Sport & fritid Yippie 1 2014

Kanonsnö på Bondsjöhöjden

Text Lars Kågström Foto Pawel Maronski

Antalet minusgrader är tvåsiffrigt och på Bondsjöhöjden sprutar snön för fullt ur en av de fem snökanonerna. Och det har den gjort i några dygn.
– Nu har vi tillverkat ungefär 8 000 kubikmeter snö. Det räcker för hela säsongen. Konstsnön är så seg att den klarar även perioder med blidväder, säger Ulf Andersson, ordförande i Bondsjöhöjdens IK.
Anläggningen är i år utbyggd med ett femte torn och även automatiserad. Vissa inkörningsproblem gjorde att man missade den korta period av kyla som var i december. Men i mitten av januari gick anläggningen igång ordentligt och nu är skidsäsongen räddad.
– Får vi tre dygn i rad med minst tio minusgrader så klarar vi oss. Meningen är också att anläggningen i framtiden ska gå igång av sig själv vid en viss temperatur så att vi fångar varenda chans att tillverka snö.
En normal vinter bör det alltså finnas åkbart spår i god tid före jul. Den här säsongen fick idealisterna i Bondsjöhöjdens IK och kompisarna i draghundsklubben i stället dra upp ett spår i Nordanå, Viksjö för att kunna komma igång. Men nu är väntan slut, inte bara för Ulf Andersson och de andra i klubbarna.
– Nej, det är nog många motionärer som har längtat också. Skidåkningen har verkligen kommit tillbaka och blivit populär igen.

Artikeln publicerades i Yippie 1 2014 på sidan 9