Sport & fritid Yippie 10 2020

Äta ute

Foto Pawel Maronski

Fler bilder:

Det är inte alla städer som har en vandringsled på lunchavstånd. Det har Härnösand. Se till att utnyttja det!
Yippie gjorde fyra snabba matnedslag längs leden med fyra Härnösandsbor.

Tänk dig att du har jobbat en halv dag och känner att nu måste du få något att äta, samtidigt som du får andas in frisk luft innan du tar tag i eftermiddagens arbetsuppgifter. Du har en timme till rådighet, och kanske också en bonustimme du kan jobba in senare på dagen.
Den nyaste leden i kommunen, Härnöleden, blev klar i vår. Du kan starta ledvandringen mitt i stan och snabbt komma till ett lunchställe med utsikt över vatten och skog utan stora ansträngningar eller speciell utrustning.
Det är lätt att komma ut på vackra platser och hitta sin egen favoritplats.
Att komma sig till Lövudden eller gå runt Nattviken går fint för stort sett alla, med eller utan hjul. Etapperna fungerar för rullstolsbrukare och barnvagnar.
Trampar man en mountainbike, tar man sig runt hela leden.
Största delen av leden är lätt att gå. Leden följer stigar och vägar och är bra märkt. Några delar är mer krävande, om du till exempel vill gå en avstickare upp på Speckstaberget.
Att gå hela Härnöleden tar mer än ett par lunchtimmar, men längs leden finns många rastplatser, utsiktspunkter och vindskydd som kan vara målet för kortare promenader eller cykelturer. Till exempel tar de fyra kilometrarna från Sälsten till Härnösand hästsportarena ungefär en timme i normalt tempo, en fin promenad på stigar genom skog och mark.
Härnöleden är en av flera vandringsleder i Härnösand. Det finns också Gådeåleden, Fälle friluftsområde, Smitingen på norra, och på södra sidan, och Härnö Trail.
Härnöleden invigdes i juli i år. Eva-Lotta Öberg var projektledare.
– Vi utgår med Härnöleden från Härnösands central för att det finns bra parkering där, och vi vet att många kommer till Härnösand med tåg och buss, säger hon.
Varför leder i stan?
– I kommunens målbild önskar man att binda ihop alla leder som finns i stan så att besökande och invånare själv kan bestämma sin vandringsled, bygga sin egen vandring utan lösa tarmar. Både turister som är på besök och invånare som kan upptäcka sin hemkommun.
Ska man ut i lunchen, bör man ha med sig något att äta.
Vi bad fyra personer som jobbar i stan att föreslå en lunch de kan ta med sig på en utflykt längst Härnöleden. Sandra ville laga varm restlunch och njuta utsikten från en av hennes favoritplatser i kommunen, Speckstaberget, Eva-Lotta föredrog att köpa sig en lunch i stan och gå ut på Mellanholmen, Mats käkade sin matlåda vid en fin strand vid Södra sundet och Mathias sprang för en stående traillunch på Vårdkasen.
Häng med!

 

Etapp 1 – Cyklisten

Från: Härnösands central. Till: Sälsten. Längd: 3,6 km. Karaktär: Lätt svårighetsgrad på gångväg och grusväg. Avstickare: Lövhällan, 700 meter

Eva-Lotta Öberg

Namn Eva-Lotta Öberg
Ålder 25 år
Bor På Härnön
Gör Näringslivsutvecklare i Härnösands kommun. Var tidigare projektledare för Härnöleden som invigdes i sommar.
Familj Har en fantastisk familj!

Går till Ost&Deli på Storgatan och köper sig en Caesarsallad, får med sig en gaffel och cyklar ut på Mellanholmen och sätter sig på ett sittunderlag på en bänk och äter sin lunch.
– Jag tycker inte att man ska göra det så svårt. Jag tycker det är viktigt att ta sig ut och inte låta vädret hindra dig.
– Härnösand är fantastiskt, allt är nära. Man kan ta cykeln och svischa ut till Sälsten på fem minuter eller cykla till Smitingen på en friskvårdstimme. Har man bil är det möjligt att ta sig upp på Vårdkasen och andra naturområden på lunchen.
Lunchmattips?
– Det finns en del ställen att välja mellan för att köpa med sig lunch. Vill jag lyxa till det riktigt, köper jag en halomiburgare på Willys, tar med mig ett friluftskök och drar upp till Södra Utsikten på Vårdkasen och steker burgare.

 

 

Etapp 2 – Löparen

Från: Sälsten. Till: Smitingen, 7,8 km. Karaktär: Lätt eller normal svårighetsgrad på skogsstig, landsväg och grusväg. Avstickare: Smitingens havsbad, 500 meter

Mathias Björlin

Namn Mathias Björlin
Ålder Snart 46 år
Bor På Härnön
Gör Head of partner på Scrive
Familj Två barn

Tar sig en stående traillunch på ett ställe med fin utsikt. En traillunch är inte mackor, men en energibar, jägarsnus (nötter, choklad och russin), sport-gel eller ölkorv som intas på stående fot, helst medans man fortfarande är i rörelse.
– Jag sitter inte ned, men njuter utsikten på vår vackra Härnö, säger traillöparen.

