Härnösand Yippie 4 2014

”Min dröm är att Härnösand samlar in mest pengar av alla”

Text Emilia Eliasson Foto Pawel Maronski

Den 19 maj är det dags för årets upplaga av Operation Dagsverke i Härnösand, en insamlingskampanj till förmån för skol- och utbildningsprojekt i andra länder. Bakom initiativet står 18-åriga Najlaa Hussein som läser på Introduktionsprogrammet vid Härnösands gymnasium.
– I Sverige ser vi skolan som något självklart, men tyvärr är det många som aldrig får chansen att studera. Jag tvingades lämna min familj i Irak när jag var liten och tack vare FN fick jag komma hit och gå i skolan. Även om jag är tacksam för det vill jag att alla barn ska få chansen att utbilda sig i sitt hemland.
Operation Dagsverke startade redan 1961 och drivs numera av Unicef. Under en dag får skolelever lämna klassrummet och samla in pengar till ett specifikt ändamål. I år går insamlingen till Mocambique. Najlaa berättar att det finns många sätt att samla in pengar. Elever från Introduktionsprogrammet kommer till exempel arrangera föreställningen ”Få ett litet barn att dansa av glädje” där de bjuder på musik och dans från olika kulturer.
– Men vi kommer också erbjuda våra tjänster till privatpersoner och företag. Det kan till exempel handla om att putsa fönster eller kratta i trädgården.
I fjol samlade Härnösands gymnasium in närmare 15 000 kronor under Operation Dagsverke. Den siffran hoppas Najlaa kunna slå i år.
– Hittills är det bara elever från Introduktionsprogrammet som har valt att hjälpa till, men jag hoppas att fler skolor och program vill delta. Min dröm är att Härnösand kan bli den kommun som samlar in mest pengar av alla.

Najlaa Hussein

Ålder 18
Bor Storgatan
Familj Har familj som bor i Irak
Intressen Jag gillar att träna, simma och dansa

 

Det gör mig glad När jag genomför saker som jag har tänkt på länge och det går som jag vill
Det gör mig ledsen När folk inte förstår mig
Mitt bästa köp Saker som jag kan ha hemma
Mitt sämsta köp Saker som jag inte använder
Lyssnar på Mest lugna låtar
Det gör jag en ledig dag Går ut med vänner och försöker umgås med kompisar som jag inte har träffat på länge
Favoritplats i Härnösand Sälsten
Det gör jag om ett år Läser på barn- och fritidsprogrammet på Härnösands gymnasium
Det gör jag om fem år Då har jag åkt tillbaka till Irak och träffat min familj
Det vill jag göra innan jag dör Jag vill göra allt jag kan för att barn ska må så bra som möjligt

Artikeln publicerades i Yippie 4 2014 på sidan 17