Härnösand Yippie 3 2020

Virustider

Foto Anders Eliasson

… och plötsligt pratade alla om corona. I mars växte viruset till det givna samtalsämnet även i Härnösand. Alla ställer nu in sig på en period där många människor smittas och där många delar av samhället påverkas. Förutsättningarna ändras från dag till dag och ibland från timme till timme, men så här ­resonerade representanter för bland annat skolan, kyrkan, handeln, äldre­vården, resebranschen, primärvården i mitten av vecka 12.

Rapporteringen och diskussionerna om coronaviruset har ökat kraftigt. Men på Öbacka Vårdcentral i Härnösand har patientbesöken på kort tid halverats.
– Det är tydligt att folk lyssnar på de instruktioner som gått ut, och det är jättebra, säger familjeläkare Andreas Eman.
De två vanligaste patientgrupperna inom primärvården är multisjuka äldre och yngre med förkylningssymtom som behöver läkarintyg. Just nu är det viktigt att i möjligaste mån hålla båda borta. Inte från vården, men från väntrummen.
– Det här är framförallt för de äldre och multisjukas skull. Patienter över 70 år löper högre risk att bli allvarligt sjuka om de smittas av coronaviruset, och lider de dessutom av till exempel hjärt- och lungsjukdomar, cancer eller diabetes så ökar risken ytterligare och därför bör de helt enkelt undvika miljöer där de träffar andra sjuka patienter.

Andreas Eman betonar att arbetsbelastningen är densamma som vanligt, men att en klart större del av arbetet just nu sker via telefon eller hembesök. Han tycker att det fungerar bra och att det flesta tar ganska lugnt på risken för att drabbas av Covid-19, den sjukdom som coronaviruset SARS-CoV-2 orsakar.
Men visst märker han av att det finns en oro.
– Jag faktiskt haft rätt många samtal med människor som är mycket oroliga, även yngre och friska personer som absolut inte tillhör någon riskgrupp. Jag får ibland frågan ”finns det plats på sjukhuset för mig om jag blir sjuk?”. De här personerna mår ju väldigt dåligt, och just nu är oron mer handikappande än viruset i sig. För de allra flesta som blir smittade kommer bara att få lindriga symtom. När jag tittade senast på den aktuella statistiken så hade vi tretton bekräftade fall i Västernorrland – ingen behövde sjukhusvård.
En viktig del av arbetet för personalen på vårdcentralen är just nu att hålla sig informerade, om de senaste rönen kring viruset och om läget i länet. Och det händer saker hela tiden. Forskarna lär sig mer om hur viruset sprids, om hur man känner igen symtomen och om hur man skyddar sig, men rekommendationerna är färskvara. Andreas Eman kollar regelbundet av den senaste informationen både på Folkhälsomyndighetens webbplats och på Regions Västernorrlands smittskyddsenhets sida.
I slutänden får vi ändå räkna med att många kommer att smittas.
Hur tänker du som privatperson?
– Nog kan jag också känna ett visst obehag, men mest inför hur samhället skulle påverkas om det blir ett stort utbrott. Har vi vårdresurser så att det räcker? Jag har fullt förtroende för myndigheterna och känner mig trygg med deras agerande. Och för egen del är jag inte orolig. Jag räknar med att även jag kommer att bli smittad förr eller senare, men förmodligen innebär det inte mer än att jag är hemma från jobbet några dagar eller upp till två veckor, och sedan går tillbaka till jobbet igen.

 

 

Läs även: ”Corona – så tacklar vi problemen” »

Vad är Corona/SARS-CoV-2/covid-19 och vilka är symtomen?

Covid-19 är det officiella namnet för sjukdomen som orsakas av det nya coronaviruset SARS-CoV-2. Covid-19 liknar säsongsinfluensa och de symtom som rapporterats är framförallt feber och hosta. Även andningspåverkan, snuva, halsont, huvudvärk, illamående, muskel- och ledvärk är vanliga symtom. De flesta får lindriga besvär som går över av sig själv med egenvård i hemmet. En del blir allvarligt sjuka med exempelvis andningssvårigheter och lunginflammation.

Hur skyddar jag mig själv och andra?
  • Undvik att röra vid ansiktet eller ögon samt att undvika nära kontakt med sjuka människor.
  • Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, före måltid, mathantering och efter ett toalettbesök. Handsprit kan vara ett alternativ när du inte har möjlighet till handtvätt.
  • Genom att hosta och nysa i armvecket eller i en pappersnäsduk hindrar du smitta från att spridas i din omgivning eller från att förorena dina händer.
  • Stanna hemma när du är sjuk för att undvika att smitta människor på bussen, ditt arbete eller där du är nära andra.
Mer information

Uppdaterad information hittar du på Folkhälsomyndighetens webbplats (folkhalsomyndigheten.se). Uppdaterad information om smittoläget och rekommendationer för Västernorrland finns på Region Västernorrlands webbplats under Vård & hälsa, Coronavirus och covid-19

Vill du ställa frågor?
Har du inga symtom men vill ställa allmänna frågor om covid-19 och coronaviruset så ringer du Sveriges nationella informationsnummer 113 13.

Misstänker du att du eller någon i din närhet är smittad?
Ring 1177 Vårdguiden för rådgivning och hjälp, eller till närmaste vårdcentral, infektionsklinik eller vaccinations-mottagning för medicinsk bedömning.

KÄLLA: FOLKHÄLSOMYNDIGHETEN

Artikeln publicerades i Yippie 3 2020 på sidan 24