Må bra Härnösand

Pia Flodin Bylund, 49 år

Text Linda Saltin Foto Anders Eliasson

När började du paddla SUP?
– Jag hade länge forskat kring att skaffa en SUP (Stand up paddleboard) och kollat upp vad en uppblåsbar bräda kostade och vad jag ville ha för modell, men inte kommit till skott med att köpa en. Jag älskar färgen rosa och så vann jag den här brädan i en Facebook-tävling på nätet i fjol sommar. Det var så klockrent! Och att jag fick en rosa flytväst i julklapp av min man var pricken över i:et! Jag hade inte räknat med att hitta en hobby i vuxen ålder som skulle komma att trollbinda mig så totalt. Tänk att man kan bli så hooked up på något nytt som vuxen.
Varför SUP?
– Det är kul att paddla i sällskap. Men det är magiskt att göra det ensam för att det är så meditativt. Lugnet, stillheten, närvaron, naturen och djurlivet tilltalar mig. När du står på en bräda och känner vattnet skölja över fötterna, det går inte att komma närmare vattnet än så här. Man får en bättre känsla av att stå barfota på brädan!
– Det gäller att ta vara på och fånga stunden. Är det en solig kväll och lugnt på vattnet, då är det bara att packa brädan och ta sig iväg, då måste jag ut. En kväll i somras fick jag nästan lägesyrsel för att det var så spegelblankt och jag såg en gädda hoppa i vassen. Jag är ju gärna ute på kvällen. Min absoluta favorittur är att paddla hela Långsjön, från Helgum till Skjollsta! Det tar en och en halv timme. Svarttjärn är också en favorit. Och jag brukar paddla runt Småholmarna ute i Solumshamn också, där min pappa har sin stuga. Det är en annan kraft i havsvatten än i sjövatten.
– Jag har nytta av att ha åkt mycket slalom; balansen finns där. Det här är ju suverän helkroppsträning, men jag ser inte SUP:en som en träningsform. Jag paddlar mer för den mentala biten än för den fysiska. Jag blir upprymd efter en bra SUP-kväll på vattnet.
Var mår du som bäst?
– Jag mår som bäst ute i naturen. Befinner jag mig inte på min SUP så vandrar jag gärna. Jag är väldigt svag för bergstoppar!