Sport & fritid Yippie 3 2016

Sista hoppet för Vårdkasen

Text Joel Lindström Foto Pawel Maronski

Fler bilder:

Snön smälter snabbt men är det fart i backen. Den 26 mars är det dags för skid- och snowboardtävling på Vårdkasen. Det är Härnösand Alpinas freeridesektion, HAK Freeride, som för andra året i rad står för Vårdan Spring Session.
– I grund och botten är det samma park som funnits hela vintern. Men nu kommer vi bygga om den parken till en mer kreativ park där fokus är på den roliga åkningen. Banan består av tre olika hopp, ca 10 rails och en massa andra roliga features, berättar Martin Gisselman som är en av de aktiva i sektionen. Tävlingen liknar en klassisk slopestyletävling där deltagarna ska ta sig nerför backen och de hinder som finns i banan genom att göra olika typer av trick.
– Men istället för att ha två åk på sig som i vanlig slopestyle, kommer den här tävlingen vara i sessionformat. Det innebär att deltagarna åker skidor eller snowboard helt fritt i några timmar. Tävlingen börjar klockan ett och pågår fram till tre och vem som helst får delta.
– Klockan elva har vi inåkning. Då får åkarna passa på att känna på banan innan tävlingen börjar på riktigt. Olika typer av hopp och rails har konstruerats för tävlingen och det är den som tar sig igenom banan med den mest kreativa åkningen som drar det längsta strået. Dessutom är det åkarna själva som bestämmer vem som vinner. Tävlingen är öppen för vem som helst att delta i, berättar Martin Gisselman
– Grundtanken är att alla ska kunna åka i backen på något sätt. Det finns ingen åldersgräns eller några krav på skicklighet för att delta. Det här ska vara en rolig tävling som är helt utan prestige. Åkningen  ackompanjeras av livemusik, direkt i backen. Maja Nylund, aka Daga kommer DJ:a i backen under dagen och på Kajutan under kvällen. Förutom tävlingen den 26 mars arrangerar HAK Freeride två andra evenemang i samma sväng. För de yngre är det filmvisning kvällen innan i Vårdkasens värmestuga som gäller och för de äldre blir det afterski på Kajutan, kvällen efter tävlingen.
– Filmkvällen riktar sig till de lite yngre, men alla kan komma. Vi kommer att sitta och titta på skid- och snowboardfilmer tillsammans och ha trevligt. På Kajutan blir det en helkväll med afterski-tema och fjällenkänsla samt schyssta erbjudanden i baren.

 

VÅRVÅRDAN. Fia Berggren, Martin Gisselman och Nils Samuelsson är tre av de aktiva i Härnösand Alpinas freeride-sektion. De ser fram emot att arrangera Vårdan Spring Session i slutet av mars.

VÅRVÅRDAN. Fia Berggren, Martin Gisselman och Nils Samuelsson är tre av de aktiva i Härnösand Alpinas freeride-sektion. De ser fram emot att arrangera Vårdan Spring Session i slutet av mars.

 

 

Artikeln publicerades i Yippie 3 2016 på sidan 11