Reportage Yippie 13 2022

Klas Leffler möter Anette Norberg

Den blyga tjejen flyttar hem

Text Klas Leffler Foto Frida Sjögren

Fler bilder:

Världens mest meriterade curlingspelare flyttar tillbaka till Härnösand.
– Det här har alltid varit hemma för mig, förklarar Anette Norberg.
Den blyga tjejen från Bondsjöhöjden har tuffat till sig med åren.
Men någon ”Masked singer” blev hon inte. Snart vet du varför.

Hon kom i ett yrväder i Härnösand och hade en tibetansk tempelhund i ett koppel i handen. Ungefär så.
Fast hon kom från fel håll.
– Förlåt. Jag gick till Wayne´s. Det finns ju fler kaféer i stan, ursäktar sig Anette Norberg vid vår avtalade mötesplats på Espresso House.
Hon får vänja sig nu när hon lämnar mer kafétäta områden i Stockholm i och med återkomsten till uppväxtorten.

Villan på Ekerö är såld sedan länge. Men inflytt ute i Vikeroten blev inte till jul som tänkt. Den gamla sommarstugan är just nu en stor byggarbetsplats.
– Inuti huset är det bara urblåst. Det är inte beboeligt för fem öre. Det blir klart i mars, kanske. Men flyttlasset går redan i januari. Jag har redan packat ihop det mesta.
Mamma Gunvy flyttar också hem igen, till en lägenhet mitt i stan.
Och med följer förstås Chuppo, Anettes två och ett halvt år gamla tibetanhund som stortrivs i curlinghallar. Dagen till ära är han nyklippt.

Nä, storstan var ingen höjdare. Anette Norberg talar i termer av ångest och panik när hon skulle åka till kontoret, en timme enkel väg.
– Och människorna i Stockholm pratar inte med varandra. Alla springer hit och dit och så fort man ska göra någonting så tar det en hel dag, förklarar hon som en del i hemvändningen.
Idrottsmeriterna är imponerande. Hon kom, hon sågs, hon segrade, kort sagt, i spetsen för sitt lag Anette Norberg.

Det blev inalles 23 medaljer i internationella mästerskap under fyra decennier mellan 1984 och 2011. Därav guld i sju EM, guld i tre VM och så de oförglömliga OS-vinsterna i Turin 2006 och Vancouver 2010.
Ingen Härnösandsbo är ens i närheten, oavsett vilken sport, oavsett vilken tidsepok och oavsett vilket kön. Anette säger inte emot.
– Det är väl syrran då som kan konkurrera, men jag har några fler medaljer, skrattar hon.

Det finns ett markant före och efter 2006. Sista dramatiska stenen som gav guld i OS-finalen den gången fick enormt genomslag.
När vi låter henne posera för fotografering på Storgatan dyker tre damer upp från varuhuset Graf. De ler och hälsar glatt.
– Om vi vet vem hon är? Självklart. Anette Norberg! intygar de.
Detta är vardag för huvudpersonen, en vardag hon verkar trivas med. Hon är igenkänd i hela curlingvärlden och i Sverige mer än så.

– Här hemma säger alla säger i princip samma sak: ”Jag vill bara tacka för alla fina stunder i tv-soffan”. Det är för mig väldigt stort. De tar sig mod att komma fram och vi har betytt någonting väldigt positivt för alla människor.

Efter att elitkarriären lagts på hyllan har Anette Norberg synts och hörts både här och där, som i ”Let’s dance”, ”Hela kändis-Sverige bakar”, ”Mästarnas mästare”, ”Superstars” och som sommarpratare i P1. Till detta kommer intervjuer där hon berättar om sin bröstcancer (strålad, cellgiftsbehandlad, opererad och ”friskförklarad”), sin skilsmässa och sin sorg efter pappa Åkes bortgång 2017.
Det är mycket och väldigt öppenhjärtigt.
Vart tog den där blyga och extremt introverta tjejen vägen?
–Det har varit en personlig utvecklingsresa. Det vi gjorde tillsammans i curlinglaget har haft en otrolig stor betydelse. Vi var fyra väldigt olika personer och jobbade mycket med att lära av varandra. Vi var inte de fyra individuellt bästa curlingspelarna, men jag vill påstå att vi var kanske det allra starkaste laget som någonsin har funnits, lyder huvudförklaringen.
Vad som sticker ut mest i den här senare mediakarriären kommer rappt:
– Let´s dance, absolut. Så lång tid, så mycket jobb och så fantastiskt roligt. Man blir som ett gäng, har kul och stöttar varandra, berättar hon med glädje i blicken.

