Sport & fritid Yippie 12 2015

”Curling är mitt liv”

Text & foto Joel Lindström

När vinter-OS går i Pyeongchang 2018 hoppas 22-åriga curlingspelaren Sofia Mabergs vara en av de svenska deltagarna. Nyligen blev hon uttagen till landslaget i den nya OS-grenen Mixed Doubles. Förutom Sofia finns tre andra med Härnösandsanknytning bland de uttagna: dubbla OS-mästaren Anette Norberg, Anna Gustafsson och Andreas Prytz.
– Rent taktiskt avviker Mixed Double en hel del från vanlig curling, säger Sofia Mabergs.
– Här är det två spelare i varje lag och sex stenar istället för åtta som gäller. Dessutom är två av stenarna placerade i boet i förväg, vilket är lite annorlunda.
Nu jobbar Sofia stenhårt för att ta sig ända till Sydkorea.
– Det är en kul satsning. Eftersom det är en ny gren i OS så är det lättare att bygga upp något riktigt bra och ta sig till OS om man jobbar stenhårt för det.
Sofia Mabergs flyttade från Malung till Härnösand 2009 för att gå curlinggymnasiet. Curlingen har hon hållit på med sedan hon var sju år.
– Hela min familj curlar, så jag hade inget val än att börja, säger hon och fortsätter.
– Curling är mitt liv. Det är en fantastiskt bra sport! Det jag gillar är att det är en lagsport där man måste ta ansvar. Det gäller att lita till 100 procent på sitt lag samtidigt som man drar sitt strå till stacken.
Tillsammans med Andreas Prytz bildar Sofia ett av paren som kanske får åka till Pyeongchang och de Olympiska vinterspelen om några år.
– Uttagningen är en bekräftelse på att jag är där och fajtas om en plats. Att få åka till OS borde ju vara alla idrottares dröm. Det är stenhård konkurrens om OS-platsen men om jag tränar mest och bäst av alla så kan jag klara det.

Sofia Mabergs

Ålder 22
Bor Sälsten
Gör Tränare på curlinggymnasiet
Familj Mamma, pappa och en storebror. Alla spelar curling

Artikeln publicerades i Yippie 12 2015 på sidan 13