Sport & fritid Yippie 10 2021

Entall: ”Allt var imponerande proffsigt”

Wilmer, 18, tog vara på landslagschansen

Text Jens Näsman Foto Martin Flousek

INNEBANDY. De som är födda 2002 och 2004 har chansen att spela i innebandyns U19-landslag i närmare två år.
– Att vi bara får två månader är inte mycket att göra åt. Det var i alla fall hur häftigt som helst att få lira för blågult, säger IBK Härnösands-fostrade Wilmer Entall efter sin landslagsdebut i Tjeckien i oktober.

Olika faller ödets lott brukar det heta. Samtidigt gäller det att ta de chanser som väl kommer.
Så resonerade i alla fall Wilmer Entall, född 2003, när truppen till Euro Floorball Tour i Tjeckien 15–17/10 skulle vaskas fram via diverse läger.
Först var det Talang-träffar på fyra platser runt om i Sverige för totalt 80 spelare. Sedan väntade ett läger i september på Bosön med 35 man inbjudna.
Till slut fick 22 spelare födda 2003 hänga med på planet den 14/10 till Prag (och buss till Pilzen) för tre härliga internationella innebandy­matcher.
– Vi fick ta flyget ned till Stockholm på onsdagen för att träffas och få en genomgång av den taktik vi skulle använda oss av. Den var faktiskt helt ny för de flesta av oss, medger Wilmer Entall som lämnade Härnösand för drygt två år sedan för studier (ekonomi/innebandy) på Riksidrottsgymnasiet i Umeå.
Hur skilde den sig mot Ert grundspel i RIG?
– Nästan helt. Ledningen ville att vi skulle spela 1-2-2 och det var lite krångligt att komma in rätt i positionerna. Jag blev en av mittfältarna nu – i klubblaget är det oftast renodlad center jag spelar, forward ibland.

I Sveriges första match i Pilzen väntade ärkerivalerna Finland.
– Vi gjorde en kanonbra första halvlek och hade ledningen med 5–2, men finnarna snackade ihop sig hur de skulle komma ur vår höga press så det vände helt i andra, berättar Wilmer som svarade för ett mål och ett assist i den inledande perioden.
– På lördagen väntade Tjeckien och då var det härligt drag på läktarna med en högljudd klack och tre rejäla trummor. De började klart bäst, men vi vände 0-3 till 4-3 på de sista tio minutrarna i mittenperioden och höll sedan undan till en 8-5-seger, berättar Wilmer Entall.
I sista mötet väntade Schweiz och där var Sverige numret större helt enkelt. Wilmer gjorde en assist i tredje perioden och känner sig riktigt nöjd med landslagsäventyret.
– Allt var imponerande proffsigt runt både vårt landslag och arrangemanget därnere. Det var verkligen klass på allt, berömmer Wilmer som nu får fortsätta fokusera på Division 1-spelet med RIG.

Artikeln publicerades i Yippie 10 2021 på sidan 61