Reportage Yippie 3 2016

I huvudet på Malte

Text Lars Kågström Foto Pawel Maronski

För sex år sedan flyttade Malte Frisk hem till Härnösand med sin familj och till jobbet som vd för Logosol, som tillverkar portabla sågverk och andra snickerimaskiner. Han tycker att kombination av hav, snö och enkelhet gör Härnösand till världens bästa ställe att bo och leva på.

Om trä

 Jag är uppväxt i en materialtokig familj. Min pappa är expert på aluminium och vi hade också mycket trä hemma. Han bygger mycket i trä; hus, växthus, inredning… Jag har övertagit det där intresset, utbildat mig till ingenjör, jobbat som industridesigner och är nu vd på Logosol.
I jobbet träffar jag människor runt hela världen som håller på med trä eller skogen och de har en sak gemensamt – de är väldigt sympatiska. Så är det inte i alla branscher. Jag tror det handlar om att skogsmänniskor värnar naturen och har en jordad inställning till både sig själva och omvärlden. Det skapar trevliga människor.

Om kompetensförsörjning

Det är en nyckelfråga för företagen i vår region. På Logosol har vi jobbat lyckosamt med att bli mer attraktiva och det tänkandet överför vi nu genom Höga Kusten Industrigrupp till andra företag i området. Vi måste jobba tillsammans och marknadsföra hela arbetsmarknadsregionen i stället för att konkurrera om kompetensen. Det största hindret för att få en ingenjör att flytta hit är ofta oro för att det inte finns andra alternativ om man vill gå vidare från det första jobbet.
En annan stor möjlighet för oss är alla nyanlända. Där finns mycket outnyttjad kompetens plus att det är bra för ekonomin med fler invånare. Jag vet att många funderar på hur vi ska kunna göra något bra av den här möjligheten, som vi fått lite till skänks.

Om Härnösand

Härnösand är världens bästa ställe att bo och leva på. Jag kan i alla fall inte tänka mig något bättre. För mig är det kombinationen av hav, snö och enkelhet. Jag upplever som att det är en väldig inflyttning nu och att det händer mycket här. Men jag och de jag känner är också i den åldern och familjesituationen när man vill ha en lugnare och tryggare miljö med närhet till släkt och vänner.
Vi kom hem lite tidigare än vi hade trott. Vi bodde i Göteborg och var egentligen på väg utomlands där jag hade jobb på gång. Men så fick jag erbjudandet om att bli vd på Logosol och ett sådant jobb i Härnösand dyker ju inte upp så ofta.

Om företagsklimatet

Jag tycker vi har bra förutsättningar att driva företag här. Jag vet att det har varit mycket prat om dåligt företagsklimat, men sedan jag kom hem för sex år sedan har jag bara känt att det finns ett driv och en vilja att förändra. Jag tycker det finns en fin samverkan mellan företagare, kommun och andra myndigheter. Vi jobbar för samma sak.
Vi företagare har också ett stort ansvar själva. Vi måste vara tydliga med vad vi vill och varför och kunna argumentera för det. Då får man ofta det man vill. Det finns också goda möjligheter att starta nya verksamheter i Härnösan. Vi har gott om tomma lokaler, människor som vill jobba och en hyfsad infrastruktur.

Om renovering

Jag är enormt fascinerad av att utnyttja alla ytor optimalt. Jag tittar på familjens behov i förhållande till de ytor vi har att tillgå. Sedan kan jag sitta och skissa i 3D på datorn i månader och prova mig fram till den perfekta lösningen. Jag kan flytta väggar och dörröppningar för att utnyttja även de fem sista centimeterna.
Så vi bygger ständigt om någonstans. Nyligen var det hallen och även utomhus har vi grävt och gjort om för att inte ha några döda ytor. Som gammal industridesigner ser jag formen mer som en följd av funktion, men min fru är mer intresserad av inredning och detaljer. Men vi brukar ha lätt för att hitta rätt tillsammans.

Malte Frisk

Ålder 38
Familj Fru och 3 barn i åldrarna 3, 6 och 9
Bor Villa på Brännan
Gör Vd på Logosol, ordförande i Höga Kusten Industrigrupp
Bonusinformation (på Maltes egen begäran): Har nyligen åkt ett långlopp på skidor i fri stil

Artikeln publicerades i Yippie 3 2016 på sidan 15