Härnösand Yippie 12 2016

Heta Härnösandsbor?

Här är namnen som vi hört talats om både en och två gånger – och som lär dyka upp igen

Ett år har gått, ett nytt står för dörren. Mycket har hänt i vår stad och bakom allt som händer står alltid en människa. Eller två eller flera. Här har vi listat några (rätt många) av dem som har utmärkt sig under 2016. De flesta av dem kommer säkert fortsätta att vara heta under nästa år. Och ännu fler lurar förhoppningsvis i vassen för att ta plats på nästa års lista.

Emil Westerlind
Som vd för Westerlind Fastigheter, med ett fastighetsvärde på en bra bit över 300 miljoner, är Emil bokstavligen i centrum när Härnösands stadskärna nu ska få nytt liv. Och inte bara där. Företaget har dessutom tagit över Tobaks och gamla Hernöverken och planerar för bostäder och företag på ”Sälstens udde”.

Amanda Lind
Lite tyst har det varit från Amanda, trots den senaste tidens turbulens i Miljöpartiet.  Internt är det nog inte lika tyst. Och med riksdagsvalet bara knappt två år bort och ovanligt låga opinionssiffror så lär hon nog ha fullt upp framöver.

Jon Hillgren
När årets alla stora dryckestävlingar var avgjorda stod det klart att Hernö Gin för fjärde året i rad är Europas mest prisbelönta gin. Vi har sagt det förr och vi säger det igen – det börjar nästan bli tjatigt att berätta om alla priser. Men roligt är det!

Jörgen Eriksson
Jörgen är en av huvudpersonerna när Härnösands stadskärna nu ska stöpas om och få nytt liv. Målet är att hitta ett helhetstänk och att skapa framtidens småstadskärna. Kanske kan Härnösand stå modell för andra om några år?

Peter Sjölund
Tillsammans med vetenskapsjournalisten Karin Bojs har Peter skrivit en av höstens mest uppmärksammade böcker. ”Svenskarna och deras fäder – de senaste 11 000 åren” har på bara en månad sålts i 20 000 ex!

Jenny Samuelsson
Nya museichefen har fått fullt upp direkt med att utveckla Murberget och nu dessutom ett nytt båtmuseum i gamla Tobaks. Det blir spännande att följa Murbergets utveckling framöver.

Patrik Attini
Om allt går som det är tänkt kommer Patrik Attini att börja bygga det nya hotellet på Kanaludden nästa år. En investering på 130 miljoner kronor och därmed en av de största på mycket länge i Härnösand. Patrik blir en av stans viktigaste spelare de närmaste åren.

Sofia Mabergs och Maria Prytz
Det var upplagt för guld, men en missad sista sten gjorde att det ”bara” blev silver för lag Anna Hasselborg vid curling-EM i Skottland. Men Härnösandsborna Sofia Mabergs och Maria Prytz, spelare respektive coach i laget, är nog rätt nöjda med det ändå.

Calle Lundkvist
Ingen samlar bilar som han, och nu har han ett lok också. När han såg annonsen om loket tänkte han att ”vilken idiot vill köpa det?”. Då hade han glömt sig själv. Tur att Härnösand har sådana ”idioter” som Calle.

Boodi och Basel Afana & Nedzad Kvakic
Bröderna Afana och Nedzad har köpt restauranger vid vattnet och satsar vidare i Härnösand. Nu pågår renovering på både Skeppet och Hamnkrogen för att det ska bli ännu bättre ”havshäng” nästa sommar.

Lasse Näsström
Matchen vill vi helst glömma, och egentligen Lasses berömda bild också. Men han får vara med på listan ändå.

Patrik Grundström
Musikern som hela tiden söker nya uttryck och nytt utrymme för sin musik, till exempel i tomma butikslokaler, är definitivt värd en plats på den här listan.

Inlöparna
Varje tisdagskväll, året runt, springer Jessica Ögren, Milly Lundstedt och Åsa Karlberg tillsammans med ett gäng nyanlända flyktingar. Run Forrest run.

Börje Wiklund
Börje, som själv är dödssjuk i cancer, ordnade en stor insamlingsfest till förmån för cancerforskningen. Stort!

Ninni Smedberg
Vårsta Diakoni byggde ett Trygghetsboende för äldre och gjorde därmed en stor insats för bostadssituationen i ett växande Härnösand.

Kastellskolan
Efter några tidigare försök gick det vägen för Kastellskolan i First Lego League. Det blev seger i regionfinalen och en resa till Norge och den skandinaviska finalen.

Saga Brännlund
Långt, men inte ända fram, gick det för Saga i årets upplaga av Idol. Hon stupade i kvalomgången, men i Härnösand är hon ändå en idol.

Anders Digné
Vill du att något ska hända får du fixa det själv. Tänkte Anders och ordnade på egen hand en konsert med Timo Räisänens Ted Gärdestad-program.

”Den välkomnande Härnösandsbon”
Härnösandsborna var världens bästa ambassadörer när kryssaren Birka kom på besök. ”Det var en riktig snackis ombord. Flera sa till mig att de aldrig hade träffat så trevliga människor som i Härnösand” säger till exempel Birkas Marie Malmros.

Lena Fries Gedin
Den vanligtvis rätt anonyme Lena blev 1999 känd som Harry Potter-översättaren och levde med det i många år. Och i höstas var det dags igen när det nya Potter-pjäsmanuset skulle översättas.

Jimmy Shibata
Ingen bygger surfingbrädor som han, åtminstone inte i Härnösand. Jimmy och hans surfingbrädor är på väg att erövra resten av Sverige också.

Rasoul Zarar
En riktig entreprenör ända ut i fingerspetsarna med Subway-restauranger på flera ställen och snart ett alldeles nytt bygge i Birsta. Sub-superbt!

Familjen Gulf
Kristina Engström och hennes döttrar Angelica och Sophie fortsätter att lyfta Gulf-macken till nya höjder. Här blir det hela tiden andra bullar.

Artikeln publicerades i Yippie 12 2016 på sidan 32