Sport & fritid Yippie 11 2021

Vad hände sedan?

Här återfinns IBK Härnösands landslagsspelare i dag

Text Jens Näsman

I förra numret av Yippie berättade vi om Wilmer Entall som hade varit på ett internationellt uppdrag med U19-landslaget.
Det många inte vet är att han faktiskt har tre föregångare från Härnösandsinnebandyn som tagit en liknande väg. Yippie har kollat upp vad de gör nu…

Mathilda Nilsson, 21, är inne på sin tredje säsong i SSL-klubben Sirius (Uppsala). Foto privat

Mathilda Nilsson, född 2000:
Landslagsspelare 2018/19:
Uppsala. Mathilda Nilsson bor sedan tre år tillbaka i Uppsala dit hon flyttade efter sina tre år på innebandygymnasiet RIG i Umeå.
– Jag hade några olika alternativ från andra SSL-klubbar men efter min provträning härnere i Sirius så kände jag direkt att det här var ”rätt”. Min magkänsla från då håller fortfarande i sig.
Mathilda hade planer på att plugga parallellt med innebandyspelandet, men hon har inte kommit på vad hon vill bli… och då har det fått vänta.
– Just nu jobbar jag som lagerarbetare på ett företag som heter Maskin och Verktyg och jag har helt underbara arbetskamrater som jag stortrivs med.
Hur går det innebandymässigt, då?
– Vi har väl varit lite av ett överraskningslag i SSL under de år jag varit här. Ifjol tog vi ju oss till slutspel men tyvärr åkte vi ut mot Mora i den sista avgörande matchen.
– I år började det lite knackigt för oss, men sedan ett par veckor har vi gjort om i formationerna och ändrat lite i det taktiska. Det har gjort att vi börjat vinna lite matcher igen, berättar Mathilda.

Danny Estrella-Näslund, 25, är inne på sin tredje säsong i allsvenska Lindås/Rasta. Foto privat

Danny Estrella-Näslund, född 1996:
Landslagsspelare 2014/15:
Göteborg. För RIG-studenter som fått prova på landslagsspel finns det förstås alltid intresse från storklubbarna. I Danny Estrella-Näslunds fall handlade det om storklubben Pixbo.
– Klart man tackade ja till en sådan klubb. Första säsongen tränade jag en del med SSL-gänget, men matcher blev det i klubbens farmarlag i Division 1.
– Under den andra och tredje säsongen tog jag en plats i A-truppen på riktigt, men fick väl inte det där definitiva genombrottet, erkänner Danny när vi når honom under kontorstid på Salmings huvudkontor i Göteborg.
Ett jobb han fått via sitt innebandyspelande.
– Min nuvarande klubb Lindås/Rasta har passande nog Salming som huvudsponsor och det är bara kul att ha fått den här chansen.
Vad händer innebandymässigt?
– Vi har varit jättenära att ta steget upp i SSL med Lindås två säsonger i rad nu. Tyvärr ställdes kvalet in våren 2020 – då var vi riktigt starka. Ifjol stöp vi i sudden-death i den sista play-off-matchen. I år känns vi tyvärr lite tunnare eftersom vi tappat en del tongivande spelare.

Markus Lindström, 26, spelade lite Division 1-innebandy ifjol, men just nu fokuserar han enbart på den civila karriären. Foto privat

Markus Lindström, född 1995:
Landslagsspelare 2013/14
Solna. Markus Lindström provspelade med Falun som aspirerade på SM-titlar under den aktuella perioden efter RIG-studierna… men hamnade hos sundsvallsklubben Granlo BK inför säsongen 2014/15.
– Jag fick knäproblem nästan omgående och det var tufft att ta sig tillbaka. En av ortopederna sa till och med att jag aldrig skulle kunna spela innebandy igen, men det kunde jag ju, svarar Markus när vi når honom på kraftbolaget Vattenfalls kontor i Solna.
Markus fick jobbet där i somras efter sin ekonomi-examen på Umeås Universitet.
Hur har innebandykarriären sett ut?
– Efter Granlo hade jag några fina år i SSL med Dalen, men de sista åren i Umeå lirade jag med Thoréngruppen i Allsvenskan. När vi tog steget upp i SSL inför 2020/21 hade jag väl tänkt haka på, men jag fick aldrig tillräckligt med sug faktiskt.
Inga anbud från Stockholmsområdet under hösten?
– Jorå. En klubb i Uppsala och en i Stockholmsområdet, men jag har tackat nej. Det som jag däremot tänker haka på är ”jobbets” innebandy som tydligen drar igång snart. Det väntar något sorts Vattenfallsmästerskap längre fram, skrattar Markus.

Artikeln publicerades i Yippie 11 2021 på sidan 50