Sport & fritid Yippie 1 2020

Bästa matchen för säsongen av Ruth

Text & foto Jens Näsman

Fler bilder:

INNEBANDY. Klockarberget vann inte bara det allsvenska kvalet över IBK Härnösands damlag ifjol vår. Man snuvade även klubben på dess förstamålvakt.
– Det var tur att Ruth kunde tänka sig göra comeback, säger IBK-tränaren Stefan Hällberg efter den 34-åriga tvåbarnsmammans kanoninsats mot Sundsvall nyligen.

Damlagets förstamålvakt ifjol Amanda Lundberg valde att gå tillbaka till Klockarberget som hon lämnade för spel i Härnösand inför säsongen 2018-19.
– Vi hade stor glädje av ”Lumpan” och hon lämnade ett stort tomrum efter sig i våras.
Vi hade inte någon målvakt på gång bakom så vi behövde hitta en ny burväktare.
Det tog några veckor innan samtalet till Ruth Lusevikueno slogs.
– Hon hade inte spelat på fem säsonger, men vi kom överens om att hon skulle komma och känna sig för i alla fall. Vi bjöd även med henne på lagets säsongsavslutning så hon kunde lära känna några av tjejerna innan.
För Ruth kom samtalet överraskande, men ändå välkommet.
Den 34-åriga tvåbarnsmamman fick klartecken från familjen – och de två döttrarna är nu engagerade lagmaskotar, såväl på träningar som på matcher.
– Jag slutade spela för att jag var gravid med mitt andra barn och inte för att jag tyckte det var tråkigt, men det var bra mycket tuffare att komma tillbaka än jag trodde. Spelet gick fortare och utespelarna sköt bättre, erkänner Ruth.
De första matcherna visade att hon hade en bra bit kvar till toppformen.
Tre av de fyra första matcherna slutade med förluster 2-7, 1-12 och 2-17. Bara 9-7-segern över Timrå i omgång 3 inbringade poäng till IBK Härnösand.
– I några av matcherna hade vi bara en målvakt med oss, men Ruth surade aldrig ihop utan kämpade vidare. En bra sak för laget är också att efter de där inledande storförlusterna så insåg utespelarna att de måste offra sig i skottlinjen för att hjälpa sin målvakt, berömmer Stefan Hällberg vars lag nu har fyra vinster på de fem senaste matcherna i Division 1 Mittsverige.
De vinsterna har gjort att laget klättrat till en femteplats.
Vad har Ni för målsättning?
– Vi har siktet inställt på att ta oss till det allsvenska kvalet i år igen och för det krävs att man är bland de fyra bästa lagen i serien som får kvala. Både Klockarberget och IBF Sundsvall är farmarlag och de försvinner därmed ur den diskussionen, förklarar Hällberg.
Ruth själv ångrar inte beslutet att börja spela igen.
– Nej, nej. Jag känner ju att det går bättre och bättre av all träning – och den coachning jag får av min målvaktstränare Anders Lundgren, avrundar Lusevikueno.

Artikeln publicerades i Yippie 1 2020 på sidan 45