Sport & fritid Yippie 3 2020

Brännan fick avsluta inför tomma läktare

Text & foto Jens Näsman

Handboll. Härnösandsborna brukar troget ställa upp när det vankas hemmamatcher för Brännan HF och Härnösands HK.
Men den 14 mars ekade det tomt i Öbacka Sportcenter.
– Det var bara att följa Handbollsförbundets direktiv i dessa Corona-tider, men kul att vi kunde förlänga vinstsviten, summerar Brännans sportsligt ansvariga Ulrika Ekebro.

Det tog ovanligt lång tid för Brännan HF att forma sitt lag den här säsongen.
Laget låg länge pyrt till i den nedersta delen av tabellen, men efter en stark slutspurt med sju vinster på de åtta avslutande matcherna (varav de sex sista i en vinstrad!) slutade laget på femteplats i Division 2 Norra.
– Det är fullt godkänt av den här unga truppen med ett stort antal juniorer. Det primära målet inför säsongen var att fortsätta bygga för framtiden med en stabil grund av egna spelare, men det fanns även ett mål att upprepa förra säsongens femteplacering – vilket grabbarna klarade till slut, berömmer Ulrika Ekebro.
I den avslutande matchen för säsongen gapade läktarna tomma.
Svenska Handbollsförbundet beslutade att matcherna från och med den 13 mars skulle spelas utan publik.
– Synd för både killarna och vår trogna hemmapublik eftersom vi gjorde en jättebra match och besegrade tabelltvåan Gimonäs/Umeå med 30-28… men matchen gick faktiskt att följa via vår egna livesändning på SolidSport, påpekar Ekebro.
Handbollsförbundets inledande rekommendationer gällande risker för smittspridning av Corona-viruset handlade även om inställda träningar, så vinsten mot Gimonäs/Umeå blev Brännagrabbarnas sista bollpass på överskådlig framtid.
Ulrika Ekebro vill även passa på att ge tränaren Håkan Larsson en stor eloge efter serieavslutningen.
– Ja, Håkan har dragit ett jättelass som ensam A-lagstränare i år. Han bör absolut omnämnas i din artikel, det är han värd.
Hur ser det ut inför kommande säsong?
– Det är lite väl tidigt att säga, men eftersom vi satsat på egna unga spelare de senaste två åren hoppas vi förstås att de stannar och utvecklas ytterligare hos oss. Vi har några killar födda 2003 att fylla på med, men tyvärr är vår stora kull 04:or ett år för unga för att få vara med i seniorspel.
Förvärv utifrån?
– Nej, tiden med ”tomtebloss-värvningar” är över.

 

Joel Ekebro bombade in 14 mål – trots punktning

Så här många bollar satte Joel Ekebro i nät i serieepilogen. Hela fjorton stycken, nytt personligt målrekord.

Det var inte bara själva ­laget Brännan som varvade upp under den avslutande delen av säsongen. Även lagets distansskytt Joel Ekebro, 20, hade en brant uppåtgående formkurva.
I den avslutande matchen gjorde han 14 (!) av Brännans inledande 22 mål innan han punktades bort en kvart från slutet!
– Jag hade lite skadebekymmer under första halvan av säsongen som det var trögt att komma tillbaka efter… men på slutet lossnade det, medger storskytten som faktiskt gjorde tvåsiffrigt i flera av de avslutande matcherna.

 

Artikeln publicerades i Yippie 3 2020 på sidan 54