Sport & fritid Yippie 10 2016

Landslagscoach på besök

Text Jens Näsman

Härnösand hade nyligen ett verkligt finfrämmande. Ingen mindre än Spaniens förbundskapten i handboll sedan tre år, Manolo Cadenas, besökte stadens Handbollsgymnasium.
Det första man vill veta är förstås hur herr Cadenas hittat till lilla Härnösand.
– Jag träffade Stefan Keijser för fyra år sedan när han var nere i Spanien med några elever för ett träningsutbyte med klubben Cleba Leon. Jag märkte direkt att han var lika dedicerad handbollen som jag, men framförallt märkte jag att han hade en intressant inställning gällande den fysiska träningen. Jag förstod att han visste vad han pratade om när hans tjejer hade en styrka som våra unga spelare inte alls har i den åldern, inleder den spanske världstränaren.
De tre senaste säsongerna kombinerade han landslagsuppdraget i Spanien med ett uppdrag som klubbtränare i polska Wisla Plock, men nu är 61-åringen ”mellan uppdragen”.
Därför passade han på att göra detta besök till staden som Stefan Keijser talat så väl om.
– Jag har inte hittat något som motsäger det han sagt och visat på bilder än så länge i alla fall. Härnösand verkar vara en mysig stad med trevliga människor. Dessutom imponeras man över träningsmöjligheterna. Allt ligger så nära till; skola, gymmet och sporthallen.
Just torsdagens gympass för eleverna klockan 07.00 gav honom en tankeställare.
– Det är precis något sådant vi behöver bygga upp för våra spanska ungdomar. De är ofta väldigt duktiga tekniskt med bollen och är bra på lagspel, men den individuella styrketräningen ligger vi långt efter med.
Manolo Cadenas passade även på att köra ett pass med Brännans A-lag.
–  Det var intressant att se killarna. Alla försökte verkligen sitt yttersta och jag riktigt längtar till jag får se dem spela match här i hemmahallen inför fullsatta läktare. Jag förstår att publiken kan bli extra energigivande när hallen är byggd så här, säger Cadenas innan det är dags att köra ett praktiskt pass med handbollseleverna efter morgonfysen och teorilektionen efter lunch.
Under besöket är det dock inte bara handboll som skall avhandlas. Det skall även bedrivas havsfiske.
– Stefan säger att han är en duktig fiskare, så nu är det upp till bevis för honom, avslutar den före detta förbundskapten för Spaniens landslag som under Manolos ledning tagit EM-silver 2016 och EM-brons 2014.

Manolo Cadenas

Ålder 61
Nationalitet Spanjor
Gör Just nu utan tränaruppdrag, men Ifjol både Wisla Plock (polskt Champions League-lag) samt Spaniens landslag (2013-16)
Aktuell Besökte den gode vännen Stefan Keijser och hans handbollselever på Idrottsgymnaisiet i Härnösand.

Artikeln publicerades i Yippie 10 2016 på sidan 18