Jag & min samling Yippie 1 2022

Långa rader med burkar hos Daniel

Text & foto Anders Eliasson

Det finns många samlare i Härnösand. Yippie hälsar på hemma hos Daniel Lång. Hans stora intresse är ölburkar och han har rätt många.

Han började samla på tomma ölburkar när han var 6–7 år, det var en något äldre kusin från Sveg som samlade, och Daniel hängde på.
– Han slutade efter ett år, men jag fortsatte och det är klart att annat har tagit intresse och tid i livet och då har samlandet fått vila, men jag har aldrig slutat.
I dag är Daniel 47 år och berättar hur hans samling fått följa med honom genom livet på olika platser där han bott.
– Jag har haft åtta olika adresser runt om i Sverige i mitt liv, och nu sist när jag räknade efter så kom jag upp i 96 banankartonger med burkar. I unga år när jag bodde hemma var nog min mamma lite skeptisk till min hobby vilket man får förstå.
Hur många har du?
– Jag har haft fler, men samlingen har bantats med åren, och jag har inte längre dubbletter av burkarna, men som den ser ut idag kan jag räkna in 5 688 olika burkar där 95 procent av dem är ölburkar, jag har även några ovanliga läskedrycksburkar som är lite kultiga säger Daniel och visar runt i sitt hem.
Flera väggar hemma hos Daniel är klädda med hyllor specialbyggda för hans burkar. I trapphuset, i små smala nischer i olika rum, uppe ovanför sovrumsfönstret och lite överallt där man tittar står burkar prydligt uppställda placerade i bokstavsordning där bryggeriets initialbokstav bestämmer ordningen. Det ser faktiskt väldigt snyggt ut. Daniels samling representerar 69 olika länder, men det är de svenska som är mest intressanta säger han.
– Det fanns en tid då varje större samhälle kunde ståta med eget litet bryggeri, dessa köptes upp under 60–70- talen av de stora bryggerijättarna och lades ner. Burkarna kan berätta om hur samhället förändrats. 1954 fylldes den första burken med Three Towns i Sverige. Den gick på export och året efter lanserades öl på burk för törstiga svenskar för första gången

Utseendet på burkarna har förändrats i takt med nya tekniker att tillverka dem. Hur ser sömmen ut där burken svetsats ihop? Sättet man öppnar burken på berättar inom vilka årtal den är tillverkad, 1966 kom den första ölringen vars utseende skiftat genom åren. 1981 slår aluminiumburken igenom på riktigt, och burken av stål försvinner. Finns det en liten symbol som visar att den går att panta vet man att den är tillverkad efter 1984. Sedan är ju själva designen på burken en spännande tidsmarkör. Daniel har koll på allt.

En sann samlare strävar efter en så komplett samling som möjligt. I Daniels hyllor står för ett otränat öga ett flertal likadana burkar på rad, men vid en närmare blick ser man att det är lättöl, folköl, mellanöl och starköl av samma märke. Sedan följer jubileumsutgåvor och några burkar med lite annat typsnitt på det finstilta. Daniel har full koll på vilka han saknar för att en serie ska bli komplett. Men är det någon särskild sort han letar, finns det en ”Helig Gral” i ölburkarnas himmel?
– Ja, det gör det. En 45 centiliters Bocken Specialöl från 1964 vill alla ha. Det är stålburk som det bara finns två kända exemplar av i världen!
Någon sådan har Daniel inte i sin samling, men om han bara fick välja en enda burk från sin samling, vilken skulle det bli då?
– En Eagle i stålburk. Den fylldes med öl på Lidköpings Bryggeri i slutet av 60-talet och när man håller i den fylls man av en fantastisk känsla. Den är helt enkelt elegant! (Och väldigt sällsynt i det skick den är!)

Daniel Lång

ÅLDER 47 år
BOR På Lummerstigen
GÖR Är högstadielärare i svenska och engelska
FAMILJ Nyligen utflugen dotter & en hemmaboende son
SAMLAR PÅ Ölburkar av alla de slag

Artikeln publicerades i Yippie 1 2022 på sidan 17