Sport & fritid Yippie 8 2015

Världseliten väljer Edvins träningsmaskin

Text Joel Lindström Foto Pawel Maronski

Fler bilder:

Bröderna Sedin, systrarna Kallur, Johan Wissman och den nyblivne svenske friidrottsmästaren i sprint, Tom Kling-Baptiste. Alla använder de sig av Edvin Hanneryds träningsmaskiner, som han själv uppfunnit och konstruerar hemma i sitt garage på Hagagatan i Härnösand.

Edvin Hanneryd, som innan pensionen arbetade som tekniker på Härnösands gymnasium, har alltid varit intresserad av idrott, bland annat har han tävlat inom skidåkning. Kombinationen teknik och idrott passar honom som hand i handske och lade grunden till att han för åtta år sedan började slipa på idéer till hur man kan få ut mer av träningen med hjälp av träningsmaskiner.
– Allt började med överhastighetsmaskinen. Den drar utövaren framåt och hjälper denne att springa snabbare. Jag och friidrottaren Anders Svanholm utvecklade den eftersom vi såg att det fanns en brist i träningsutrustning för friidrottare. Italienarna har ju exempelvis sprungit efter bilar och sådana tokiga grejer, så behovet fanns för en maskin som fungerar på samma sätt.

När edvin och anders var i Sundsvall för att testa en prototyp av maskinen träffade de friidrottstränaren Håkan Andersson som frågade om Edvin kunde konstruera en maskin som arbetar tvärtom – en motståndsmaskin. Just nu är det den maskinen som går allra bäst – den är populär och används av världseliten i friidrott, ishockey, simning och andra idrotter både i Sverige och utomlands.
– Motståndsmaskinen, som jag gjorde en nykonstruktion av för tre år sedan, används av bland andra systrarna Kallur och bröderna Sedin, vilket är häftigt. Det är faktiskt fler och fler hockeyspelare som visar intresse för maskinen. Dessutom har jag levererat ett flertal till utlandet, bland annat Nederländerna, Irland och Estland, berättar Edvin och förklarar att det som gör motståndsmaskinen så populär är dess enkelhet.
– Den nyutvecklade maskinen är utrustad med ett frihjul som gör att man bara behöver ställa in den en gång. Motståndsmaskinen är så enkel att jag aldrig behöver skicka med några bruksanvisningar.

Edvin har ofta ett nära samarbete med idrottsutövare och deras tränare. Bland annat utvecklade han en specialanpassad träningsanordning till Susanna Kallur som skulle hjälpa henne tillbaka från hennes skada.
– Tyvärr så var skadan för långt gången, så det gick inte att hjälpa, berättar Edvin.
Titt som tätt trillar förfrågningar in från den ena elittränaren efter den andre som undrar om Edvin har något på gång. En gång fick han en förfrågan om att konstruera en vinsch till ett världsrekordförsök i fridykning på 160 meter i Röda havet.
– Just den grejen var jag lite nervös för, berättar han. Jag minns att jag satt hemma och var lite orolig för hur det skulle gå. Men det gick bra som tur är även om dykaren inte klarade rekordet.

I sitt garage arbetar Edvin just nu på flera olika prototyper, bland annat en träningsmaskin för brottare som han utvecklar till brottarklubben Brännans IF. Samtidigt konstruerar han hela tiden nya exemplar av sina maskiner som aldrig blir kvar länge på lager innan det är dags för leverans till olika elitidrottare världen över.
– När jag gick i pension sade jag till en vän: ”Tänk om jag skulle konstruera en träningsmaskin. Undra hur lång tid det skulle ta innan jag når världseliten?”. Han svarade att det kunde jag glömma. Nu är jag där och det tog inte så värst lång tid, säger Edvin.

Edvin Hanneryd

Ålder 74
Bor Hagagatan i Härnösand
Familj Fru, två barn och två barnbarn
Gör Utvecklar träningsmaskiner till världseliten
Fritid Mycket idrott men gillar också litteratur av olika slag

Artikeln publicerades i Yippie 8 2015 på sidan 42