Härnösand Yippie 4 2016

Hjulen är här!

Foto Pawel Maronski

Våren är här, gruset är snart bortsopat från gatorna och det är nu det är som allra härligast att ta en cykeltur. Färsk statistik visar att cyklandet ökar i Härnösand. Inte mindre än 50% av Härnösandsborna tar sig fram på två hjul sommartid samtidigt som biltrafiken minskar i centrum. Cykeln har flera fördelar. Det är ett miljövänligt alternativ till bil och samtidigt ger en cykeltur till och från jobbet bra vardagsmotion – och frisk luft. Cykelförsäljningen i Härnösand skvallrar om att elcykeln är en klar trend i stan. Vi hörde oss för med några Härnösandsbor som alla tar sig fram i stan till cykel, fast på olika sätt.

 

1. Annette Granbacka
Cargobike packcykel

Annette Granbacka

”I vår familj försöker vi göra så lite avtryck som möjligt på miljön så därför är den här cykeln perfekt. Först tänkte vi köpa en flakmoped men vi bestämde oss i fjol för den här cykeln när det dök upp ett bra erbjudande på internet. Jag använder den här cykeln till och från jobbet varje dag, med barnen fram i flaket. På vintern blir det svårt, men när det är barmark försöker jag använda den så ofta det bara går. Flaket är perfekt att lasta tyngre grejer på ett smidigt och miljövänligt sätt. Vi är fyra personer som har den här typen av cykel i stan, så det är lite ovanligt. Vi har koll på varandra och det finns faktiskt en Facebookgrupp, men jag är inte så aktiv i den. Just den här svensktillverkade modellen från Cargobike är jag ensam om i stan. När man kommer cyklande så ser man att folk reagerar, pekar och skrattar. Men alla är positivia och glada och tycker det är en kul cykel. Den är inte riktigt lika smidig som en vanlig cykel på grund av flaket, men det lär man sig efter ett tag. Jag är verkligen jättenöjd med cykeln. Den är ett perfekt miljövänligt alternativ till en extra bil och jag rekommenderar verkligen den som är intresserad av det att köpa en. Den är dessutom utrustad med en elmotor som gör det lite lättare att trampa, men man får ju en del motion ändå.”

Annette Granbacka
Ålder 38
Bor Nickebostrand
Gör Lärare på Kristinaskolan
Familj Man och två barn

 

2. Annika Viklund
Crescent Elcykel

Annika Viklund

”Jag skaffade den här elcykeln för 3-4 år sedan. På min arbetsplats var jag först med elcykel, men nu har fem börjat trampa med el. Jag vet inte om jag påverkat kollegorna, men det är klart att jag tipsat om hur bra det är. Det är lättsamt, speciellt i en stad i Härnösand. Med den här cykeln planar staden ut lite grann. Första gången jag tog mig uppför Nybrogatan med hjälp av elmotorn fick jag en riktig wow-känsla. Och det har jag hört fler som fått när de provat elcykel för första gången. Från början var det tänkt att vi skulle använda den till och från sommarstugan istället för att ha två bilar. Jag började använda den mer och mer och nu cyklar jag med min elcykel till och från jobbet varje dag. Det som är så bra är att det går lätt uppför backarna, man behöver inte bli andfådd och när man kommer till jobbet är man inte svettig. Cykeln är en helt vanlig treväxlad, men den är utrustad med en elmotor som har tre lägen. Att ladda upp batteriet tar väl 8-10 timmar och det brukar jag göra över natten ungefär en gång i veckan. Jag är lite osäker på hur många mil man kan köra på en laddning, men mina barn har lånat den och cyklat ända ut till Gussjö så det räcker bra! Elcykeln är ett bra alternativ till en extra bil, så det kan jag varmt rekommendera!”

Annika Viklund
Ålder 59
Bor Gamla Karlebyvägen
Gör Bildlärare på Murbergsskolan
Familj Man och tre utflugna barn

 

3. Edvin Lindh
Cube Mountainbike

Edvin Lindh

”Det här är mammas gamla tävlingscykel som jag byggt om lite till en skolcykel. Bland annat har jag monterat en mjukare sadel som passar bättre för vardagsbruk, skärmar och lysen. 27 tävlingsväxlar från Shimano sitter på, tre fram och nio bak. Det gör framkomligheten bra. Jag har tävlingscyklat mountainbike i hela mitt liv och därför vill jag ha en liknande cykel även till vardags. Tidigare har jag kunnat använda tävlingscykeln, men nu har jag kommit upp i den åldersklassen där cyklarna är alldeles för dyra för det. Så man kan säga att detta är det närmaste tävlingscykel man kan komma med en vardagscykel. Jag använder den nästan varje dag. Till skolan brukar jag faktiskt gå, men om jag ska ta mig lite längre bort så är cykeln perfekt. Med en mountainbike med stötdämpning och breda däck tar man sig fram överallt och kullerstensgatorna i stan känns knappt av. Det är skönt. Att det är en mountainbike gör också cykeln till en perfekt vardagscykel under vintern. Med dubbdäck är det inga problem att ta sig fram i snön.”

