Sport & fritid Yippie 11 2016

Knattesatsning på taekwondo

Text Jens Näsman Foto Pawel Maronski

Fler bilder:

Hernö Taekwondoklubb firade nyligen 25-årsjubileum i den egna lokalen på Djuphamnsvägen. I NBV-huset ett par hundra meter bort har stadens nya taekwondoklubb, SooShim TKD Härnösand, existerat i drygt nio månader.
– Den här hösten har vi haft en 300-procentig ökning av aktiva, berättar klubbens tränare Staffan Lodin.
För några år sedan lämnade några ledare Brännans IF Brottning för att bilda Härnösands Brottningsklubb.
Det har gett mångdubbelt fler lokalt aktiva i den sporten.
Nu hoppas taekwondon på en liknande utveckling.
– Jag ser bara fördelar med att vara flera klubbar på samma ort. Ingen kan luta sig tillbaka och bli bekväma utan man måste se till att den egna klubben utvecklas, inleder Staffan Lodin som än så länge har hand om alla träningsgrupper i den senaste avknoppningen till SooShim TKD Skellefteå.
42-årige Lodin är tillsammans med Linda Broman de mest drivande i den relativt nystartade TKD-klubben.
– Jag försöker guida in några av de äldre ungdomarna i klubben som hjälptränare. I dag är det William Brändström som är här och assisterar med knattegruppen, men Nicklas Lodin och Emil Fröberg är också två framtida tränare.
Staffan Lodin har i nuläget inga problem med vad han ska göra på fritiden.
– Nej, jag har åtta träningar i veckan här. Dels är det den här nystartade knattegruppen för barn 4-6 år, sedan har vi tre grupper till; 7-9 år, 10-13 år samt Vuxen (14 år och uppåt), berättar han.
Under Yippies besök var det just knattegruppen som var i farten.
– Det är helt nytt grepp här i stan att börja så tidigt, men jag är jätteimponerad över hur duktiga de är redan i den här åldern.
Leker ni taekwondo, eller?
– Nja, vi gör övningar för bättre rörlighet, koordination och balans, men det är lika viktigt att lära sig lyssna på instruktioner och vänta på sin tur.
Under onsdagens träningstimme får de nio barnen lära sig ytterligare några koreanska termer som hör till, men om rörelserna blir fel spelar mindre roll.
– Huvudsaken de tycker att det är roligt och att de får en inblick i grunderna i vår kampsport, klargör Staffan Lodin.
SooShim TKD Härnösand bestod av 15-talet utövare under våren, men nu under hösten har man mer än fördubblats.
Nu är de närmare 50 aktiva och har totalt ett 65-tal medlemmar. Några av dem har tävlat förut och nu senast kom fem av sex spelare hem med varsin medalj från Svenska Cupens andra deltävling i Skellefteå.

Artikeln publicerades i Yippie 11 2016 på sidan 19