Sport & fritid Yippie 2 2022

Sportlovstider

Vecka 10 närmar sig med stormsteg och många är de uteaktiviteter som det bjuds på i Härnösands kommun. Om vädret tillåter passa då på att ta några klunkar frisk luft och njut av natur och snö.

Bondsjö
3,5 km och 8 km elbelysta slingor och ett 13 km motionsspår.
Driften sköts av kommunen och Bondsjöhöjdens IK.
Omklädningsrum med dusch finns i Bondsjöhöjdens IPs servicebyggnad.
Här finns också en vallabod som är öppen alla dagar 08.00-21.00 under vintersäsongen.

Hemsön
Ett 3,2 km långt elljusspår som är lättåkt. Man åker i en ögla och start och mål är vid klubbhuset i Hultom. Föreningsdrift.

Hälledal/Ramvik
Från Torsvalla skidstadion utgår slingor på 3 km samt en sprintbana på 1200 m. Belysning finns på delar av 3 km-spåret och stadion. Föreningsdrift.

Högslätten
2,5 km och 1,5 km elbelyst slinga, belysningen släcks klockan 22.00.
Från elljusslingan finns en anslutning till 8,5 km-spåret. Var uppmärksam på att detta är ett militärt område så vid övningar kan 8,5 km-spåret vara avstängt.
Det finns allmänna omklädningsrum att byta om och duscha i på Högslättens lokaler som följer deras öppettider.

Stigsjö
2 km elbelyst slinga. Föreningsdrift.

Viksjö
2 km elbelyst slinga med utgångspunkt vid fotbollsplanen. Föreningsdrift.

Vårdkasen
En cirka 5 km elbelyst slinga med utgångspunkt från Vårdkastoppen, belysningen släcks kl.21.30. I anslutning till elljusspåret finns ett uppmärkt 8 km spår och i anslutning till Brukshundsklubben ett 15 km spår. Där finns även möjlighet att åka skidor tillsammans med hund.

Älandsbro
2,5 km elbelyst slinga i direkt anslutning till Brovalla idrottsplats. Belysningen tänds manuellt genom att trycka på knappen som sitter på gaveln på huset till vänster in på skidspåret. Belysningen släcks kl. 21.30.
Källa: Härnösands kommun

Isbanor
I kommunen spolas och underhålls 14 uteisar kontinuerligt. Den som inte vill åka med sarg så erbjuds allmänhetens åkning vid Högslättens Sportcentrum. Se kommunens hemsida för mer information och vilka tider som gälller under sportlovet.
Här spolas och skottas det för skridskoåkning:
Gerestaskolan
Franzénhallen
Gånsviks förskola
Solenskolan
Brunne skola
Älandsbro skola
Bondsjöhöjdens skola, rink
Hälledals skola, rink
Brännaskolan
Viksjö, rink
Byåker
Häggdånger
Mellanholmens isbana
Källa: Härnösands kommun

Fritidsbanken öppnar
Torsdagen den 3 mars invigs Fritidsbanken Härnösand och den 4 mars är allmämnheten välkomna att låna det de behöver. Fritidsbanken är som ett sportutrustningsbibliotek och vänder sig till den som vill prova på en ny idrott eller aktivitet men inte vill köpa utrustning.
Verksamheten ligger på Magasinsgatan 11 (ovanpå Erikshjälpen och granne med Härnösands fritidsgård)Fritidsbankens verksamhet bygger på att de som har utrustning som inte används hemma är vänliga med att att skänker dessa saker till Fritidsbanken. Många Härnösandsbor har redan skänkt grejer, men det går fortfarande bra att skänka saker till verksamheten.

Alpin åkning i Vårdkasen
Vårdkasbacken har tre liftar och fem nedfarter, varav en barnbacke och en pulkabacke. Det finns även möjlighet att åka i en snowpark med rails och hopp. Den längsta backen är 800 meter lång. Skidor finns att hyra.
Mer om Vårdkasbacken på Härnösands Alpinas hemsida.

Artikeln publicerades i Yippie 2 2022 på sidan 26