Reportage Yippie 9 2016

Ditt DNA avslöjar din släkt

Text Lars Kågström Foto Pawel Maronski

DNA-tekniken har gett släktforskningen ett rejält uppsving de senaste åren. En av pionjärerna och de största experterna är Peter Sjölund i Härnösand som sedan i somras driver företaget DNA Academy. Han anlitas också av TV-programmet ”Vem tror du att du är” och kommer
i november ut med en bok tillsammans med Augustpris-vinnaren Karin Bojs.
– Det roligaste är att jag har fått kontakt med så många människor i hela världen.

”När det gällde min farfars farfarsfar så hade jag gett upp. Spåren slutade på Alnön. Men via DNA-testet fick jag en matchning som gjorde att jag kunde leta vidare och till slut fick jag fram var han kom ifrån”

Peter Sjölund är en inbiten släktforskare sedan 25 år tillbaka. Men som för många andra kom han till vägs ände för ett antal år sedan.
– Till slut går det inte att komma längre med hjälp av skriftliga dokument.
Men så dök DNA-tekniken upp för så där fem år sedan och genast blev det roligare igen. Nu kan vem som helst skicka ett test till ett laboratorium i USA och få en lista på alla levande släktingar i laboratoriets databas. Databasen växer hela tiden i takt med att fler och fler testar sig.
– När jag testade mig fick jag 59 namn. Sedan har det droppat in fler efter hand och nu är det uppe i 786.
Förutom att han har fått kontakt med en massa släktforskare runt hela världen, som han dessutom är mer eller mindre släkt med, så har han också kommit vidare i sin egen släkthistoria.
– När det gällde min farfars farfarsfar så hade jag gett upp. Spåren slutade på Alnön. Men via DNA-testet fick jag en matchning som gjorde att jag kunde leta vidare och till slut fick jag fram var han kom ifrån.

Med hjälp av DNA-tekniken går det också att komma mycket längre bak i tiden, långt före kyrkböckernas tid. Särskilt gäller det om man följer den manliga y-kromosomen. Den blandas aldrig och ger därför en rak linje bakåt från son till far till farfar och så vidare. Peter är med och driver ett projekt där ett stort antal släktforskare i Sverige, Ryssland och fler länder har följt sina egna y-kromosomer och mötts i en gemensam anfader som levde på 200-talet efter Kristus.
– Förmodligen levde han här någonstans eftersom de flesta av oss finns i det här området. Det vi vet är att han är ”pappa” till var tredje norrlänning.
Att Peter blev släktforskare är en ren slump. För 25 år sedan var han på Kramfors bibliotek och var nyfiken på deras nya mikrofilmsapparat. Så han stoppade i första bästa mikrofilm.
– På den tredje sidan jag fick upp hittade jag min morfar och sedan var jag fast.
Släktforskandet har därefter varit hans stora fritidsintresse vid sidan av jobbet på ett kemikaliekonsultföretag, men i somras sade han upp sig efter 17 år och startade DNA Academy tillsammans med en kollega i Sundsvall.
– Vår stora grej är att skapa webbutbildningar som hjälper folk att få ut så mycket som möjligt från resultatet av ett DNA-test.

Han hoppas att så många som möjligt vill ta ett test. Ju större databasen blir, ju bättre möjligheter för världens släktforskare att komma framåt. Men det finns en sak att tänka på innan.
– Ja, det händer att människor får en kanske obehaglig sanning i knät. Till exempel kan det ju visa sig att den man tror är ens pappa inte alls är det.
Nu är det full fart i företaget och i november så släpps boken ”Svenskarna och deras fäder – de senaste 11 000 åren”, som Peter skrivit tillsammans med Karin Bojs. Peter bidrog med en del underlag till hennes Augustpris-vinnande bok ”Min europeiska familj de senaste 54 000 åren” och under en lunch dök idén upp att skriva nästa bok ihop.
– Vi gick raka vägen från lunchbordet till Bonniers och presenterade idén och de tände direkt.
Så vid nästa August-gala har vi en Härnösandsbo som vinnare?
– Nja, det vet jag inte. Men det är i alla fall många förhandsbeställningar. Ett tag låg vi först på den listan hos Adlibris – före Harry Potter!

 

 

3 exempel på DNA-avslöjad historia

Tomas Ledin
För två år sedan hjälpte Peter Sjölund TV-programmet ”Vem tror du att du är” att gräva i Tomas Ledins bakgrund. Det mest spännande han hittade var att två av Tomas Ledins släktingar, en far och en son, avrättades under häxprocesserna 1674. En annan son klarade sig undan och hade han inte gjort det hade vi alltså inte haft någon Tomas Ledin. En annan lustig detalj var att anfäderna bodde på exakt den gård i Åm där Peter själv bor nu.
Läs förresten reportaget om häxprocesserna på sid 26

• Martina Haag
I år var det Martina Haags tur i ”Vem tror du att du är” och Peter försökte hitta hennes mammas morfar, som var okänd. Han gjorde DNA-test på Martina Haags mamma och en annan person, men nådde inte fram till någon lösning. Men efter att programmet sänts har det dykt upp en ny släkting som är ”minst tremänning” med Martina Haag och kan vara länken till den okända anfadern.

• ”Anasand”
En man från Sydney i Australien ville veta om han hade en svensk anfader. Det enda han visste var födelsedatumet och födelseorten ”Anasand”. Det tolkades som Härnösand och släktforskare hittade tre personer som var födda det datumet i och omkring Härnösand. Den som var mest trolig, en som hade försvunnit till sjöss, visade sig ha en nu levande släkting i Örnsköldsvik som ombads att DNA-testa sig. Testet matchade med mannen i Australien och anfadern var alltså funnen.

 

Peter Sjölund

Ålder 50
Familj Fru, 2 barn, 1 katt och 10 höns
Bor På gård i Åm, Älandsbro
Gör Driver DNA Academy, har skrivit handboken ”Släktforska med DNA”

Så här går det till

Du topsar insidan av kinden och skickar provet till ett laboratorium i Texas, USA. Där matchas ditt test mot laboratoriets databas och du får en lista på alla levande släktingar i databasen. Databasen innehåller för närvarande 1 miljon människor, varav 16 000 svenskar.
Läs mer om DNA-släktforskning på
www.ssgg.se

Föredrag 5 oktober

Peter Sjölund håller många föredrag om DNA-släktforskning.
Onsdag 5 oktober är han hos Mats o Karin Musik & Möten i Älandsbro. Veckan därpå är han på Irland…

Artikeln publicerades i Yippie 9 2016 på sidan 40