Reportage Yippie 8 2022

Radhusblomster

Text & foto Maria-Thérèse Sommar

Fler bilder:

För ungefär ett år sedan dök ett nytt konto upp på Instagram, med bilder på blommor som fotograferats en och en, mot grå bakgrund. En radhusträdgård i Härnösand stod det att det var, men i övrigt verkade ägaren lite hemlig. Nyfikenheten växte som en välskött kryddväxt hos Yippies reporter, som fick komma på besök och gick därifrån med famnen full av blommor.

Det är just blommor som dominerar i trädgården, som ägs och sköts av Ulrika Sörlander på Hellzéngatan. Instagramkontot har bytt namn från Gavelhus1 till Härnöblomster, eftersom fokus ligger på snittblommor. Än så länge är trädgården en fritidssysselsättning, men Ulrika säljer buketter och hoppas kunna utveckla till ett företag framöver.

Ulrika flyttade med sin familj till radhuset 2015. De började med att gräva upp en gammal häck, men trädgårdsintresset tog inte fart på allvar förrän för tre år sedan. Ulrika berättar:
– Jag var sjukskriven efter en operation, med begränsningar för hur mycket jag kunde bära och röra mig. Det här blev min återhämtningsplats, där jag kunde röra mig mer obegränsat, plus att allt fanns hemma.
Då var det bara gräs på tomten. Ulrika planterade först en rabatt med perenner intill huset, eftersom hon inte visste hur hon skulle må framöver och den krävde minimalt med jobb.
– Ungefär ett år efter operationen kom tanken på att börja odla snittblommor och för ett och ett halvt år sedan började jag på allvar. Jag säljer buketter och bordsdekorationer, och tanken är att det ska leda till ett företag.

Dahlior är Ulrikas favoritblomma, särskilt sorten Peaches, med nyanser som går från orange till mycket ljust rosa.
– Det var dahliorna som gjorde att det drog iväg mot buketter. Man köper en knöl och det ger mängder av blommor. Det finns tusentals sorter och färger, i storlekar upp till 30 centimeter på tallriksdahlior. När frosten kommer tvärdör de, men beroende på när det sker kan jag fortfarande ha blommor i november.
I trädgården finns torn med luktärter, zinnior, gladiolusgräs, vallmo, rosen Augusta Luise och mycket mer. Blåklinten är något Ulrika förknippar särskilt mycket med sin farfar Anders, som tidigare odlade mycket och som är en inspiration för henne i trädgården. Hon odlar även väldoftande kryddväxter:
– Kryddorna är dels en fröjd för ögat, men de bidrar också med doft. Jag tycker om att även få in doften i buketterna och att kombinera luktärter med till exempel basilika eller mynta.

Ulrika gillar att skapa ”rum” i trädgården, även om den inte är så stor. På stenplattor där det tidigare stod soptunnor finns nu ett litet trädgårdsbord med två stolar, en av favoritplatserna att sitta med en kopp kaffe och goda vänner. På baksidan av huset finns en träveranda, som är omgiven av blommor och kryddväxter men till största delen funkar som lekplats för sonen Jamie, 7 år.

Instagramkontot startades som en dagbok för henne själv, men nu har Ulrika en hel del följare och hon beskriver sociala media med trädgårdsfokus som en generös tillvaro där man hjälper varandra.
– Mitt bästa tips är att våga prova! De som har gröna fingrar har ofta misslyckats med allting; vi har tränat oss fram, så våga misslyckas! Det är också bra att tänka på vad man faktiskt vill äta när man odlar grönsaker och kryddor. Jag odlade körvel förut, men … Jag äter inte körvel!
Drömmen för Ulrika är att ha ett större hus, helst på Härnön, med en större trädgård och ett växthus.
– Jag hoppas också att Härnö Blomster blir ett företag där jag kan odla och sälja snittblommor, färdiga buketter samt ­uppdrivna dahliaplantor och att en dag även ha ett mindre trädgårdscafé bland blomodlingarna.
Blommor och fika, vi kommer, eller hur?

Artikeln publicerades i Yippie 8 2022 på sidan 38