Sport & fritid Yippie 1 2016

Skidyra på Bondsjöhöjden

Text Joel Lindström Foto Pawel Maronski

Fler bilder:

Bondsjöhöjdens IK Skidor går som tåget. Den här säsongen lockar skidträningarna 80 barn och ungdomar. Mer än på flera år. Yippie följde med när BIK arrangerade en skidtävling för ungdomar.

Det är tisdagskväll på Bondsjöhöjden. Sju minusgrader, nypreparerade skidspår och lätt snöfall. Vanligtvis är det skidträning för Bondsjöhöjdens IK Skidor vid den här tiden. Men i kväll är det tävling. Överallt förbereder sig ungdomar och deras föräldrar. Göran Wikström står och vallar skidor åt sin systerdotter.
– Jag har själv haft barn som varit aktiva. Det är kul att hjälpa till, säger han.
Det är den första av fyra serietävlingar som BIK Skidor arrangerar för ungdomar upp till 20 år och även motionsklasser för vuxna. Det är klassisk stil och masstart som gäller.

Susanne Lindehall, som själv är gammal tävlingsåkare och har gått skidgymnasiet i Sollefteå, är aktiv som ledare i BIK Skidor. Hon berättar att skidåkning har blivit populärare de senaste åren.
– Just nu finns ett stort intresse för längdåkning och det märks även här i Härnösand, säger hon och fortsätter:
– De senaste fem åren, så länge som jag har varit aktiv som ledare i klubben, har antalet ungdomar ökat stadigt varje år. I år har vi 10-15 nya ungdomar.
Längdåkningens ökande popularitet är en följd av att fler vill hålla på med konditionsidrotter, menar Susanne.
– Dessutom tror jag frisk luft och att vara ute i naturen är på frammarsch, vilket är en bra motpol till vårt allt mer stressande samhälle. Även orientering, som är en sommaridrott, växer och kompletterar längdskidåkningen ganska bra.
Martin Vestman, som också är aktiv ledare inom BIK Skidor, är inne på samma linje.
– Det finns en hälso- och längdåkningstrend just nu, säger hon.
BIK har ungdomsträning tisdagar och torsdagar. Inte mindre än 80 barn och ungdomar lockas idag till träningarna som leds av 14 tränare. Utövarna är indelade i grupper efter åldrar. För de allra yngsta, som är 5-6 år, är det mest lek som gäller.
– Under träningarna är det fokus på att ha roligt och de allra flesta ungdomarna kommer hit just tack vare det. Under träningarna leker vi olika lekar med skidorna på, bland annat fotboll och stafetter. Men det blir en del teknikträning också, berättar Susanne.
– Och som avslutning på träningen fikar vi tillsammans. Det är trevligt och en bra avslutning på passet.
– Som tur är har vi många föräldrar, funktionärer och ledare som hjälper till i verksamheten med att bjuda på saft på träningar, organisera tävlingar och träningar. Utan dem skulle vår verksamhet inte fungera och vi är tacksamma för all ideell kraft som läggs ner för klubben.
Tre tjejer som är aktiva längdåkare i BIK Skidor är Maja Sjölund, Julia Sjödin och Elin Edström, som alla åkt skidor sedan unga år. De har också märkt av att skidåkningen blivit populärare de senaste åren.
– Skidor är en härlig sport. På träningarna har vi roligt och därför lockar det fler att börja åka, säger Julia.
Även om tjejerna menar att det är viktigt att ha roligt tillsammans, så medger de att de taggar till när det är tävlingsdags.
– Det viktigaste är inte att vinna, det viktigaste är att vinna stort, skojar de.

I kväll laddar tjejerna för tävling på hemmaplan. Hit kommer inte bara Härnösandsåkare, utan även ungdomar från bland annat Kramfors och Tynderö.
Tävlingen är för alla åldrar. De allra yngsta åker 500 meter och utan tidtagning.
– Det viktigaste är att ha kul tillsammans, oavsett om det är träning eller tävling, berättar Susanne Lindehall.
Vid sidan av ungdomsverksamheten satsar också BIK Skidor på träning för vuxna.
– I år har vi anordnat en vuxenteknikkurs som snabbt blev fullbokad. Det är något nytt som vi tror kommer att utökas i framtiden då vi ser en ökning av deltagare som planerar att åka tävlingar som exempelvis Vasaloppet. Men de flesta på kursen är ute efter att höja sin lägstanivå för att kunna åka skidor på ett bättre och lättare sätt.

Bondsjöhöjdens IK Skidor

80 aktiva ungdomar
14 aktiva ledare
Ungdomsträning tisdagar och torsdagar 18:20-19:30
Fem olika åldersgrupper 6-20 år

Bondsjöhöjdens skidspår

3,5 kilometer, elljusspår, preparerat för skate och klassiskt
8,5 kilometer, elljusspår, preparerat för skate och klassiskt
10,5 kilometer, preparerat för skate och klassiskt
15 kilometer, preparerat för skate och klassiskt

Artikeln publicerades i Yippie 1 2016 på sidan 24