Gunvy och Åke Norberg var på sin tid duktiga curlingspelare. Generna går igen även i tredje generationen. Anettes dotter Therese ligger på elitnivå, hon var femte spelare i lag Anna Hasselborg i EM senast. Om allt går enligt plan har Therese och Anette avverkat en tour i Toronto, Kanada, när det här reportaget publiceras. Då ingår inte bara curling. Där ryms också utflykt till Niagarafallen och mamma-dotter-tid.

Sonen Tobias har en annan gåva. Han är operasångare, nyss hemkommen efter två och ett halvt års jobb på operan i Paris.
Sångtalangen har han efter sin mamma?
– Absolut inte. Han har faktiskt förbjudit mig att sjunga offentligt för att inte svärta ner hans varumärke, förklarar Anette Norberg bestämt men leende och fortsätter:
– Jag fick förfrågan i fjol att delta i ”Masked singer” på TV4. Jag skickade ett sms till Tobias och undrade om det var okej. I vanliga fall får jag vänta ett par dagar på svar. Nu tog det tio sekunder. Han svarade ”NEEEEEEEEEEEJ”.
– Men det han har fått av mig är att prestera och våga leva sin dröm. Det jag tror jag har gett båda mina barn är att våga satsa på svåra och osäkra saker.

Anette Norberg växte upp på Hemmansvägen. Hon gick på Bondsjöhöjdens skola, på Franzénskolan och på Härnösands gymnasium fram till 1985 då hon flyttade till Uppsala för att plugga matte.
Mycket tid ägnades curlinghallen, ja även tid att bygga curlinghallen. Hon gråter inte över att den numera är borta och ersatt av en uterink med NHL-mått.
–Nej, den hallen hade passerat bäst före-datum. Jag är inte så nostalgisk, menar hon.

Vi vallar henne i stället för bildtagning på isen och bland Norbergska OS- och VM-banderoller inne i Härnösand Arena som stod klar 2012.
Vad tycker hon om den arenan?
– Jättefin, men isen curlar lite för lite. Isen är viktigare än själva arenan för mig, förklarar experten.
Jag tycker att namnet blev fel. Det borde heta Anette Norberg Arena. Vad säger du om det?
– Jag kan inte påstå att jag har tänkt mycket på det. Men det skulle vara en ära så klart, medger Anette Norberg, den mest framgångsrika curlingspelaren världen skådat.
Hörde ni, beslutsfattare? Kan man ändra? Nu när hon flyttar tillbaka hem och allt.

ANETTTE CHARLOTTE NORBERG

ÅLDER 56
BOR Sålt villan på Ekerö utanför Stockholm, på väg att flytta permanent till Vikeroten utanför Härnösand
FAMILJ Särbo Kenneth, barnen Tobias, 32, och Therese, 25, mamma Gunvy, hunden Chuppo
GÖR Föreläser, spelar curling, flyttar, arbetar operativt i SOK just nu med rekryteringen av Åsa Edlund Jönsson som ny generalsekreterare
YRKE & UPPDRAG Tidigare aktuarie i försäkringsbolag, konsult i eget företag, ledamot i Sveriges olympiska kommitté, styrelseledamot i it-företag, ambassadör för måbra-app

6 snabba besked

VEM BEUNDRAR DU MEST?
– Pass, har fått frågan förr men aldrig kommit fram till något vettigt.
VAD SER DU PÅ TV?
– Sport, men jag ser faktiskt inte så mycket på tv.
ALLTID I KYLSKÅPET?
– Citron.
DITT LIVS STÖRSTA ÖGONBLICK?
– Barnens födelse och sista stenen i Turin.
NÅGOT DU HATAR ELLER AVSKYR?
– Oärlighet.
DET BÄSTA MED HÄRNÖSAND?
– Naturen, lugnet och människorna.

Artikeln publicerades i Yippie 13 2022 på sidan 24