Sport & fritid Yippie 3 2022

”Barn behöver redan i tidigt få känna glädjen att röra på sig”

Gympahjältarna gör succé i Härnösand

Text & foto Jens Näsman

Fler bilder:

BARNGYMNASTIK.  Tänk dig att du är dubbel småbarnsförälder.
Du jobbar som lärare på lågstadiet måndag till fredag… och ändå väljer du frivilligt att leda två barngrupper i gymnastik på lördagsmorgnarna.
– Hur man orkar? Tack vare den positiva energi man får tillbaka av barnen och deras glada föräldrar, svarar 41-åriga Annika Keituri som driver konceptet Gympahjältarna.

Annika har ingen egen idrottskarriär att se tillbaka på, men möjlighet att få röra på sig och testa nya motoriska utmaningar fick hon tack vare en mycket aktiv pappa.
När hon pluggade till lärare i Helsingfors passade hon på att dryga ut ekonomin med att jobba som instruktör på ett gym.
– Det var något jag trivdes jättebra med då, men jag har ändå aldrig tänkt mig att jag skulle ta upp det senare i livet.
Det var först när hon inte fann någon riktigt passande aktivitet till sin äldste son när han var tre år som idén växte fram att ”dra igång något själv”.
Detta var våren 2019.
Efter sommaren drog hon igång konceptet Gympahjältarna för barn mellan 2–5 år… ett välkommet tillskott i utbudet för kommunens småbarnsföräldrar.

Nu skriver vi våren 2022 och Annika är bra precis halvvägs med sina två vårtermins-grupper.
Varför inriktar du dig på så pass små barn?
– Inledningsvis för att det var ju så unga barn jag själv hade, erkänner Annika. Jag märkte ju också att det fanns väldigt få verksamheter att prova på för barn under sex år.
– Dessutom känns det som om jag vässat till konceptet år för år. Jag förändrar litegrann utifrån det jag läst och hört fungerat bra på andra ställen.
Är det obligatoriskt att minst en vuxen stannar och är med?
– Ja, jag vill ju att föräldrarna får vara med och uppleva hur kul deras barn tycker det är att få röra sig i en spännande miljö och testa något nytt. Det flesta föräldrar brukar säga efteråt att de verkligen har haft ”kvalitetstid” med sitt barn, säger Annika.

Grupperna är aktiva i 45 minuter med diverse olika inslag. Kul uppvärmningslek, spännande hinderbanor, roliga danser och uppdrag tillsammans med medföljande vuxen var det under Yippies besök.
– Tanken är att genom lek och rörelse träna barnens motoriska färdigheter, balans och koordination. De övergipande målen med passen är att barnen ska känna rörelseglädje och att alla ska få känna att de lyckas, berättar Annika som även hoppas att hennes pass ska skapa ett bestående intresse för idrott hos barnen.

Även den avslutande kvarten av passet kändes väl genomtänkt.
Med lugn musik i högtalarna bjöds barnen på en frukt som fick ätas sittande på valfri plats.
Många föräldrar passade på att bilda kluster för småprat.
– Det här är den överlägset bästa barngympan i stan…skriv det, löd uppmaningen från några av mammorna som var på plats.
Annika själv nöjer sig med att konstatera:
– Barnen är det bästa vi har och det mest värdefulla vi kan ge våra barn är vår tid. Forskningen visar också att en bra motorisk träning i tidig ålder gör att självkänslan ökar hos barnen. Jag är förstås jätteglad om mina pass kan hjälpa till att bygga det.

Artikeln publicerades i Yippie 3 2022 på sidan 52