Näringsliv Yippie 5 2014

Mitt i naturen

Text Linda Saltin Foto Pawel Maronski

Anna-Maria Svedberg är etolog, alltså expert på djurens beteende och de bakomliggande orsakerna. Hon har valt att rikta in sig på hundar och på samspelet och relationen mellan människa och djur, stress och inlärning.
– Som etolog gäller det att skaffa ett eget arbetsområde om man inte vill fortsätta i den akademiska världen. Därför startade jag eget.
I företaget Etologica erbjuder hon utbildningar om hundars beteende. Etologica vänder sig till privata djurägare, uppfödare såväl som organisationer och utbildare.
Hon leder också kurser i doggie pilates med klickerträning för hundar tillsammans med Ann Timan, som är djursjukgymnast.
– Vi kompletterar varandra bra. Ann sköter utbildningen i fysiologi och anatomi och jag ansvarar för hur man kan lära hundarna de olika övningarna på pilatesbollen. Träningen passar alla hundar, till exempel hundar med ledproblem eller tävlingshundar inom agility.
I övrigt är hon på väg att starta hundpromenader i grupp och i slutet av juni är det kurs i ämnet ”Stress hos hund och hundägare”. För att bli etolog har Anna-Maria pluggat i Skara och Linköping i fem år. Men sedan flyttade hon hem till Härnösand.
– Det var naturen här som lockade mig att komma hem. Härnösand är en lagom stor stad för mig.

Anna-Maria Svedberg

Ålder 25 år
Bor På Murberget
Gör Etolog, specialinriktad på hundar
Familj Pappa Janne, mamma Eva, storebror Tobias, hunden Aron, katten Tindra, mössen Julius och Caesar och vattensköldpaddorna Bettan och Lucas.
Intressen Djur och träning, mest löpning.

Artikeln publicerades i Yippie 5 2014 på sidan 11