Härnösand Yippie 3 2020

Corona – så tacklar vi problemen

Foto Anders Eliasson

Per Jonsson, beredskapssamordnare, Härnösands kommun

I min roll: ”Jag håller ihop kommunens beredskapssamarbete brett. Vi arbetar hela tiden för att vara förberedda om något händer – och nu händer det. Känslan är att det är allvar. Nu ska det vi tränat på och förberett oss för funka. Det fattas viktiga beslut varje dag, och vi synkar hela tiden med Regionen, Länsstyrelsen, grannkommunerna… Sedan ändras ju läget hela tiden. Just nu (tisdagen den 17 mars) står vi inför ett skifte där vi nog snart börjar gå över till att de som KAN jobba hemifrån också gör det för att minimera spridningsrisken. Allt för att de som inte kan jobba hemifrån ska kunna sköta sina uppgifter ostört.

Som privatperson: ”Jag har två föräldrar som tillhör de utpekade riskgrupperna. De bor i Stockholm, men tycker inte att det är kul att sitta hemma. Det är dem jag tänker på framförallt.”

Eva Sjödin Jonsson, resebyråchef, BIG Travel

I min roll: ”Det känns nästan overkligt på något vis. Den här utvecklingen har gått så snabbt och varit så obarmhärtig. Vi har fullt upp nu med avbokningar och får ta de resor som ligger nära i tiden först. Största delen för oss är affärsresenärer och kunderna är egentligen inte besvikna eller upprörda när de hör av sig, snarare oroliga – de tar det här på allvar. Samtidigt som vi jobbar för att hjälpa kunderna så känner vi ju även en oro för jobben, kontoret och branschen. Resebranschen är i gungning i högsta grad och ingen kan idag svara på hur lång tid det tar innan det vänder.

Som privatperson: ”Lite orolig är jag för att bli sjuk, det tänker nog många på nu.”

Mats Collin, socialchef, Härnösands kommun

I min roll: ”Jag har ansvaret för kommunens äldreboenden, särskilda boenden och hemtjänsten bland annat, så väldigt många som omfattas av vår verksamhet tillhör ju de största riskgrupperna. Vi vet inte hur läget utvecklas men planerar för alla tänkbara situationer, och förbereder oss för ett ökat tryck. Vård och omsorg är det mest akuta, men vi har många andra viktiga uppgifter som vi också måste klara av. Vi införde tidigt 14 dagars karantän för personal som varit i riskområden. Restriktionerna för besök på våra boenden har uppgraderats till besöksförbud. Det här vill jag trycka på: respektera besöksförbudet! Vi vill absolut inte få in smittan på boenden för de mest utsatta.”

Som privatperson: ”Jag och min fru avbokade en teaterresa nu i mars. Jag är egentligen inte alls orolig för egen del, men följer reglerna för att inte sprida smittan vidare.”

Kent Nordin, domprost

I min roll: ”Vi höll det första mötet i vår krisledningsgrupp redan den 28 februari och la då upp en åtgärdsplan för alla tänkbara scenarion. Den planen har vi hållit oss till. Kyrkan blir än viktigare i kristider och därför vill vi försöka upprätthålla någon form av normalitet i vår verksamhet. Så vi fortsätter som vanligt så långt det är möjligt, men vi följer naturligtvis myndigheternas rekommendationer. Vissa förändringar har vi gjort. Vi har ställt in gudstjänster och samlingar på äldreboenden. Vi dricker inte ur samma kalk vid nattvarden, och vi handhälsar inte när vi möts i kyrkan till exempel.

Som privatperson: ”Jag åkte på säsongsinfluensan under nyårshelgen och har inte hämtat mig ännu, men jag är inte orolig för mig själv eller familjen. Tycker mig också se hur det goda engagemanget växer i samhället. Människor visar medmänsklighet och försöker hjälpa varandra. Det gör mig glad!”

Kent Lindberg, ordförande, Öbacka Jazz & Blues

I min roll: ”Det har varit svårt att veta hur vi ska göra. Läget förändras så fort. Länge var vi inställda på att köra vårens konserter som planerat, men som jag ser det nu (tisdagen den 16 mars) så är risken stor att vi får ställa in. Dels är en del av våra trogna konsertbesökare kring 70 år eller över och bör enligt rekommendationerna hålla sig hemma, dels har flera artister hört av sig och vill skjuta upp spelningar. Det är tråkigt och mycket arbete som går till spillo, samtidigt är det bara att acceptera i det läge vi är nu.”

Som privatperson: ”Familjen skulle ha åkt till Paris i slutet av mars, men vi bokade av tidigt. Jag räknar med att få smittan förr eller senare och räknar med att klara mig bra, så jag är inte orolig för egen del eller familjen. Däremot har jag föräldrar som är äldre och dem tänker jag på.”

Bitte Selldén, ägare, Saga design

I min roll: ”Vi har sett en minskad försäljning då kunderna håller sig hemma. I ett sådant läge får man vara flexibel och därför slår vi ett slag för vår drive-in där kunderna sms:ar eller ringer in sin beställning, och vi möter upp utanför butiken på avtalad tid och plats och levererar. Vi kommer även att ha gratis utkörning inom centrala Härnösand. Det här gör vi för att kunderna ska kunna känna trygghet. Vi ser även att blommografering har ökat över hela landet, och många som isolerar sig kan behöva den uppmuntran en blombukett ger. Även personer i riskgrupperna ska kunna känna att de via oss kan sprida kärlek med blommor, vilket är extra viktigt i dessa tider.

Som privatperson: ”Jag och maken skulle fira 30-årig bröllopsdag på Cypern i april, den fick vi boka av, och visst funderar man lite över hur det ska bli, men det gäller ändå att se på livet med en positiv inställning.”

Göran Sundström, busschaufför hos Byberg & Nordin

I min roll: ”Passagerarna är färre, det märks. Det kom nya direktiv idag och skolkörningarna förändras då barnen nu endast får använda den bakre dörren på bussen vid på och avstigning. Vuxna passagerare kan använda den främre, men de två stolsraderna närmast chauffören är avstängda. En annan förändring är att vi har handskar på oss då vi hanterar bagage och rullstolar och liknande. Vi har tidigare delat fikarum med taxi, nu har vi slutat med det, och även det är ju för att vi ska riskminimera. Vi alla gör det vi kan för att hjälpas åt, och det är bra.

Som privatperson: ”Man känner ju en oro det är klart, men i övrigt är jag inte påverkad.”

Pernilla Burholm, verksamhets­ansvarig, Framtidens Förskolor

I min roll: ”Vi tar det naturligtvis på största allvar och har aktiverat vår krisgrupp som stämmer av minst en gång om dagen. Vi håller oss uppdaterade på nya direktiv och i verksamheten så har vi utökat städ- och hygienrutinerna bland annat. Än så länge är det ju lugnt, men det finns en liten oro hos vårdnadshavare, barn och medarbetare. Vi inventerar också läget: Hur kan vi styra om för att kunna erbjuda barnomsorg även om många blir sjuka? Finns det barn vars föräldrar är ambulansförare, vårdpersonal? Det visar sig verkligen nu hur oerhört viktig förskolan är för att hålla samhället igång. Vi vet att vi har ett viktigt uppdrag och gör precis allt för att kunna fortsätta utföra det uppdraget.”

Som privatperson: ”Jag har inte funderat något extra faktiskt. Vi följer rekommendationerna såklart, men jag känner ingen oro alls.”

 

 

Läs även: Virustider »

Artikeln publicerades i Yippie 3 2020 på sidan 26