 

Etapp 3 – Utsikts­njutaren

Från: Smitingen. Till: Vårdkasen. Längd: 6,3 km. Karaktär: Normal svårighetsgrad på skogsstig. Avstickare: Speckstaberget, 1,5 km (krävande). Norra utsikten, 1,6 km

Sandra Sjölander

Ålder 39 år
Bor Bondsjöhöjden
Gör Fritidshandläggare samhällsförvaltningen i Härnösands kommun
Familj Sambo, en dotter på 9 år och två bonusbarn på 6 och 9 år

Tar det hon har i kylskåpet och går upp på Speckstaberget med ett friluftskök och lagar en varm lunch. Idag blev det chorizokorv, grönsaker och en gräddskvätt.
– Mackor i all ära men när graderna sjunker är det gott med varm mat i magen. Idag blev det chorizokorv, grönsaker och en gräddskvätt.
– Jag tycker det är mysigt att äta ute i skog och mark, allt smakar så himla mycket godare. Jag vill gärna göra det så lätt som möjligt och tar med det jag har i kylskåpet, gärna rester.
– Krångla inte till det, speciellt inte om du har med barnen. Då bör det vara lätt och smidigt och inte så långa turer beroende på vad barnen är vana vid. Fördelen med trangiakök är att du kan stanna och laga mat nästan var som helst, men vi har många fina grillplatser också i kommunen.
– För att komma sig ut, måste man inte ha dyra och speciella kläder eller tro att man måste vara ute och tälta i flera dagar. Packa lite fika och ut i närmaste skog, gör det spontant och kul.
– Alla mår bra av att vara ute i skogen, naturen inger ett lugn, du får frisk luft och mår bättre. Barnen hittar på nya lekar, klättrar i träd och tränar andra förmågor än hemma i den tillrättalagda lekmiljön. Att vistas i naturen och vara ute och vandra i skogen är bra både för den fysiska och psykiska hälsan och det finns så många fina platser att upptäcka.
– I Härnösand har vi en fördel att vi har nära till skogen så alla kan ta del av den fantastiska natur vi faktiskt har, så lägg era skärmar åt sidan en stund och ut och upptäck er närmiljö och varför inte flytta ut en måltid i veckan till naturen.

Etapp 4 – Kontorsråttan

Från: Vårdkasen. Till: Härnösands central. Längd: 5,4 km. Karaktär: Lätt och normal svårighetsgrad på skogsstig och gångväg. Avstickare: Södra Utsikten, 300 meter. Nattviksrundan, 1,5 km.

Mats Lundqvist

Namn Mats Lundqvist
Ålder 61 år
Bor Röstensgränd vid simhallen
Gör Företagsmäklare
Familj Sambo, två utflyttade barn och hunden Tage

Plockar ihop en smaskig sallad och går med Tage till Knebus vik vid reningsverket på Södra sundet och sätter sig och äter ur matlådan med utsikt mot Lövudden, Granudden och Sparrudden.
Dagens sallad består av 60 procent räkor, quinoa, röd lök, sallad och morötter och en god dressing.
– Idag är det räkmackans dag, men det blev räksallad, säger Mats som har bostad och kontor i stan.
Han är ofta ute och går i den centrumsnära Härnösandsnaturen. Och han gillar det.
– Det är nära till allting och vi går mycket i stan tack vare Tage.

Guide till Härnöleden

Härnöleden börjar på Härnösands central, passerar Sälsten, Smitingen och Vårdkasen innan den går ner till Härnösands central igen. Går man hela leden har man gått 2,3 mil runt en stor del av Härnön. Men det går ju precis lika bra att plocka bara just den sträcka elle den upplevelse man vill ha!

 • Här kan du ta dig fram med rullstol och barnvagn: Från Härnösands central till Sälsten, ut till Lövhällan, från Vårdkasen till centralen och Nattviksrundan.

   

 • Här kan du grilla: Sälstens badplats, Sälstens sjöbodar och Högslätten.

   

 • Här finns det vindskydd: Sälsten, Lövhällan, Södra Utsikten, vid parkeringen på Vårdkasen och upp mot Norra Utsikten och Smitingen.

   

 • Flera rastplatser: Skeppsbron, Högslätten, mellan Sälsten och Myran, Källberget, Specksta och Vårdkasen.

   

 • Här finns det parkering: Vårdkasen, Myran, Smitingen, Vårdkasen, Simhallen, Technicus och Härnösands central.

   

 • Här har du utsikt: Vårdkasen norra och södra utsikten och Speckstaberget.
Artikeln publicerades i Yippie 10 2020 på sidan 40