Reportage Yippie 9 2016

I huvudet på Jenny

Foto Samed Kaj

Murbergets nya chef Jenny Samuelsson har bara bott i Härnösand en dryg månad, men ser det redan som en vinstlott. På nya jobbet har hon en stor uppgift framför sig – att skapa ett museum som når ut på helt andra sätt än idag.

Om Murberget

 Det är otroligt häftigt för mig att komma hit. Jag har varit på tillfälliga besök några gånger tidigare, men nu upplever jag verkligen hur fantastiskt både friluftsmuseet och museibyggnaden är och vi har också en textilskatt på Textilarkivet i Sollefteå. Sedan har vi ju en massa andra fina kulturmiljöer runt om i länet. Jag har inte hunnit besöka alla ännu.
Det ska bli väldigt roligt och utmanande att driva det här framåt. Det är mycket som är nytt för mig, jag har mest hållit på med böcker och texter tidigare som bibliotekarie och litteraturvetare, men jag gillar att lära mig nya saker.

Om att nå ut

På Murberget finns väldigt fina samlingar och omfattande kompetens, men vi lyckas inte alltid nå ut med dem på ett tidsenligt sätt. Det finns stor potential att göra saker som vi inte gör idag för att nå ut. Med nya pedagogiska grepp, analytiska perspektiv och inte minst med digitala hjälpmedel kan vi nå nya och större grupper och också bli hela länets museum på ett annat sätt än idag.
Det finns en stor insikt om det här bland personalen. Nu ska vi ta nästa steg och också hitta formerna för hur Murberget ska bli ett framtidens museum. Vi har också en stor och viktig roll som besöksmål och då är sådana saker som café, butik och goda konferensmöjligheter viktiga.

Om mångfald

Murberget och kulturen över huvud taget har en väldigt viktig roll när det gäller mångfald och integration. Vi förvaltar och kan problematisera och förmedla det svenska/västernorrländska kulturarvet till människor som kommer från andra kulturer, men vi kan också vara platsen där man får reflektera över olika kulturarv och skapa kulturarv tillsammans.
Murberget har varit bra på att jobba med de här frågorna och det ska vi fortsätta med. Kanske med mer riktade arrangemang där grupper möts och gör något, till exempel bakar bröd eller sysslar med något hantverk tillsammans över gränserna. Vi ska hur som helst vara en plats för möten och samtal om mångfald och om vad kulturarv kan vara.

Om Härnösand

Jag har bara bott här i en dryg månad och det har varit fullt fokus på mitt nya jobb och barnens nya skolor. Så jag har inte hunnit se så mycket än. Men jag har alltid tyckt att det är en vacker stad, liten men med känslan av att vara större. Jag hoppas alla Härnösandsbor förstår hur vackert det är!
Jag gillar alla gamla byggnader och att det på så sätt finns mycket av dåtiden i nuet. Det känns så i alla fall även om jag ännu inte vet så mycket om varje enskild byggnad. Det verkar också finnas ett bra kulturliv här och jag känner någon form av optimism i luften. Det känns som en vinstlott att få bo här.

Om kreativitet

Jag upplever mig som en kreativ människa och har tidigare bland annat spelat i band. För tillfället är jag ganska tråkig, all min tid går åt till jobb och familj, och även om det här jobbet är kreativt på sitt sätt så har jag en längtan efter att att göra något mer konkret.
Det vore till exempel roligt att spela i band igen. Eller att skriva, måla, göra musik, laga godare mat. Men det kommer väl andra tider senare när det finns mer tid för sådant.

Jenny Samuelsson

Ålder 40
Familj Man och fyra barn, 6-14 år gamla
Bor Nyköpt hus på Härnön

Artikeln publicerades i Yippie 9 2016 på sidan 20