Mat & dryck Yippie 2 2017

Nedräkning till tomater!

Foto Pawel Maronski

Fyra år av diskussioner, förstudier och planering är över. Kapital och tillstånd är införskaffat. Material beställt. Då kan man stå och skratta av ren lycka även på en slaskig och öde industritomt.
– Underbart! Nu börjar det på allvar, konstaterar Daniel Brännström och Hugo Wikström, två av initiativtagarna och huvudägarna bakom Peckas Naturodlingar.
De lyser i kapp med februarisolen när de nu för första gången avslöjar placeringen av företagets första stora växthus. Det blir Saltviks industriområde som får ta emot den 4000 kvadratmeter stora anläggningen.
– Vecka 17, i april, börjar markarbetena och sedan går det snabbt. I november eller kanske till och med oktober ska vi kunna skörda de första tomaterna, säger Daniel Brännström.

Karta
Flera platser har varit aktuella, men till slut blev det alltså Saltvikshöjden.
– Här finns allt: Högt och ljust läge, fjärrvärme, el, vatten och – inte minst viktigt – en fungerande logistik, konstaterar Hugo Wikström.
4000 kvadratmeter växthus låter gigantiskt. I själva verket är det bara halva tomten på Saltvik – bygget kan fördubblas – och det är en anspråkslös friggebod i jämförelse med målet.
– Vårt delmål 2021 är att ha 100 000 kvadratmeter växthus på olika platser.
100 000. Japp, det är 25 växthus av samma storlek som det som nu ska resas på Saltvik.
Bygget blir verklighet tack vare bidrag från Länsstyrelsen och Jordbruksverket, men framförallt tack vare den lyckade nyemission som gav bolaget 10 miljoner kronor i kapital och 550 nya aktieägare.
När verksamheten är i drift räknar man med att växthusen genererar 0,8–1 arbetstillfällen per 1000 kvadratmeter.

TIDTABELL

V 17 Markarbeten
V 20 Balkar för grunden monteras
V 25–26 Byggstart för hela växthuset
Oktober–november De första tomaterna skördas.

Artikeln publicerades i Yippie 2 2017 på sidan 13