Härnösand Yippie 12 2015

I huvudet på Anna

Text & foto Lars Kågström

Anna Ljungström är på väg i livet. Nyligen kom hon hem från en resa till Bali för att sedan mellanlanda som representant för YMCA på den stora klimatkonferensen i Paris. Efter lite julledighet hemma i Härnösand bär det iväg på nästa långresa – till Sydamerika..

 

Om klimatmötet i Paris

Jag var där med YMCA:s miljögrupp Y-Climate Action. Jag hade ingen ackreditering till det inre konferensområdet, men kunde vara alldeles utanför. Det var en otroligt häftig känsla att vara där och då, just när det hände. Förhandlingarna är ju väldigt komplexa med både stora och små saker som man ska komma överens om. Två små ord som vägs mot varandra kan avgöra om det blir ett avtal eller inte.
Min känsla för avtalet är överlag positiv. Bara att det blev ett avtal är en stor framgång, liksom att det står 1,5 grader och att avtalet ska följas upp vart femte år. Samtidigt urholkades skrivningar om mänskliga rättigheter för urbefolkningar, vilket var mindre bra.

Om meatfree monday

När jag gick på gymnasiet fick jag ett infall en kväll och skickade in ett medborgarförslag till kommunen om en köttfri dag i veckan i skolan. Jag hade varit intresserad av klimatfrågor länge, men inte jobbat aktivt med dem. Dessutom hade jag börjat äta mycket mindre kött, just för att minska min klimatpåverkan.
Några månader senare gick förslaget igenom och det blev världens grej i medierna. Det var verkligen inget jag hade räknat med. Mottagandet var väl lite delat. En del var tveksamma först, men nu är det ingen stor grej längre. Projektet blev alltså lyckat, men det är lite trist att de fortfarande serverar fisk ibland på den köttfria dagen.

Om att resa

Jag har tågluffat i Europa, varit backpacker i Australien och på Bali och nu ska jag snart åka till Sydamerika. Det är väldigt kul att resa, att få chansen att se något annat. Jag ligger inte så mycket och latar mig utan försöker se och uppleva mycket saker. Jag undviker också de stora hotellkomplexen och försöker mer att leva i och stötta det lokala samhället.
Det är också en skön känsla att leva lite mer spontant, dag för dag. Hemma är jag annars egentligen en rutinmänniska. Det enda jobbiga är att jag får dåligt samvete för de långa flygresorna, men jag får försöka vänta några år till nästa gång.

Om Härnösand

Det är en väldigt fin stad att växa upp i och jag gillar den fortfarande även om jag tror att det kommer att dröja innan jag bor här på heltid igen. Men om jag får familj och barn, då återvänder jag nog.
Som tonåring tyckte jag många gånger att det var litet och trångt, men bara efter något år på annat håll får man andra perspektiv och kan se fördelarna med närheten till naturen, vattnet och allting. Det känns också som att det finns ett bra engagemang här och Härnösand ska nog kunna stå sig bra i framtiden, trots centraliseringstrenden.

Om fotboll

Jag älskar att spela fotboll. Jag började i Härnösands SK i 7-årsåldern och fortsatte ända upp i damlaget. Vi var ett gäng på 6-7 stycken som följdes åt hela den vägen. Det jag gillar bäst är när det blir tajta närkamper och man får kämpa lite. Jag brukar spela mittback och gillar att trycka till motståndarna.
Förutom själva spelet är det en fin gemenskap och mycket roligt i omklädningsrummet. När jag flyttade till Göteborg började jag i BK Häcken, men fick lägga av helt då det inte fungerade ihop med schemat på mitt dåvarande arbete. Men jag känner suget och börjar gärna igen när det fungerar i livet. Men kanske på lite lägre nivå.

Anna Ljungström

Ålder 20
Familj Mamma och lillebror
Bor Tillfälligt hemma på Härnön
Gör Frilansskribent, bland annat åt Supermiljöbloggen

Artikeln publicerades i Yippie 12 2015 på sidan 16