Edvin Lindh
Ålder 15
Bor Geresta
Gör Går nian på Gerestaskolan

 

Det här händer i Härnösand i cykelväg

 24 000 meter gång- och cykelväg finns det i Härnösand. Och varje år har kommunen som mål att utöka det antalet med 300 meter. I sommar blir det cykelväg över Gerestabäcken vid Bryggaren Strand samt på Västra Ringvägen.
– Målet är att sätta cykeln som transportmedel i första hand framför annan trafik. På sikt ska varje bostadsområde ha en bra väg att ta sig med cykel till centrum. Vi bor ju tätt här i Härnösand, 80% inne i stan har mindre än 20 minuter till Centrum. Inom en femårsperiod hoppas vi att det ser väldigt bra ut och att ett antal miljoner satsats på detta, säger Linda Karlsson på Härnösands kommun.
Med i planerna finns också att bygga fler cykelpassager enligt de nya reglerna som gäller vid dessa. Från och med den 1 september 2014 har motorfordonsförare väjningsplikt för cyklister vid dessa överfarter, ungefär som ett vanligt övergångsställe fast för cyklister.
– Vi vill följa med i utvecklingen och göra som exempelvis Gävle som var först med att anpassa sig efter de nya reglerna.

 

Clara Gustafsson
Ålder 17
Bor Centrum
Gör Går tvåan på Samhällsprogrammet, Härnösands Gymnasium

Clara Gustafsson

Vad kör du för cykel?
Jag kör en helt vanlig Yosemite stadscykel. Det är en bra cykel med en bra cykelkorg fram.
Vad är det bästa med att cykla?
Man tar sig fram smidigare än att gå, det underlättar verkligen vardagen.

 

Per Sundqvist
Ålder 69
Bor Rotudden
Gör Pensionär

Per Sundqvist

Vad kör du för cykel?
Det här är en elcykel som egentligen är min frus, men jag brukar använda den när jag är lite lat. Annars har jag en vanlig som jag har när jag vill träna.
Vad är det bästa med att cykla?
Att man tar sig fram bra och att man slipper leta parkeringsplats

 

Margareta Sundin
Ålder 74
Bor Härnön
Gör Är pensionär

Margareta Sundin

Vad kör du för cykel?
En pensionärscykel från Monark. Jag blev blixtförälskad i den här cykeln. Det är en riktig tantcykel där man får sitta rakt och bra. Den passar mig utmärkt.
Vad är det bästa med att cykla?
Det är en sådan frihet. Man kommer fort fram på cykeln och om man ska handla så kommer man ända fram till affären. Sedan är det så härligt att känna alla dofter och få lite rufs i håret.

Här köper du din cykel i Härnösand

Intersport

Peter på Intersport:
Vi har funnits i Härnösand sedan 2002. Cyklar har vi sålt hela tiden och försäljningen ökar hela tiden. Största skillnaden sedan dess är nog elcykeln, som vi säljer allra mest av idag. Vi räknar med att sälja 50-60 elcyklar i år. Det är ett bra sätt att spara på miljön och få motion. En fin elcykel får du för 15-17000.
Peter tipsar:

Scott E-Aspect 710 Bike
En häftig eldriven mountainbike som är en av mina favoriter just. Tar bort allt det tråkiga med att cykla. Det är som att åka enduro ute i skogen fast med eldrift, tyst, fint, roligt och lagom jobbigt, säger Peter på Intersport.
Pris: 30000 :-

Fiskekroken cykel & motor

Johan på Fiskekroken cykel & motor:
Sedan juni förra året ar vi funnits här i Härnösand. Cykelförsäljningen ökar hela tiden och en riktigt stor trend är ju elcykeln. Jag säljer många sådana! Över lag blir det fler cyklister i Norrland vilket är kul. Det var väl det jag saknade lite när jag flyttade hit, men nu börjar det komma mer och mer.

Johans tipsar:
Pilen Lyx
Den här cykeln är tillverkad i Svenska Målilla. Via Pilens hemsida kan du sätta ihop din egen modell, skräddarsydd precis som du vill ha den. Just den här modellen är en lite lyxigare variant med finare handtag och sadel i äkta läder. 8 växlar från Schimano. Rullbroms fram och fotbroms bak, säger Johan på Fiskekroken.
Pris: 8800 :-

Artikeln publicerades i Yippie 4 2016 på sidan 24