Reportage Yippie 6-7 2022

Oas i stan

Saras tonsäkra tvåa

Text Linda Saltin Foto Frida Sjögren

Fler bilder:

Det var gavellägenhetens planlösning hon föll för. På Långgatan har Sara Malm totalrenoverat sin tvåa på 66 kvadrat.
– Hemma kan jag slappna av, säger hon som annars har många järn i elden, både på jobbet och fritiden.

När vi ringer på hörs glada hundskall inifrån lägenheten. Sara Malm öppnar dörren och välkomnar oss in samtidigt som husets herre Edvin, en stor svart hund, glatt viftar på svansen åt fotografen Frida och mig.
– Dammsugaren körs flitigt här, för Edvin har väldigt mycket hår. Han är en Hovawart, en tysk gammal hundras, säger Sara.

Lägenheten är modern, ljus och har en hemtrevlig stil. Sara köpte den 2018 och påbörjade renoveringen då och blev klar efter två år.
– Egentligen tar det väl aldrig slut, man hittar alltid på nya projekt; flyttar några tavlor eller målar om en vägg. Badrummet står näst på tur, för det är jag inte nöjd med, jag har bara gjort en snabbrenovering och målat om kaklet.
I det ombonade köket med gröna köksluckor står krukor med stora, rosa palettblad och elefantöra på fönsterbrädan och utanför fönstret ser man ut mot Norra sundet.
– Det var gammal inredning sedan huset byggdes 1962, jag rev ut allt. Och det var kritvitt i hela lägenheten, som i ett ljusterapirum, så det har blivit lite annorlunda. Jag tycker om att ha lite färgklickar och blanda gammalt, nytt och ärvt, säger Sara.
Sara erkänner att hon är perfektionist och att lägenhetsprojektet är det roligaste hon gjort i sitt liv. Hon har älskat att sitta uppe på kvällarna och kolla på nätet efter de bästa materialvalen och möblerna. Och hon har fått det precis som hon vill i lägenheten.
– Min kompis åt middag här för nån helg sedan och hon försökte på ett fint sätt säga att jag ville ha saker på mitt sätt, samtidigt satt jag och kammade sammeten på en av barstolarna, säger Sara och pekar på en av de gröna sammetsstolarna i köket.

Det ringer på dörren igen och Edvin springer ut i hallen för att ta emot. Det är Saras 88-åriga granne Ingrid som kommer på besök med nybakade rabarberbullar.
– ­Vi hörs hela tiden. Hon är ungdomlig och skämtsam. I dag har vi hörts fyra gånger. Jag hämtade ut medicin åt Ingrid. Hon är som en extramormor och kan hjälpa mig att ta rätt på tvätten om jag inte hinner för att jag måste jobba. Och hon vattnar blommorna när jag är borta. Hon är viktig i mitt liv. Det hade inte varit lika kul att bo här om inte hon bodde här.

– ­Sara är jättesnäll och hjälper mig och vi har så roligt ihop. Lägenheten är jättefin, men hon hade ju kunnat köpa en soffa som man hade kunnat sitta i, säger Ingrid med glimten i ögat och syftar på den gigantiska soffan i vardagsrummet som är väldigt låg och djup och svår att ta sig upp ur för Ingrid.
Sara kommer ut med rykande hett nybryggt kaffe och rabarberbullar på ett fat och det blir fika på balkongen.
– Lägenheten är min pärla, säger Sara och blickar ut mot havet.

Sara Malm

ÅLDER 26 år.
BOR Långgatan.
GÖR Platschef på gymmet STC.
FRITID Jag springer på sommarhalvåret, åker längdskidor på vintern och klämmer in att träffa kompisar.
FAMILJ Min fyrbenta sambo Edvin.

Artikeln publicerades i Yippie 6-7 2022 på sidan 36