Sport & fritid Yippie 12 2016

Marie snart på väg till VM

Text Jens Näsman

Redan i slutet av sommaren fick Härnösand Draghundsklubbs Marie Molander glädjebeskedet. 35-åringen var en av de nominerade till VM 2017 i Haliburton i Kanada 24 januari-1 februari.
– Jag har jagat bra träningsmöjligheter sedan dess.
Om mindre än en månad är det dags för första VM-distansen för Marie och hennes två hundar Norma och Iso.
– Vi reser över till Kanada redan den 15 januari för att acklimatisera oss. Det kändes säkrast att ha en dryg vecka på plats innan. Jag vet till exempel inte alls hur mina hundar reagerar på att behöva flyga, medger 35-åriga Marie Molander som tack vare en stark fjolårssäsong kvalificerade sig för detta mästerskap.
Förra säsongen gav förutom ett SM-brons i combined (samt ett stafettguld för Härnösands DHK) även en internationell erfarenhet genom EM-deltagande i norska Savalen.
– Jag lyckades inte ta någon medalj, men jag var nöjd med att bli näst bästa svenska i mål i två av tre starter. Jag fick dessutom väldigt kort förberedelsetid den gången, berättar Marie.
Inför det här mästerskapet är det precis tvärtom.
VM-förberedelserna har pågått sedan i augusti.
– Det gällde först och främst att säkra ekonomin i det hela och lösa allt pappersarbete med hundarna. Sedan följer det självklara; att träna så bra som det bara går…
Det började med en barmarkssäsong som bland annat gav en bronsmedalj på SM. Bevisligen fanns en bra grund inför vinterträningen.
Snöbristen har väl ställt till det en del?
– Ja, tyvärr. Jag kunde vara ute med hundarna i skogen under en helg här på hemmaplan, annars har jag spenderat varje helg sedan slutet oktober till fjälls. Jag tackar vädergudarna för att snön kom tidigt i Vemdalen i år, säger Marie som
under veckorna fördelat träningstiden mellan löpning och gym.
– Jag vill känna att jag verkligen gjort allt jag kunnat för att skapa mig ett så bra utgångsläge som möjligt när jag står på startlinjen.
Träningen har gått väldigt bra så för egen del är formen god.
– Det är väl snarare hundarna som skulle behövt fler träningstimmar. Det är ju lite svårt att få in dem på gymmet, säger Marie och skrattar.
– Den här sporten handlar om att hitta en bra balans i träningstid fördelat mellan mig och hundarna och jag har gjort så gott jag har kunnat.
Exakt hur den svenska VM-truppen kommer att användas under mästerskapet i Haliburton, Ontario (ett par timmars bilresa norr om Toronto) är inte spikat än.

FAKTA Marie Molander

Ålder 35
Bor radhus i Härnösand
Familj sonen Alvin 6 år samt pojkvän
Tävlar för Härnösands Draghundsklubb med hundarna Norma och Iso.
Aktuell En av de svenskarna på VM, Haliburton, Ontario, Kanada 24/1-1/2.

 

Tidigare meriter:  
2014 (SM): Brons Pulka
2015 (SM): Silver Pulka, Brons stafett. Silver Barmark, DS2
2016 (SM): Brons Combined, Guld stafett. Brons Barmark, DS2.
2016: EM-deltagande i Savalen, Norge

 

Mästerskapsprogrammet i övrigt
2-4 feb: SM-veckan, Söderhamn (Combined, Lina, Släde Sprint masstart)
25-26 feb: SM Nordiskt, Sollefteå (Pulka, Stafett)
4-5 mars: SM Nordiskt, Härnösand (Pulka Lång + en RM Supersprint)
20-22 okt: SM Barmark

Artikeln publicerades i Yippie 12 2016 på sidan 59