Sport & fritid Yippie 12 2022

Nu lever basketen i Härnösand igen

Text & foto Jens Näsman

Fler bilder:

BASKET Efter flera års stiltje hos KFUM Basket Härnösand är nu verksamheten igång igen.
– Vi provade att erbjuda träning en gång i veckan för ungdomar under våren 2022 och fick bra respons. Nu är vi närmare 50 spelare och har startat en kölista i brist på ledare, berättar en av initiativtagarna, Micke Selmros.

Yippie´s sportredaktör passade på att besöka KFUM Basket Härnösand under vecka 48. För att få en helhetsbild om verksamheten fanns vi på plats både när den yngsta gruppen (Lågstadiet) och den äldre (Mellanstadiet) tränade.

Sedan i september finns man i hallarna Bondsjöskolan, Solenskolan och Franzén – men under våren trängdes man faktiskt i Brännaskolans gymnastiksal.
– Både jag och tränaren Ante Lidberg har basketspelande ungdomar som vi pendlat upp till Kramfors med eftersom det inte fanns någon verksamhet i Härnösand, men vi borde tänkt på det här ännu tidigare, medger Micke Selmros.
När den första halltiden var bokad lade man ut en liten blänkare på Facebook att det skulle erbjudas Basket för låg- och mellanstadieungdomar.
– Vi vart verkligen överrumplade. Det kom drygt 20 stycken basketsugna redan till det första tillfället i slutet av januari, berättar Selmros som tack vare 11-årige sonen Eddie fått upp ögonen för basketsporten.

Inför sommaruppehållet fanns det ett 15-tal säkra namn att bygga höstens träningstrupp på.
Men så fort verksamheten skulle startas upp igen vällde det formligen in ungdomar – i varierande åldrar dessutom!
Sedan en dryg månad tillbaka har därför pånyttfödda KFUM Basket Härnösand skapat ett eget träningstillfälle för de på Lågstadiet.
– Det gänget var det en mamma och en pappa som tog sig an och de är nog redan närmare 20 stycken i nuläget, berättar Micke Selmros.

Mellanstadiegruppen (finns även några från årskurs sju) har redan uppnått maxtaket på 30 stycken.
– Det stämmer och vi har just nu ett 15-tal på kölista. Det känns både bra och dåligt. Kul att intresset finns, men synd att vi inte kan erbjuda dem plats eftersom vi är för få ledare i nuläget.
Vad har Ni för plan för att lösa det?
– Tja, man drömmer ju om att det finns någon/några i Härnösand med basketbakgrund som läser det här reportaget och känner att de kan tänka sig bidra lite med sina kunskaper, lyder det friande svaret.

Artikeln publicerades i Yippie 12 2022 på sidan 52