Näringsliv Yippie 4 2015

Firma Skogström x 4

Fler bilder:

Namnet Skogström förekommer flitigt i Härnösands bolagsregister.
Bröderna Anders och Jan-Erik driver varsitt företag, byggföretaget JASAB och Härnösands Schakt & Trädgårdsanläggningar, men äger dem ihop. För några år sedan startade dessutom deras fruar Carina och Isedora ett eget företag, Sjögårdens B&B.

Grunden och navet i familjerna Skogströms lilla ”koncern” är företaget med Härnösands förmodligen längsta namn, Aktiebolaget Härnösands Schakt & Trädgårdsanläggningar.
– Vi håller precis på och funderar på om vi ska byta till något enklare, men det lutar åt att vi ändå behåller det. I branschen kallas vi bara för ”Trädgårds”, säger det företagets vd Jan-Erik Skogström.

”För JASAB går det bara uppåt just nu, inte minst sedan företaget fick uppdraget att bygga den nya ridsportanläggningen
i Vangsta.”

Jag tror vi gör detsamma i resten av den här texten. Trädgårds startades 1952 av tre bröder i Långsele. En av dem var Anders och Jan-Eriks farfar. Företaget flyttade så småningom till Härnösand och 1991 blev pappa Staffan ensam ägare. Anders och Jan-Erik är uppväxta i företaget, men medan Anders har provat andra jobb på vägen så tog Jan-Erik klivet in i företaget nästan direkt.
– Ja, jag funderar väl fortfarande på vad jag ska göra när jag blir stor, säger han med ett leende.
Sedan 2006 är han vd för Trädgårds, som trots smeknamnet ägnar sig betydligt mer åt schakt än trädgård, framför allt större infrastrukturprojekt. Det har varit goda tider ett längre tag, men just nu går det trögt.
– Det har varit många miljardprojekt, men för några år sedan stannade förfrågningarna av och effekten av det kommer nu. 2015 och kanske även 2016 ser ut att bli sämre år för oss.
Trädgårds har till och med tvingats göra sig av med en del personal, något som Jan-Erik sörjer.
– Ja, personalen är vårt största kapital. När jag kommer ut på olika byggen får jag ofta höra att vi har den bästa personalen och dem vill man så klart inte bli av med.
Broder Anders instämmer:
– Det är personalen som är företagen!
Trädgårds har idag cirka 60 anställda och tillsammans med JASABs 27 gör det bröderna till en av Härnösands största privata arbetsgivare. För JASAB går det bara uppåt just nu, inte minst sedan företaget fick uppdraget att bygga den nya ridsportanläggningen i Vangsta.
– Det är en affär på 60 miljoner kronor och innan dess omsatte vi 40, säger Anders.
Han startade JASAB 2007 efter att ha jobbat som anställd i olika företag. Under lång tid grodde dock tanken att driva något eget.
– På mitt sista jobb var det nästan som att jag drev företaget även om jag inte ägde det. När det blev lite turbulent i företaget så tänkte jag att nu eller aldrig.
Så han, eller rättare sagt Trädgårds, startade JASAB som ett dotterföretag. De första åren var företaget specialiserat på att bygga och renovera bensinmackar och byggde om de flesta Statoil-mackarna mellan Umeå och Uppsala. Men nu är det ett mer ordinärt byggföretag som mestadels har projekt hemma i Härnösand.

”ÄVEN OM BRÖDERNA ÄGER BÅDA FÖRETAGEN IHOP SÅ LÄGGER DE SIG INTE I VARANDRAS VERKSAMHETER.
– NEJ, VI HAR FULLT FÖRTROENDE FÖR VARANDRA.”

Även om bröderna äger båda företagen ihop så lägger de sig inte i varandras verksamheter.
– Nej, vi har fullt förtroende för varandra.
Om de ringer och frågar varandra om saker blir oftast svaret att ”det låter bra det”.
– Vi är ju uppväxta i samma anda och tänker ofta likadant. Ändå är det skönt att veta att det finns ett stöd och någon att fråga om det behövs.
Några som har behövt deras stöd mer är fruarna Isedora och Carina som startade Sjögården B&B för snart fyra år sedan. Ingen av dem har företagandet ”i blodet”. Carina jobbade som sjuksköterska och Isedora var precis nyutbildad lärare när de tog över Sjögården.
– Det har varit skönt att kunna diskutera allting med Anders och Jan-Erik och vi har fått många goda råd.

”Ända sedan de lärde känna varandra för så där 20 år sedan har de lekt med tanken att driva något tillsammans.”

Trädgårds hjälpte också till genom att stå för köpet av fastigheten. Men verksamheten, inklusive renoveringen av huset, har Isedora och Carina stått för själva. Ända sedan de lärde känna varandra för så där 20 år sedan har de lekt med tanken att driva något tillsammans.
– När Villa Fridhem var till salu pratade vi lite mer, men det var inte läge för oss i livet just då. Men nu var det det.
Förutom bed and breakfast används Sjögården för både konferenser och fester och nyligen startade Isedora och Carina även en liten vintage-butik i lokalerna.
– Det bästa med att vara företagare är att man kan styra sin tid mer. Samtidigt blir det mycket jobb och vi har en helt annan förståelse nu för att männen måste jobba mycket ibland och på konstiga tider.
Förutom Sjögården äger Trädgårds även en del andra fastigheter, bland annat Gustafsviks varv i Ramvik. Nyligen köptes även Nickebo och många Härnösandsbor undrar nog vad som ska hända där framöver.
– Vi vill göra något med marken runt omkring. Exakt vad det kan bli funderar vi på just nu, men någon sorts exploatering är idén. Framåt hösten vet vi nog mer vad vi vill, säger Jan-Erik Skogström.
Själva Nickebo ska stå kvar och enligt avtal kommer kommunen att driva sommarcafé där de närmaste åren.
– Vår tanke är att Nickebo ska finnas kvar som ett utflyktsmål för Härnösandsborna, som det alltid har varit!

Artikeln publicerades i Yippie 4 2015 på sidan 24