Reportage Yippie 11 2020

Läkekonst

Fler bilder:

Bosse Sörensen gör en film om 1980-talets Härnösand, där 5i12-rörelsen spelar en stor roll.
– Jag tycker egentligen den här filmen borde ha gjorts tidigare, säger filmskaparen.

Redan innan Bosse föddes 1993 var 5i12-rörelsen en del av Härnösands historia. Riksmediernas nyheter från staden handlade i skarven mellan 1980- och 90-tal om främlingsfientlighet, korsbränning och mord – men också om antirasism och ett stort engagemang för människors lika värde. 5i12, en ideell rörelse mot främlingsfientlighet, fick stor uppmärksamhet.
– Min skolgång var full av de här historierna, säger 27-åringen som växte upp på Jaktstigen vid Baldershage och gick på Solenskolan.
Han har de sista tre åren jobbat med att skapa en dokumentärfilm om händelserna och tiden på 1980- och 1990-talet.
– Jag tycker att historien börjar bli grumlig och jag känner att det är viktigt att den inte försvinner. Den måste berättas, säger Bosse som är regissör, ­researcher och manusförfattare för dokumentär­filmen.
Han vill skapa en film som ger alla sidor av tragedin som gjorde 5i12-rörelsen rikskänd över en natt. Manus har utgångspunkt i både arkivmaterial och intervjuer i nutid.
– Filmen är undersökande och återberättande. Vi använder oss av nyckelpersoner från den här tiden som vi har knutit kontakt med, och vi fortsätter arbetet med att hitta intressanta och centrala personer i den här berättelsen. Det är de som är informationsbärande karaktärer. Vi vill ge staden en röst för att den här tiden har påverkat Härnösand och Sverige väldigt mycket. Alla människor som var inblandade eller nära händelsen är påverkade än idag.
Borde inte den här historien glömmas?
– Jag förstår att de som vi vill intervjua tänker det och är skeptiska i början, men det verkar som de har märkt att vi vill berätta historien av rätt anledning. Vi försöker inte göra någon true crime-dokumentär som ska måla upp Härnösand som en fruktansvärd stad där det händer hemska saker, utan vi vill skapa en tydlig bild av vad som hänt men även peka på alla goda krafter som finns i staden. Alla vill inte prata med oss och bli påminda, man måste ha en fingertoppkänsla och ha respekt för alla anhöriga.
Varför tror du den här filmen är viktig nu?
– Jag tycker egentligen att den här filmen borde gjorts tidigare. Det är en historia med många bottnar. Jag har också som ”härnösandare” en stor nyfikenhet och ett intresse för vad som hände sen. Händelserna påverkar staden, Västernorrland och Sverige väldigt mycket. Det känns som ett stort sår i staden. Vet inte om filmen kan läka någonting, med den kan åtminstone se till att det här såret kan behandlas och lindra lite smärta. Det är också en stor förvirring, i varje fall för mig. Mycket är ouppklarat, det är många frågeställningar. Att redovisa på ett pedagogiskt sätt kan kanske ge ett litet avslut för folk.
Varför är du den rätta personen att göra den här filmen?
– Det finns mycket främlingsfientlighet och intolerans i världen och det är svårt att stå och titta på med händerna i fickorna. Det betyder inte att alla borde göra en film om det här, men film är det jag brinner för och jobbar med. Det är mitt sätt att bidra och lära mig själv om hur hat och främlingsfientlighet föds.
Du är yngre än rörelsens stiftande. Tror du att det gör filmen speciell?
– Jag kände till alla nyckelpersoner innan jag började med min research, Härnösand är ju en väldigt liten stad. Det är väldigt skönt att ha en distans. Det är också en rädsla i att det här kan upprepas igen. Både den här typen våldsbrott, men också främlingsfientliga reaktioner. Det kan absolut hända igen och det är upp till oss som känner till historien att jobba för att det inte ska upprepas, säger Bosse Sörensen.
Med sig har han producent William Johansson i Laika film, som är med och skriver manus, och fotograf och filmare Martin Fryklund – också han från Härnösand.

»Nu känner jag att projektet går i rätt riktning och att vi äntligen kan börja berätta denna viktiga historia.«

Filmen har nyligen fått sitt första ekonomiska bidrag, vilket gör att produktionen nu kan starta. Insatsen kommer från Film Västernorrland som har klivit in som samproducenter i projektet.
– Att få den första slanten är den viktigaste pengen. Det ger en rejäl knuff i rätt riktning för att få andra finansiärer att kliva in, säger Bosse.
Nu jobbar teamet vidare med finansiering, manus, research och dokumentation.
– Det har varit en lång startsträcka och förproduktionen är långt ifrån över. Men nu känner jag att projektet går i rätt riktning och att vi äntligen kan börja berätta denna viktiga historia.

Fakta/5i12-rörelsen

5i12-rörelsen startades 1988. Torget fylldes vecka efter vecka med Härnösandsbor i en symbolisk och ­spontan manifestation mot ­främlingsfientlighet och för människors lika
värde.
En av ungdomarna som hade tagit initiativet, Sara, och hennes väninna Sylvia mördades 1989 av en ung krigsflykting. Främlingsfientligheten fick ny grogrund. Pappan till Sara, Stig Wallin, tog då över 5i12-rörelsen för att fullfölja det som hans dotter hade påbörjat.
Den femte december klockan fem i tolv har blivit rörelsens årliga manifestationsdag med aktiviteter över hele landet, i riksdagen och EU-parlamentet.

Bo Johan ”Bosse” Sörensen

Ålder 27 år.
Familj Sambo och ett barn.
Bor Piteå.
Gör Är filmskapare av kortfilmer och dokumentärer. Är också locationscout som hittar inspelningsplatser i Norrbotten till filmproduktioner. Var platschef på tv-serien Lasse­majas detektivbyrå.

Artikeln publicerades i Yippie 11 2020 på sidan 62