Kultur & nöje Yippie 9 2014

Många järn i elden

Text Lars Kågström Foto Pawel Maronski

Fler bilder:

Lena Vik är en person som gillar att få saker gjorda. Nyligen såg hon till att regnbågsmattan i Domkyrkan blev verklighet och lördag 27 september är hon spindeln i nätet under Bortre Köpmangatans dag. Men hon gillar inte att stå i rampljuset.

Inför fotograferingen rullar jag och Lena Vik ut den 17 meter långa regnbågsmattan i Domkyrkans mittgång för allra första gången. Att den nu ligger där är nästan ett mirakel.
– Det har tagit nästan ett år att få till det. Bara att hitta en tillverkare som kunde tänka sig att stoppa produktionen för att tillverka ett enda exemplar var inte det lättaste.
Men det är just sådant här som är Lena Viks styrka – att driva ett projekt mot ett tydligt mål. Och att ha många bollar i luften. Förutom att jobba deltid som informatör i Domkyrkoförsamlingen hjälper hon ett flertal tandläkare och andra kunder med marknadsföring och event eller är med och marknadsför turnéer med Babben Larsson, Weeping Willows eller Niklas Strömstedt.
Så vad är hon egentligen?
– Jag är ingenting, det är därför jag gör allting. Men på något sätt har det alltid handlat om försäljning och event.
Hon började i 20-årsåldern som möbelförsäljare hos Mio Möbler och det händer faktiskt fortfarande att hon hoppar in och jobbar någon dag. Ett annat långt samarbete är det med Tandläkarna Wiklund. Det har bland annat utmynnat i tandläkarstationen på Technichus och Bortre Köpmangatans dag, som arrangeras tillsammans med övriga företag på Köpmangatan.
I Domkyrkoförsamlingen har hon bland annat organiserat Sommarparken med aktiviteter för barn och familjer, där hon bjudit in flera andra aktörer att bidra till utbudet.
– Jag älskar att få folk att samverka, att knyta ihop människor som inte hade en aning om att de kunde göra saker tillsammans.
Hon kallar det Tjänstebanken, ett ord hon uppfunnit själv, och i hennes egen bank finns massor av människor som kan olika saker. Under åren har hon skaffat sig ett enormt nätverk, både lokalt och i hela Sverige.
– Jag är inte rädd för att ta nya kontakter och det spelar ingen roll om det är kändisar eller personer på höga positioner.
Hon är också envis och ägnade en gång tre veckor åt att jaga rätt på en fotograf som tagit en bild av kronprinsessan Victoria och prins Daniel på Technichus.
– Jag kan bli extremt trött på att höra mig själv sådana gånger.
Känslan jag får är att hon jobbar jämt, men då säger hon emot.
– Nej, tänker gör jag jämt, men det ser jag inte som jobb. Jag tycker inte att jag jobbar så mycket, men jag jobbar på olika tider. Gränsen mellan arbete och ideellt engagemang är också rätt flytande.
Nästa grej för Lena Vik är nyinvigningen av Tandläkarna Wiklunds station på Technichus i slutet av oktober och därefter att hjälpa en tandläkare i en annan stad att delta under en tjejkväll i en galleria. En vecka om året tar hon det i alla fall helt lugnt.
– Då parkerar jag med familjen i sommarstugan och läser minst tio böcker. Då stänger jag till och med nästan av mobiltelefonen.

 

Lena är en superkreatör som samlar på kontakter och gärna agerar spindeln i nätet.
-”BABBEN” LARSSON OM LENA

Lena Vik

Ålder Fyller 50 nästa år. Det ska bli kul
Familj Man och många barn. Tillsammans har vi sex, varav ett gemensamt
Bor Stort hus på Seminariegatan

Artikeln publicerades i Yippie 9 2014 på sidan 21