Sport & fritid Yippie 10 2021

”Vi borde stötta varandra mer under matcherna”

Lily och Elsa – en klok målvaktsduo

Text & foto Jens Näsman

Fler bilder:

INNEBANDY. I många lag kan det svåraste vara att hitta någon som vill stå i mål.
Det problemet har inte IBK Härnösands F07/10-lag.
– Vi vill inget annat. För några år sedan fick den som inte stod i mål spela ute, men nu står vi halva matchen var, berättar målvaktsduon Lilly Lantz och Elsa Eriksson.

Att pandemin slog hårt mot föreningslivet har många vittnat om.
När vi besökte IBK Härnösands träning för laget Flickor 07/10 fick vi en helt annan bild.
–Jag vet inte riktigt hur vi lyckades ifjol, men vi fick alla tjejer att fortsätta komma träna tre gånger i veckan trots att vi inte kunde spela en enda seriematch.
– Den här säsongen har truppen till och med växt. Vi började med 19 namn, nu är vi nog uppe i 24, berättar tränarduon Tomas Sundin och Mattias Entall.
Att det saknas lite matchvana hos IBK-gänget märktes dock när serien Flickor Pantamera Division 3B startade helgen 16-17 oktober.

Mot ett lite äldre Nätra-lag på lördagen blev det tydliga förlustsiffror, men redan på söndagen bjöd man på bättre motstånd mot Gullänget/Kroksta och Öviks IBK.
– Matchen mot ÖIB blev jättespännande mot slutet. Vi låg under mest hela matchen, men vi kom ikapp till 9–9, berättar målvaktsparet Lilly Lantz och Elsa Eriksson. Tyvärr lyckades de vända tillbaka och vinna med 12–10, men det var ändå en rolig match att spela.
Men…. är det inte extra jobbigt att stå i mål när det blir så många mål?
– Det beror på. Ofta har man mycket att göra då och det är ju det roliga, men det är klart. Blir det för många baklängesmål är det svårt att vara glad, erkänner Elsa Eriksson som brukar ta den första halvleken i IBK:s matcher.
– Jag gillar att se den första halvleken från sidan. Då kan jag kolla lite på deras spelare, vilka som är farligast och hur de skjuter, berättar Lilly Lantz.
Nästa fråga hann jag inte ställa.
Lilly tog till orda igen.
– Egentligen kanske jag är för koncentrerad på att se vad motståndarna gör. Jag borde nog även kolla på hur det går för dig och peppa dig mer…
Halleluja.
Lätt förbluffad stod Yippies utsände på knä med kameran dinglandes runt halsen och hörde hur tjejerna själva resonerade kring hur de ska kunna förbättra sig själva i matchsituationerna.
Skulle ni vilja testa att en stod hela matchen?
– Nej, vi kör helst vidare på som vi gjort, men vi ska coacha varandra bättre, klargör Lilly och Elsa när intervjutiden ansågs vara över och de behövdes i nästa spelövning.

Artikeln publicerades i Yippie 10 2021 på sidan 62