Sport & fritid Yippie 8 2023

Drömmen gick i uppfyllelse

Text Miriam Maul

BROTTNING Härnösandstalangen Vera Sjölander brottades hem en bronsmedalj på junior-EM i Albanien i juni. Något hon drömt om länge, som alltså gick i uppfyllelse i början av sommaren.

– Det är ett ögonblick jag sent kommer att glömma, säger bronsmedaljören.
Vera tävlar för Härnösands brottarklubb och har tävlat för landslaget vid fyra tillfällen och blivit kallad till flera landslagsläger.
– Jag var taggad och väldigt fokuserad inför det här mästerskapet. Jag kände innan att det var en helt annan uppladdning på träningarna och mentalt än förra året. Då var drömmen också medalj på EM, men eftersom det var mitt första mästerskap så var det viktigaste erfarenheterna jag fick. I år klev jag in mycket mer bekväm då jag visste vad jag kunde förvänta mig och kunde fokusera helt på min brottning.

Det var ingen spikrak väg till medalj för brottartalangen.
– Motståndet var tufft så klart, det är ett EM och dit åker inga dåliga. Jag hade koll på de flesta som jag scoutat och jag hade mött vissa tidigare. Jag fick den kommande europamästarinnan i första matchen som slutade i förlust. Men eftersom hon tog sig till final så fick jag återkvala och den matchen vann jag på fall, kort in i matchen. Det var en väldigt viktig match för om jag vann den så skulle jag gå om brons så jag försökte vinna snabbt och gå in med full fart från början, vilket jag gjorde, säger Vera.

Bronsmatchen var otroligt jämn.
– I första perioden hade hon övertaget och fick med sig en etta i passivitetspoäng men jag försvarade mig bra och sedan i andra perioden lyckades jag ”putta” ut henne ur mattan vilket ger en poäng. Sen ledde jag och med ungefär en minut kvar hade jag henne i ”arm-huvud” och därifrån drog jag henne i fall som det kallas, hon ligger på sina axlar. Vid fall vinner man matchen och det var så jag vann. Det blev 3-1 till mig.

Vad var det för känslor som gick genom kroppen då?
– Det var en otrolig lättnad efter en jämn match och när min arm åkte upp, som man gör i slutet av matchen med den som vinner, var det en otrolig känsla när hela den svenska klacken jublade. Det är ett ögonblick jag sent kommer att glömma.

Har du hunnit förstå att du vunnit bronsmedaljen?
– Det känns väldigt stort och jag har svårt att ta in det. Men jag har uppvaktats mycket av klubben, familj och vänner och det är jag jättetacksam för.

I början av augusti gick U17 VM, som Sverige inte skickat några brottare till. Det gör att Vera tyvärr inte får vara med och slåss mot världseliten om fler medaljer.
– Det känns lite surt när det gick så bra på EM och att jag är sistaårs där i år, där hade jag velat vara. Men det finns inget att göra. Jag ska kolla på VM ändå vilket blir intressant då jag mött några som kommer att vara med där. Bland annat europamästarinnan som jag mötte är i VM-final också. Det ska bli intressant att se finalen och det hade så klart varit kul att få chansen och mäta sig med de allra bästa.

DÄRFÖR BLEV DET BROTTNING FÖR VERA

”Jag har brottats i över 10 år och kom i kontakt med sporten genom min storasysters kompis som började brottas. Nu är hela min familj engagerade på olika sätt i klubben. Båda mina systrar brottas och min lillebror på 3 år har börjat gå på brottarlekis mini, som det kallas, så vi är i lokalen nästan varje dag”.

Artikeln publicerades i Yippie 8 2023 på sidan 48