man känner att det jobb man gör är viktigt och har betydelse.
Sophie tillägger:
– Utan våra medarbetare skulle vi inte ha kunnat göra det här. De möjliggör för oss att bygga vidare och nytt.
– För oss, säger Angelica, är jobb och privatliv samma sak. Det är vårt liv. Macken och restaurangen tillhör familjen kan man säga.
– Den dagen vi känner oss nöjda, tror jag att det är dags att fundera på att göra någonting annat. Men just nu fortsätter idéerna spruta och vi har mer att utveckla.
”Kina” flikar in att för henne lockar ännu inte pensionärslivet mer än arbetslivet och att fortsätta vara entreprenör.
– Det är ju så fantastiskt roligt fortfarande!
De två bolag som ”Kina”, Angelica och Sophie Engström äger och driver har för närvarande cirka 50 personer anställda.

”Gör det du brinner för!”

När det kommer till att ge råd till dem som vill bli entreprenörer har ”Kina”, Angelica och Sophie några som de tycker är viktigare än andra.

Sophie:
– Satsa på det du brinner för. Inte någonting som någon annan vill att du ska göra. Då har du störst chans att lyckas.

Angelica:
–Var beredd på att jobba hårt och våga göra förändringar om inte planen håller. Blicka framåt och ha en tydlig målbild.

”Kina”:
– Lägg din tid där du är bäst! Om jag är bättre på att stå bakom disken, möta kunderna och driva försäljning än att vara hantverkare, it-tekniker och redovisningskonsult, då är valet enkelt.

Kristina ”Kina” Engström

ÅLDER 65 år.
BOR Härnösand.
FAMILJ Sambo, barn och barnbarn.
INTRESSEN Resor, hus och hem.
GÖR MIG GLAD Att umgås med familj och vänner.
GÖR MIG ARG Orättvisor och lögner.
LIVSMOTTO Lev här och nu!
MEST STOLT ÖVER Att ha gjort denna företagsresa tillsammans med mina barn.
ÅNGRAR JAG MEST Jag ångrar mig sällan, det är bättre att göra om och göra rätt.

MINA VAL
MUSIK Eric Gadd och många fler.
POD Ska träna på det.
BOK Deckare på resan.
FILM Dokumentär om Tina Turner.
TV-SERIE Aktuellt och Rapport på SVT.
MAT Allt utom bruna bönor.
DRYCK Kaffe och ett glas ripassovin.
TAR JAG MED VÄNNER TILL Vårdkasen, Bilmuseet och Engströms.

Angelica Engström

ÅLDER 40 år.
BOR Härnösand.
FAMILJ Sambo med Anders, två barn, Stella, nio år, och Algot, två år.
INTRESSEN Resa, träna och har gärna ett eller ett par renoveringsprojekt på gång.
GÖR MIG GLAD Mina barn!
GÖR MIG ARG När någon går över gränsen.
LIVSMOTTO Det finns inga problem, det finns bara olika lösningar!
MEST STOLT ÖVER Att se saker.
ÅNGRAR JAG MEST Går sällan runt och ångrar mig.

MINA VAL
MUSIK JA! Kan inte jobba när det är tyst.
POD Rättegångspodden.
BOK Älskar allt med Denise Rudberg.
FILM Lyckas sällan se en hel film.
TV-SERIE Gillar svenska serier som till exempel Johan Falk, Fartblinda och Gåsmamman.
MAT Allt Gillar fräsch och smakrik mat, skaldjur toppar listan.
DRYCK Aperol Spritz och litervis med kaffe.
TAR JAG MED VÄNNER TILL Engströms.

Sophie Engström

ÅLDER 35 år.
BOR Alnö.
FAMILJ Sambo Fredrik, Loke, en månad.
INTRESSEN Min häst Tore.
GÖR MIG GLAD Familjen.
GÖR MIG ARG Putin.
LIVSMOTTO Du ångrar bara de saker du aldrig vågade prova!
MEST STOLT ÖVER Loke.
ÅNGRAR JAG MEST Att jag inte städade i går, så nu måste jag ta tag i det i dag…

MINA VAL
MUSIK Upptempo på högvolym.
POD P3 Dokumentär.
BOK Senast lästa Skyddsängeln av Sofie Sarenbrant.
FILM Sällskapsresan Snowroller.
TV-SERIE Fartblinda.
MAT Grillkorv med bröd (äter fortfarande varje dag) och råbiff!
DRYCK Kaffe.
TAR JAG MED VÄNNER TILL En provning på Hernö Gin.

Artikeln publicerades i Yippie 9 2022 på sidan 38