Sport & fritid Yippie 13 2021

Familjesuccé – guld till alla tre

Text Jens Näsman

FOTBOLL Ibland brukar man säga att ”det går i familjen”.
Det som hände Härnösandsfamiljen Davis under november månad är dock helt otroligt.
Först tog de 18-åriga tvillingarna Alma och Blossom SM-guld med Umeå IK – och en dryg vecka efter gjorde lillebror Sammi, 16, om bravaden med GIF Sundsvall!

Familjen Davis på Mosstigen har försett Härnösands idrottsföreningar med ett stort antal idrottsutövare genom åren. Några har spelat ishockey, andra basket, tennis, innebandy eller fotboll.
Nu är det dock enbart det sistnämnda som gäller.
Inte undra på.
Fotbollsåret 2021 är ett årtal den här familjen aldrig kommer att glömma, på fler än ett sätt.
I ingressen avslöjar vi att det utmynnade i tre SM-guld… men det har innehållit så mycket mer.
För en av tvillingsystrarna, Alma, blev utlåningen till Elitettan-klubben Sundsvalls DFF i april en enda mardröm. Ena knäet skadades på en av de första träningarna och först i juli korsbandsopererades hon.
Nu fem månader senare får hon fortfarande inte ta emot rejält slagna passningar.
– Nej, men jag får passa själv, driva bollen och löpträna, säger Alma som trots den motiga säsongen valde att vara lika närvarande runt laget som vanligt.
Något som F19-tränaren Edvin Erfanian lyfte fram efter SM-guldet:
”Att Alma Davis, trots sin skada, följt med på alla höstens bortamatcher samt slutspelet och stöttat mig och laget till hundra procent har varit en stark bidragande faktor till att vi får kalla oss själva för mästare. Det engagemanget och den uppoffringen smittade av sig på hela gruppen.”

 

För tvillingsystern Blossom har säsongen varit desto mer händelserik. Blossom hann med att spela ett antal matcher i Elitettan för Sundsvall innan seriespelet med Umeå IK:s F19-lag drog igång på allvar.
– Det var väldigt nyttigt att se vad som krävs av en på elitnivå. Allt går fortare, det är tuffare och man tränar mer… men nu vet jag. Även om jag fick spela innermittfält i stället för min vanliga plats som mittback, tillägger hon.
Bara några veckor efter F19SM-guldet (finalvinst över Brommapojkarna med 2-1) fick Blossom nästa glada nyhet.
Tillsammans med jämnåriga Alice Lindgren erbjöds hon ett A-lagskontrakt inför nästa års damallsvenska säsong.
A-lagscoachen Samuel Fagerholm:
”Blossom må vara ung men i henne får vi en karaktär på planen, hon är inte rädd för att kommunicera och göra det som är rätt. Med ett uppoffrande spel ledde hon sitt F19-lag till SM-guld. Det ska bli spännande att se hur väl Blossom kan ta för sig på nästa nivå och vad hon kan bidra med i A-laget”.
Själv tar hon det hela med ro.
– Det är jättekul att Umeå IK är tillbaka i högsta serien, men det lär bli tufft för oss som nykomlingar och med ett så pass ungt lag.

 

Slutligen några rader om lillebrorsan Sammi som började på fotbollsgymnasiet i Sundsvall redan hösten 2020 som 15-åring.
– Jag har alltid gått i skolan med 04:orna, förklarar han.
Även Sammi spelar mittback och nyligen var han på landslagsläger på Bosön med 53 andra P16-spelare.
– Ja, det har varit en helt otrolig avslutning på den här säsongen. Först tog vi oss till SM-final genom att spela bort förhandsfavoriterna Malmö FF i semin (3-1). I guldmatchen mot IFK Norrköping hade vi dock kontroll över matchen. Vi var stabila bakåt och vann rättvist med 2–0, berättar Sammi.
Förutom landslagslägret har han och kompisarna i GIF Sundsvall även hunnit med att spela Skandinaviska Mästerskapen i Göteborg/Borås nu i december.
Klart värt en förkylning så här veckan innan jul.

 

FAKTA/SM-slutspelet

F19:
Semifinaler: Umeå IK-Rosengård 2–0
Örebro-Brommapojkarna 0–5.
Final: Umeå IK-Brommapojkarna 2–1

P16:
Semifinaler: GIF Sundsvall-Malmö FF 3–1
IFK Norrköping-AIK 4–0
Final: GIF Sundsvall–IFK Norrköping 2–0

Artikeln publicerades i Yippie 13 2021 på sidan 48