Härnösand Yippie 9 2015

Sara tillbaka som rektor på gymnasiet

Text Joel Lindström Foto Pawel Maronski

Fler bilder:

För 20 år sedan tog Sara Mattsson studenten vid Härnösands gymnasium. Nu är hon tillbaka, som rektor för de högskoleförberedande programmen.
– Jag har hjärtat på gymnasiet och ville tillbaka till all energi, framtidstro och vilja att utvecklas och förändra som finns där.

”Läraryrket är verkligen viktigt eftersom man har möjlighet att påverka och forma framtidens medborgare och fostra ungdomarna att fungera i samhället och bli kompetenta och kapabla individer.”

Sara Mattsson är nybliven rektor på Härnösands gymnasium och har alltid varit säker på att hon vill arbeta inom skolan. Direkt efter studenten flyttade hon till Uppsala för att utbilda sig till gymnasielärare.
– Jag vill ha ett jobb som jag känner i magen är viktigt. Läraryrket är verkligen viktigt eftersom man har möjlighet att påverka och forma framtidens medborgare och fostra ungdomarna att fungera i samhället och bli kompetenta och kapabla individer. En stor utmaning!

När Sara var färdig med sin utbildning arbetade hon som gymnasielärare på Katedralskolan i Uppsala, men efter en kort tid bestämde hon och maken sig för att flytta tillbaka hem.
– Vi hade det jättebra i Uppsala men jag ville tillbaka hem till Härnösand, havet och naturen. Jag gillar det lilla sammanhanget och enkelheten med att bo här.
I Härnösand fick hon anställning som lärare i svenska och historia på Härnösands gymnasium. Där stannade hon i sju år innan hon började som lärare på Räddningsgymnasiet Sandö.
– Räddningsgymnasiet var en spännande utmaning för mig. Det är en liten gymnasieskola med platt organisation där alla lärare har ett nära samarbete med varandra. Det passade mig bra eftersom jag är en person som vill vara med och bestämma och göra min röst hörd.

Efter tiden på räddningsgymnasiet fick Sara anställning som utbildningsledare på folkhögskolan, och efter det tjänstgjorde hon under en kortare tid som rektor på Nordviksskolan. I höstas hörde gymnasiets skolledning av sig och meddelade att de sökte en ny rektor.
– Jag kände att jag ville tillbaka efter att ha varit runt och sett andra typer av verksamheter och utbildningsformer. Ungdomsgymnasiet är en miljö jag verkligen trivs i och jag tror att det är här jag gör störst nytta.
Som en av fyra rektorer på gymnasiet ansvarar Sara för de högskoleförberedande programmen Natur, Samhälle, Ekonomi, Teknik och Humanistisk.
– I år var det nästan dubbelt så många sökande till de högskoleförberedande programmen som till de yrkesförberedande utbildningarna, trots att man inom vissa yrkesförberedande utbildningar är garanterad jobb efter studenten. Det är synd eftersom många ungdomar skulle passa bra på ett yrkesförberedande program.
– Tyvärr så finns det ett tryck i samhället som gör att högskoleförberedande program har högre status och det tycker jag vi måste ändra på. Dessutom har man ju i den nya läroplanen gjort de högskoleförberedande programmen mer teoretiska och tagit bort den estetiska verksamheten, vilket är tråkigt. Vissa elever har estetiska färdigheter och behöver det för att ta till sig kunskapen bättre.

Sara har sedan unga år ett stort intresse för hästar. Vid sidan av sitt arbete sysslar Sara med hästdressyr och har precis köpt en dressyrhäst som hon tränar tillsammans med sin dotter.
– Jag har alltid hållit på med hästar, men jag har haft ett litet uppehåll när jag skaffade barn. Det är en enorm avkoppling för mig, samtidigt som det är bra träning.
– Jag har ett jobb där jag utan några problem skulle kunna jobba hur mycket som helst, och ändå inte hinna klart. Därför är hästarna viktiga för mig. Med dem gäller det att fokusera, det går inte att tänka på en massa andra grejor.

 

3 utmaningar för gymnasiet enligt Sara
  1. IT. Vi står inför en stor IT-satsning som måste implementeras i den pedagogiska verksamheten på rätt sätt så att det inte blir bara en massa paddor och bärbara datorer som ligger. Satsningen måste föra undervisningen framåt. Lyckligtvis har vi flera väldigt duktiga pedagoger inom detta område.
  2. Rekrytera fler. Just nu utbildas för få duktiga lärare. Läraryrket är ett svårt och komplext jobb som kräver människor som inte bara är kompetenta inom sina ämnen utan även pedagogiskt och socialt.
  3. Samlat gymnasium. Vi kommer att få ett samlat gymnasium där hela verksamheten finns på ett och samma område vilket är ett jättespännande och inspirerande projekt. Alla program har olika karaktär och det är viktigt att vi har ett utbyte mellan programmen.
Sara Mattsson

Ålder 40
Bor Geresta
Familj Man och tre barn
Gör Rektor på Härnösands gymnasiums högskoleförberedande program.

Artikeln publicerades i Yippie 9 2015 på sidan 22